Ziua Logo
  Nr. 4554 de sambata, 6 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Statu' ia tot!
-- Premierul Emil Boc ii avertizeaza pe romani ca "Prima casa" nu e Mos Craciunu In cazul neachitarii la timp a ratelor, locuintele vor trece in proprietatea statului
Dupa trei luni de neplata a ratelor la creditul pentru "Prima casa", datornicii pierd locuinta. Este avertismentul transmis de catre premierul Emil Boc romanilor care viseaza la o casa pe credit si cred ca pot trece peste obligatiile de plata.
Persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa, a declarat, joi, premierul Emil Boc. El a precizat ca acest termen va fi introdus in normele metodologice de aplicare a programului "Prima casa". "Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar programul <<Prima Casa>> nu este un Mos Craciun", a spus Boc, la B1 TV. Potrivit unei ordonante de urgenta pentru aprobarea programului, adoptata, miercuri, de Guvern, bancile vor institui si reinnoi, in favoarea statului, un drept de ipoteca de rangul I asupra locuintelor contractate cu garantia statului prin programul "Prima casa", pe intreaga durata a contractului de creditare. De asemenea, va exista o interdictie de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani. "Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului TPrima casaïżœ, bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in OUG 60/2009 privind acest program. Conform actului normativ, beneficiarii programului "Prima casa" sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei, nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nici nu au in derulare un credit ipotecar. Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin Hotarare a Guvernului, in termen de 15 zile.
"Prima casa" nu salta piata
Programul "Prima Casa" nu va duce, in prima faza, la cresterea preturilor pe piata imobiliara, insa efectele sale se vor simti cu intarziere pe piata constructiilor, primii beneficiari fiind in acest caz bancile, potrivit reprezentantilor Patronatului Societatilor din Constructii. "Anul trecut, prioritatea tinerilor era achizitionarea unei locuinte, in timp ce azi prioritatea lor este pastrarea locului de munca. Daca acest program va porni, el va avea efecte asupra constructiilor mai tarziu, primii beneficiari ai acestuia fiind bancile", a spus directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Adriana Iftime, citata de NewsIn. In plus, prim-vicepresedintele PSC, Liviu Simion, a precizat ca, in acest moment, este important sa se gaseasca programe care sa dezvolte piata. "N-ar trebui sa ne focalizam ca locuintele care vor face parte din acest program sa fie strict noi, pentru ca ne-am intoarce la problemele deja existente din domeniul constructiilor, precum cele legate de dumping si de finantare", a spus Simion.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cine e mai hotz: guvernul sau bancile ?   de green day
A r h i v a
  Premii pentru "Olimpicii Petrom"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mort prin asfixiere erotica (1717 afisari)
 Inghitit de Atlantic (1670 afisari)
 Intre genocid si Holocaust in Transilvania (lll) (1669 afisari)
 UE sta la masa cu indezirabilul Smirnov (1585 afisari)
 Time-out pentru Felix (1527 afisari)
 Petre Roman s-a casatorit la Snagov (2300 afisari)
 Aviația braziliană a recuperat cadavre și fragmente din avionul dispărut in Atlantic (1920 afisari)
 Prunariu: Am vorbit cu Mihai Dobre cu 5 secunde inainte sa moara si el suspecta o defectiune tehnica (1636 afisari)
 Gigi Becali catre Traian Ungureanu: O sa fii un mascarici in Parlamentul European (1321 afisari)
 Avionul disparut in Atlantic a trimis 24 de mesaje automate de anomalie in mai putin de cinci minute (1285 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00915 sec.