Ziua Logo
  Nr. 4559 de vineri, 12 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cum da Domnu'
-- Ar fi varianta, mult mai percutanta, romaneasca a titlului romanului (si filmului) "Cum vrea Dumnezeu" de Niccol� Ammaniti, recompensat cu Premiul Strega (2007) - cea mai importanta distinctie literara in Italia - si ecranizat de Gabriele Salvatores un an mai tarziu. Tradusa de Gabriela Lungu, cartea a aparut de curand si la noi, la Editura Humanitas Fiction.
Citindu-l pe Ammaniti ai impresia ca urmaresti un reportaj difuzat imediat dupa un calup de stiri care intrerup orice alt tip de program TV. Totul se petrece in timp real si nu neaparat ca lectura, ci aproape vizualizand universul copilariei zugravit de autor asa cum il traieste Cristiano Zena, un adolescent nevoit sa-si duca zilele de azi pe maine in anturajul unor adulti, toti barbati, care si ei se lasa in voia Domnului. O lume brutala, un limbaj lipsit de orice fel de perdea - care nu deranjeaza insa atata vreme cat esti constient ca asisti la "discutii ca intre barbati" -, ce aprind totusi vapaia framantarilor in sufletul lui Cristiano.
Rino si Cristiano Zena, tata si fiu, isi duc existenta la periferia societatii si intr-o margine de oras. Tatal isi ineaca esecul in alcool si violenta, iar fiul traieste suspendat intre universul domestic morbid si lumea ostila din jur. Cei doi sunt legati insa printr-o dragoste adanca, sentiment capabil sa-i faca sa treaca peste singuratatea apasatoare si peste mizeria traiului cotidian. Impreuna cu alti doi tovarasi - Corrado Rumitz (zis Branzila) si Danilo Aprea, ratati ca si el, saraci cu duhul si bantuiti de fantasme -, Rino pune la cale o lovitura menita sa le schimbe tuturor viata: devalizarea unui bancomat in miez de noapte. Dar ca si cum esecul vietii lor n-ar fi de ajuns, in noaptea fatidica, luand chipul unei furtuni bezmetice, soarta se inversuneaza impotriva lor si-i taraste intr-un vartej de intamplari apocaliptice.
Totul desfasurandu-se pe un fundal sumbru, chiar grotesc pe alocuri, finalul intr-o nota optimista este binevenit: esecul cel mai dureros lasa intotdeauna loc unei raze de speranta. Cristiano, gata de orice sacrificiu pentru a-si salva tatal acuzat de crima, traieste o experienta-limita, la capatul careia se regaseste maturizat, incercand sa afle din a cui porunca se petrec grozaviile in aceasta lume si daca salvarea este posibila.
Niccol� Ammaniti (1966) a urmat studii de biologie, dar, cand a trebuit sa-si redacteze teza de licenta, s-a apucat sa scrie un roman, "Branchie", acceptat la un concurs de debut in 1994. A abandonat definitiv biologia dedicandu-se scrisului. Succesul international l-a cunoscut, in 2001, cu "Mie nu mi-e frica" (distins cu premiul Viareggio-Repaci), ecranizat de acelasi Gabriele Salvatores, in 2003.
Luana Duschka 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
  Transferat la Fundeni    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Legile lui Solon (2111 afisari)
 Imprumuturi obligatoriu in lei (1718 afisari)
 Strategie falimentara marca Hrebenciuc (1627 afisari)
 Demisionari cu somaj (1201 afisari)
 "Sa nu ma plangeti" (1049 afisari)
 Iubire interzisa la Bistrita: O mama are relatii sexuale cu fiul ei (3305 afisari)
 Presupuse imagini dinaintea prabusirii Airbusului 330 in Oceanul Atlantic, intre film si realitate (VIDEO) (3240 afisari)
 Avertisment de la Moscova: Daca in Basarabia castiga fortele "rele" pro-romanesti, Rusia poate apasa tragaciul armei transnistrene (2670 afisari)
 Nudismul afecteaza potenta si sanatatea (1884 afisari)
 Barbat beat, aflat pe mijlocul soselei, spulberat de o masina (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (1619 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.