Ziua Logo
  Nr. 4559 de vineri, 12 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Oficial: Pandemie!
-- OMS recomanda evitarea panicii * Masurile de igiena vor fi popularizate intens * In Romania, numarul confirmarilor a ajuns la 11
Cea mai buna metoda de prevenire a imbolnavirii este igiena personala
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ridicat la 6, nivel maxim, alerta in cazul epidemiei de gripa A/H1N1, ceea ce inseamna pandemie (adica epidemie mondiala). Virusul noii gripe contaminase, pana miercuri, 27.737 de persoane in 74 de tari, dintre care 141 au murit. Cresterea numarului cazurilor este alarmanta, in conditiile in care marti se vorbea de 26.563 de bolnavi, in 73 de tari, si 140 au decese.
OMS, care si-a reunit ieri comitetul de experti pentru a analiza situatia noii gripei, a decis ridicarea nivelul de alerta pandemica la 6, aceasta fiind prima pandemie declarata in ultimii 40 de ani.
Organizatia se pregatea de acest anunt de cateva zile, totusi, inainte, a dorit sa se asigure ca cele 193 de tari membre sunt bine pregatite, pentru a evita o panica generalizata care, potrivit reprezentantilor OMS, ar fi nejustificata. "Nu vrem ca oamenii sa cedeze panicii in mod excesiv", a explicat Keiji Fukuda, director general adjunct al OMS, argumentand ca "trecerea la nivelul 6 inseamna ca propagarea virusului continua, dar nu inseamna ca a crescut gravitatea bolii". Si tocmai aceasta problema a gravitatii bolii a generat dezbateri in organizatie.
Sistemul sau de alerta pandemica, gandit pentru formele de gripa cele mai ucigatoare din secolul trecut, s-a dovedit nepotrivit in cazul acestui virus, care este nou, totusi, destul de putin virulent. Virusul are o rata a mortalitatii aproape echivalenta cu cea a gripei sezoniere, 0,1% in afara Mexicului, unde a provocat moartea la 0,4% dintre pacienti.
La presiunea membrilor sai, OMS a incercat sa integreze in sistemul sau criteriul gravitatii, dar pare sa fi renuntat in cele din urma. "Este foarte dificil de facut un anunt global cu privire la severitatea virusului", in conditiile in care impactul sau este diferit de la tara la tara, a explicat, ieri, un purtator de cuvant al organizatiei, preluat de NewsIn, adaugand ca "este posibil ca expertii sa nu recomande comentarii referitoare la gravitate pentru moment". In schimb, daca virusul ar suferi mutatii si s-ar combina cu o tulpina mai virulenta, asa cum se teme OMS, organizatia ar putea fi nevoita sa isi reevalueze pozitia.
Al 11-lea caz in Romania
Institutul Cantacuzino a confirmat miercuri seara inca un caz de infectare cu noul virus gripal A/H1N1. Este vorba despre un barbat in varsta de 48 de ani, sosit pe 8 iunie din Canada, cu o alta cursa decat cea cu care a venit pacientul anuntat miercuri si care s-a prezentat, pe 10 iunie, la Institutul "Matei Bals" cu simptome spe�cifice noii gripe. In prezent, pa�cientul este internat si primeste medicatie antivirala. Autoritatile sanitare au inceput investigatia epidemiologica pentru identificarea contactilor acestuia. Numarul persoanelor confirmate cu noua gripa, pe teritoriul Romaniei, se ridica acum la 11.
Mai mult sapun
Ministerul Sanatatii din Romania va intensifica monitorizarea si supravegherea, precum si informarea populatiei privind masurile de igiena pentru prevenirea imbolnavirilor. Celelalte ministere din Romania vor pune in aplicare planurile specifice adoptate pentru astfel de situatii. Ministrul Administratiei si internelor, Dan Nica, a convocat pentru astazi, la ora 9.00, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU). Tema reuniunii vizeaza verificarea indeplinirii, de catre toate institutiile ce compun CNSU, a masurilor prevazute in Planul de asigurare a continuitatii functionarii institutiilor statului in caz de pandemie. Totusi, populatia nu trebuie sa intre in panica, ci sa-si continue viata ca si pana acum, dar sa foloseasca mai mult sapun.
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Sa vedeeeeeem..o fac s-au nu....   de Rhodos
Pandemie de gripa mexicana ? Nu dragalashilor, este PANDEMIE DE FASCISM in Romania   de ionion
Si neoficial: comedie.   de Zenn
A r h i v a
  Imprumuturi obligatoriu in lei    7 comentarii
  Ordonanta cu scandal    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legile lui Solon (2111 afisari)
 Imprumuturi obligatoriu in lei (1718 afisari)
 Strategie falimentara marca Hrebenciuc (1627 afisari)
 Demisionari cu somaj (1201 afisari)
 "Sa nu ma plangeti" (1049 afisari)
 Iubire interzisa la Bistrita: O mama are relatii sexuale cu fiul ei (3305 afisari)
 Presupuse imagini dinaintea prabusirii Airbusului 330 in Oceanul Atlantic, intre film si realitate (VIDEO) (3240 afisari)
 Avertisment de la Moscova: Daca in Basarabia castiga fortele "rele" pro-romanesti, Rusia poate apasa tragaciul armei transnistrene (2670 afisari)
 Nudismul afecteaza potenta si sanatatea (1884 afisari)
 Barbat beat, aflat pe mijlocul soselei, spulberat de o masina (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.