Ziua Logo
  Nr. 4556 de marti, 9 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Misterul ultimului mandat
Sorin ROSCA STANESCU 
De mai multe ori am insistat asupra dimensiunii psihologice a alegerilor pentru Parlamentul European. Din perspectiva competitiei prezidentiale. E clar ca partidele urmeaza sa se pozitioneze, pentru viitoarea cursa, in raport cu scorul obtinut acum. De asemenea, in functie de rezultate, pot fi facute prognoze mai precise. In fine, este important, pana la urma, si scorul pe care reusesc sa-l obtina cele doua importante familii europene, socialistii si popularii. Cine va reusi sa domine politica la nivel european isi va exercita o influenta mai mare in Romania. Si va inclina blanta in favoarea partidului corespondent. Din toate motivele enuntate mai sus, este foarte important sa stim cine a castigat duminica. Si cine a pierdut.
Alegerile europarlamentare, spre deosebire de cele exclusiv interne, sunt castigate nu de partidul care a adunat cele mai multe voturi, ci de formatiunea care reuseste sa trimita la Bruxelles cei mai multi reprezentanti. Sub acest aspect, inaintea redistribuirii ultimului mandat, PSD plus PC avea 11 reprezentanti, in timp ce PDL doar zece. Aparent, castigatorul este PSD care, de altfel, a si obtinut ceva mai multe voturi. Daca, insa, in calcul intra si Elena Basescu - si asa ar fi firesc, de vreme ce fiica presedintelui a plecat de la PDL pentru a se intoarce - atunci, din perspectiva mandatelor, scorul este egal 11.
Iar din perspectiva numarului de voturi, PDL devanseaza alianta PSD plus PC cu trei procente. Ramane de vazut, insa, unde va fi repartizat, prin redistribuire, ultimul mandat. Acest ultim mandat, care trebuie acordat cuiva, va pecetlui clasamentul intre cele doua mari formatiuni. Ieri, la ora la care redactam aceasta analiza, nu dispuneam de un raspuns in ceea ce priveste ultimul mandat.
Dar si fara acest detaliu, e clar ca, in Parlamentul European, romanii reusesc sa trimita zece socialisti. In timp ce popularii vor fi mai multi. In mod sigur 11, cu Elena Basescu. La care se mai adauga inca trei reprezentanti UDMR. Iar cifra poate creste, daca George Becali si Corneliu Vadim Tudor vor fi acceptati in grupul popular cu doua mandate. Trebuie sa ne asteptam, prin urmare, ca influenta, in viitorii cinci ani, a popularilor europeni asupra vietii politice de la Bucuresti sa fie superioara influentei socialistilor.
Adevar care se traduce prin aceea ca PDL va avea o sustinere mai puternica. Iata, deci, ca si din aceasta perspectiva, in ciuda victoriei clamate de Mircea Geoana, PDL sta mai bine. Faptul cA PSD a facut o opozitie din ce in ce mai puternica in interiorul puterii nu i-a adus punctajul asteptat. Am avut dreptate atunci cand mi-am permis sa il contrazic, chiar in acest spatiu de ziar, pe Viorel Hrebenciuc, care prognozase un scor al PSD cu patru procente mai mare decat al PDL.
Sub aspect moral, doua formatiuni castiga. UDMR, care a demonstrat ca are un electorat mai disciplinat si pe care a stiut sa-l mobilizeze mai bine. Motiv pentru care scorul UDMR este superior procentului de maghiari cu drept de vot. Ca sa ma fac mai bine inteles, voi da un exemplu. Daca cetatenii Romaniei, intr-o buna zi, se vor prezenta la vot pentru alegerile parlamentare doar in proportie de 16 la suta, in conditiile in care toti maghiarii se vor duce la urne, atunci vom avea un legislativ majoritar maghiar. Si vor putea face guvernul singuri. Al doilea partid care iese in castig e PRM. Din doua motive. In primul rand, pentru ca, dupa legislative, multi s-au grabit sa vorbeasca despre disparitia acestei formatiuni. Iata ca PRM nu a disparut. In al doilea rand, pentru ca la fel de multi au insistat asupra caracterului neeuropean al PRM. Electoratul a decis altfel.
Marele si singurul invins este PNL. Cu un scor de doar 15 la suta, devine destul de greu de presupus ca Antonescu se va bucura de o sustinere suficient de mare pentru a intra in turul doi la prezidentiale. Am prognozat insistent si cu mult timp in urma ca, nemaivotandu-se pe colegii, PNL va pierde cateva puncte. Daca nu m-as fi prezentat duminica la vot, ar fi pierdut si mai mult.
 Afisari: 2890  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
MISTERUL ULTIMEI PROPOZITII DIN ARTICOLUL "Misterul ultimului mandat"   de Ioan Munteanu
Cand o face plopu' pere !   de Marius Adrian Porojnicu
"Pusca si cureaua laaataaaaa / Ceee barbat PAREA odaaataaaaaaa "   de Arogantu'
pt. F.B apropo de teama de schimbare   de realitate
Da de ce sa ne miram ca PRM a iesit in carti ? Pai sa va iecplic   de Ghita Bizonu'
Un Amagit   de ggo
A fost prins vreun votant care a votat pe lista suplimentara si a votat si la domiciliu?   de basarab
Sapte's'trei la sut'acasa !   de Marius Adrian Porojnicu
Teama de schimbare    de FB
Gura cascata a antonescului,adevar graieste.   de vida clara
Hai sa dam mana cu mana...   de vida clara
Interesanta treaba cu ungurii   de da de ce
PNL pierde pe mana lui   de george nemteanu
Teama de burghezi   de octaaa
Esti suparat ? Esti demoralizat ? Confide me !   de sorge
A r h i v a
  EBa trage presul de sub Hrebenciuc    2009-06-03
  Semidocti, marlani si pitipoance    2009-06-02
  Provocarea    2009-05-27
  Candidatul din dulap    2009-05-25
  Statul politienesc. Sau de infractori?    2009-05-20
 Top afisari / comentarii 
 BBC isi bate joc de Romania (7472 afisari)
 Universitatea Hyperion are 11 facultati (4721 afisari)
 Locuri fara taxa pentru anul universitar 2009-2010 (4417 afisari)
 Vanghelie si Mazare au dezamagit PSD (3324 afisari)
 Misterul ultimului mandat (2890 afisari)
 La doi ani are un IQ de 160, similar cu cel al savantului Stephen Hawking (3203 afisari)
 UPDATE 16.15- Clubul Roman de Presa: Atitudinea lui Emil Boc fata de Victor Ciutacu, incalificabila (VIDEO)  (2212 afisari)
 Urmarea studente in parcul Politehnicii, le batea si apoi le viola  (2127 afisari)
 Diagnostic-soc in cazul unei fetite de zece ani: Alergie la secolul XXI (VIDEO) (2113 afisari)
 Sanii Jessicai Simpson fac furori in New York! (2051 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06216 sec.