Ziua Logo
  Nr. 4559 de vineri, 12 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Dobanzi stationare
-- Analistii sustin ca dobanzile ar putea scadea cu doua puncte procentuale, dar in urmatoarele sase luni
Supararea presedintelui Traian Basescu pe bancheri s-ar putea sa nu treaca foarte repede, intrucat dobanzile nu vor scadea peste noapte. Specialistii sustin ca bancile vor reduce dobanzile pe masura ce va reveni lichiditatea in piata, dar si increderea in economie.
Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca bancile nu vor mai avea un sustinator in persoana sa, pana cand acestea nu vor relua creditarea si nu vor cobori "batjocura din zona dobanzilor". Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting, sustine ca scaderea dobanzilor nu se va petrece prea curand. "Bancile nu vor lasa jos dobanzile cata vreme nu exista lichiditate in piata si cata vreme au dobanzile la depozite destul de ridicate. S-au finantat cu depozite la care au dat dobanzi foarte mari si nu le pot scadea pe cele la credite sub cele oferite la depozite. Dobanzile s-ar putea duce in jos in patru sau sase luni, cu un 1,5 puncte procentuale sau 2 puncte", sustine Dragos Cabat. El respinge ideea ca in piata ar exista suficienta lichiditate. "Daca ar fi fost lichiditate, scadeau dobanzile pe interbancar si bancile ar fi lasat dobanzile jos la depozite, dar nu e chiar atat de multa lichiditate", spune Cabat. De asemenea, el este de parere ca bancile nu s-ar teme de pierderea clientilor, in cazul in care ar oferi mai putin pentru depozite, atata timp cat ar exista suficienta lichiditate. Alti analisti sustin ca bancile sunt in continuare reticente. "Cum la criza s-a ajuns cu o oarecare inertie, si iesirea din criza sau adaptarea expectatiilor presupune o oarecare inertie. Dobanzile au inceput sa scada. La depozite, nu mai suntem la 7-8% la euro, ci la 5 si 6%. Toate acestea vor avea un impact si in costul creditelor, dar si situatia de pe piata trebuie sa fie sustenabila. Trebuie sa revina increderea intr-o maniera care sa ne permita sa credem ca va tine trendul acesta", este de parere Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD.
Promisiunile bancherilor
Bancpost va reduce, in perioada urmatoare, dobanzile la creditele in lei, dupa ce a aplicat reduceri de 3-4 puncte procentuale, in ultimele luni, dobanzilor la depozite, a declarat, pentru NewsIn, presedintele bancii, Mihai Bogza. "Intr-un viitor foarte apropiat, dupa ce am redus dobanzile la depozite, vom incepe sa reducem, cu o anumita gradualitate, si dobanzile pentru credite", a precizat Bogza. El a explicat ca, in conditiile in care lichiditatea din piata s-a imbunatatit substantial, dobanzile la depozite ar trebui sa continue sa scada. "Mi se pare normal ca depozitele in lei sa fie remunerate cu nu mai mult de 1-2 puncte procentuale peste rata anticipata a inflatiei. Un nivel normal al dobanzilor pentru depozitele in lei in aceasta perioada ar trebui sa se situeze, probabil, intre 6 si 8%", considera presedintele Bancpost. De asemenea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Ghetea, sustine ca presedintele si alte persoane importante in stat vor constata foarte curand ca bancile fac ceea ce trebuie si reduc dobanzile la depozite, iar apoi va urma si scaderea ratelor la imprumuturi si relansarea creditarii. Ghetea considera, in nume personal, ca bancile vor acorda, pana la finele anului, dobanzi la depozite mai mici de 10%, in apropierea ratei de politica monetara, si vor da credite cu 3-4 puncte procentuale mai mici fata de cele actuale, in functie de riscul clientului.
George BANCIULEA 
 Afisari: 154  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Recesiune in "L"    2 comentarii
  Inactive pentru Fisc    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Legile lui Solon (2111 afisari)
 Imprumuturi obligatoriu in lei (1718 afisari)
 Strategie falimentara marca Hrebenciuc (1627 afisari)
 Demisionari cu somaj (1201 afisari)
 "Sa nu ma plangeti" (1049 afisari)
 Iubire interzisa la Bistrita: O mama are relatii sexuale cu fiul ei (3305 afisari)
 Presupuse imagini dinaintea prabusirii Airbusului 330 in Oceanul Atlantic, intre film si realitate (VIDEO) (3240 afisari)
 Avertisment de la Moscova: Daca in Basarabia castiga fortele "rele" pro-romanesti, Rusia poate apasa tragaciul armei transnistrene (2670 afisari)
 Nudismul afecteaza potenta si sanatatea (1884 afisari)
 Barbat beat, aflat pe mijlocul soselei, spulberat de o masina (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00908 sec.