Ziua Logo
  Nr. 4561 de luni, 15 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Revolte de strada anti-Ahmadinejad
-- Realegerea presedintelui iranian in cadrul scrutinului de vineri a provocat protestele iranienilor, care denunta fraudarea alegerilor
Exact de ce s-au temut iranienii care nu impartasesc politica extremista a lui Mahmoud Ahmadinejad a fost confirmat de rezultatele alegerilor desfasurate vineri in Iran. Acestea ii atribuie victoria lui Ahmadinejad cu 62,6%, aproape dublu fata de cat a obtinut principalul sau adversar, fostul prim-ministru Mir Hossein Moussavi (33,7% din voturi). Rezultatele scrutinului i-au infuriat pe iranieni si au produs ingrijorarea in randul cancelariilor occidentale.
Agentiile de presa interna�tionale arata ca, in conditiile unei prezente la vot record de circa 85%, aceste rezultate, dupa cum a afirmat Mehdi Karoubi, unul din candidatii la presedintia Iranului, sunt "ilegitime si inacceptabile". Noi confruntari au izbucnit ieri la Teheran intre sustinatorii lui Moussavi si politie, care a recurs la gaze lacrimogene. Capitala iraniana nu a mai fost scena unor asemenea violente de la revoltele studentesti din iulie 1999.
In ceea ce-l priveste pe Moussavi, soarta sa a devenit necunoscuta dupa ce politia l-a impiedicat sa sustina o conferinta de presa in care dorea sa conteste victoria lui Ahmadinejad. El l-a acuzat pe Ahmadinejad ca "pune in pericol insisi stalpii de sustinere ai Republicii Islamice si ca va instaura tirania". Mii de partizani ai lui Moussavi au scandat si ieri in piata centrala din Teheran lozinci impotriva "dictatorului Ahmadinejad". Protestatarii au aruncat cu pietre si torte in politisti. Strazile Teheranului si ale altor orase mari din Iran erau controlate de fortele de ordine, agenti civili si militia islamista. Cel putin 170 de manifestanti au fost arestati, printre ei aflandu-se si fosti responsabili din timpul guvernarii presedintelui Mohammad Khatami. Chiar si fratele fostului presedinte a fost brutalizat si incatusat. Internetul si telefoanele mobile au fost intrerupte sambata seara, iar marea Universitate din Teheran si-a inghetat activitatea.
Alegere incomoda
Surse din Washington si din capitalele europene sustin ca victoria lui Ahmadinejad este "destul de inconfortanta". Toate incercarile Administratiei americane si UE de a angaja un dialog cu Ahmadinejad, in special in problema proiectului atomic iranian, nu au dat pana acum niciun rezultat. Statele Unite au anuntat ieri ca vor continua totusi dialogul cu Ahmadinejad in pofida "fraudei electorale". Evenimentele postelectorale l-ar putea determina pe liderul de la Teheran sa fie mai flexibil, spera oficialii americani. Reza Pahlavi, fiul ultimului sah al Iranului, care traieste in exil in SUA, a facut apel la comunitatea internationala sa sustina "scenariul de nesupunere civila", prin care majoritatea celor 70 de milioane de locuitori ai Iranului sa-l indeparteze din interior pe "dictatorul Ahmadinejad". Pahlavi nu a exclus ipoteza unui atac israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene, dar considera ca o asemenea actiune "ar avantaja regimul lui Ahmadinejad". Cel mai afectat de victoria lui Ahmadinejad este Israelul; evreii nu se vor impaca niciodata cu ideea unui Iran inarmat nuclear al carui presedinte este un Ahmadinejad iresponsabil, lucru confirmat de presedintele israelian Shimon Peres, premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul israelian al Apararii Ehud Barak.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
La Teheran rezultatele alegerilor sunt contestate vehement   de srelu
Alegerile au fost democratice -klar   de Greywolf
Ce coincidenta !   de usla
daca lumea protesteaza inseamna ca e adevarata democratzie   de iobagul roman
A r h i v a
  Belarusul sfideaza Rusia    1 comentariu
  Oprescu sta la Primarie    3 comentarii
  Calculator la urne    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cum si unde a murit Eminescu (4586 afisari)
 Detonatorul Ahmadinejad (2056 afisari)
 Cabana de criza (1576 afisari)
 Presedintele Basescu anunta recesiunea (1439 afisari)
 Norme pentru Prima Casa (1158 afisari)
 Chris Brown se razbuna din nou: Scene fierbinti de sex cu Rihanna circula pe Internet! (VIDEO) (3675 afisari)
 Vadim, folosit de Iliescu ca sa redevina presedinte. Istoria se repeta? (2584 afisari)
 Megan Fox face senzatie la Berlin cu o rochie ce lasa mult loc imaginatiei! (VEZI FOTO) (2415 afisari)
 Fete frumoase testand sutiene intr-un... montagne russe! (FOTO/ VIDEO) (2237 afisari)
 In traficul aglomerat din Bucuresti, smecherii de Romania folosesc Salvarea pe post de... taxi (2012 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.