Ziua Logo
  Nr. 4554 de sambata, 6 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intre genocid si Holocaust in Transilvania (lll)
Valentin HOSSU-LONGIN 
Mai tinerii nostri cititori se arata surprinsi de adevarurile descoperite in episoadele anterioare (22 si 29 mai), deoarece in scoala li s-a vorbit foarte putin sau deloc despre anii 1940-1944, cand o parte din Transilvania fusese ocupata de Ungaria lui Miklos Horthy. Doreau sa stie: cate judete cazusera sub acea ghilotina, de ce unii romani, si ei supusi aceleiasi terori, luau apararea concetatenilor evrei, cum se explica faptul ca tocmai sculptorul ungur Vida Gheza a creat Monumentul de la Moisei? Au fost si alte apeluri telefonice, privind abordarea documentat-riguroasa a acestui subiect atat de gingas...
Primul mesaj l-am primit de la scriitorul Gabriel Plesea, din New York, colaborator la mai multe publicatii romanesti din SUA: "ZIUA deschide o cortina in spatele careia au fost ascunse numeroase faradelegi, nu numai din timpul teroarei hothiyste dar si al celei comuniste, suportate de intregul popor roman. Voi insista sa fie preluate aceste episoade. Felicitari!". Inginerul Constantin Erbiceanu, reintors definitiv din Germania, a tinut sa-mi precizeze: "De-a lungul anilor petrecuti in strainatate, am cunoscut cativa evrei - romani si unguri - scapati din menghina cruzimii, si apreciez propunerea pentru acordarea titlului de Drept intre popoare Cardinalului Iuliu Hossu, datorita atitudinii si actiunilor sale pentru salvarea cat mai multor evrei din Clujul ocupat de unguri"... Erau fericitii salvati din Holocaust!
Dictatul de la Viena (30 august 1940) prevedea cedarea unei parti din Transilvania, cu o suprafata de 43.492 kmp si o populatie de 2.667.000 locuitori, dintre care 50,2% romani, 37,1% maghiari si secui, restul fiind germani, evrei si alte nationalitati. In cateva zile, fusesera ocupate judetele Bihor, Satu Mare, Ugocea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Cluj, Somes, Mures-Turda, Ciuc, Trei Scaune, ulterior incorporate oficial, printr-o lege adoptata de Parlamentul de la Budapesta (2 octombrie 1940). In noul teritoriu, 164.000 de evrei au devenit cetateni ai Ungariei, dar nu ei erau intaii "beneficiari" ai regimului opresiv, ci romanii, care reprezentau "inamicul public numarul unu" al maghiarimii. In multe localitati cu populatia majoritar romaneasca s-au petrecut fapte abominabile, inca de la inceputul lui septembrie: primii arestati, maltratati si ucisi au fost preotii, invatatorii, profesorii, dar si tarani, meseriasi, negustori, politisti, ziaristi.
Teroarea antiromaneasca a continuat 4 ani, intrecuta doar de "solutia finala" impotriva evreilor, odata cu ocuparea Ungariei de catre Germania (19 martie 1944), tara devenind protectorat german. Asa a inceput ghetoizarea iudaicilor si deportarea spre lagarele de exterminare.
Pentru Axa Berlin-Roma-Budapesta, vara lui '44 a insemnat un adevarat dezastru: debarcarea Aliatilor in Normandia si Actul regal de la 23 August. Trupele unguresti din nordul Transilvaniei primisera ordine stricte sa respinga, prin orice mijloace, ofensiva Armatei Rosii, care se indrepta spre Maramuresul istoric. Deoarece locuitorii satelor de pe vaile voievodale se "mutasera" in paduri si munti, stapanii vremelnici au adus in zona romani "concentrati" din alte judete, in lagare de munca fortata, meniti sa asigure constructia fortificatiilor de aparare. Pe langa alte blastamatii, jandarmii de front "tabori csendori" din Viseu de Sus au ales peste 30 de inlagarati (printre care 2 evrei) si i-au dus in Moiseiul pustiit, bagandu-i in doua case izolate de pe deal (14 octombrie 1944). Le-au dat foc si mitraliau din ferestre pe cei ce incercau sa iasa. Cazut sub mormanul de cadavre, a supravietuit doar taranul Vasile Petean, din Palatca (jud. Cluj); dupa plecarea asasinilor, ranit si plin de sange a iesit din acea casa arsa, fiind martorul incendierii intregului sat din buza trecatorii Pasul Prislop, pe unde aveau sa aflueze armatele... eliberatoare.
Dupa multi ani, s-a nascut Monumentul Martirilor, ridicat de "baciul Vida", imaginand un sanctuar dacic, din 12 siluete-stalpi de stejar, ca o mitologie a locului mereu ancorata in universalitate. La vremea respectiva, mi-a explicat ca "inainte de-a fi ungur si comunist, sunt maramuresan, respectand vorba veche cat a fi roman roman, pe pamantul lui stapan, unde si ungurii pot trai linistiti".
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Aici e adavarul istoric!   de cumanus
adevarul2   de cumanus
nu trebuie uitat ca daca bagabondul de hitler cistiga razboiul,rominia ar fi fost acum prin    de iobagul roman
uitatzi de invrajbirea intre narozii,este un singur dusman comun,bancherul nostru,camatarul nostru   de iobagul roman
Joc cu oglinzi - corectat   de Osiris
Lumea s-a obisnuit ca romanii sa taca si sa inghita toate dezastrele si minciunile,daca nu - soc    de Ion Ionescu de la Brad
Joc cu oglinzi   de Osiris
e mare pacat....   de Thomas Ardelean
intre genocid si holocaust   de arwil
Fain articol   de georgems
bun articol....din pacate atat de rare   de robert72
din context :   de Viorica Ianc
Vida Gheza era roman   de dracu
   de borbandieru
corect ar fi..   de lgt
radacinile culturale acestei atitudini   de Octavian Dan
Da ... suntei incorigibil ... sa nu va mirati daca poimarti n-o sa mai fiti intelectural ci natinal    de Ghita Bizonu'
si uite asa rusi ne salvara de vest,iar in 1877 ne-au scos si din miinile turcesti   de iobagul roman
A r h i v a
  Bataia pestelui    5 comentarii
  Pana la proba contrarie, un exemplu...    
  Voteaza, romanule...    11 comentarii
  Intre genocid si Holocaust in Transilvania    2009-05-22
  Drumul spre Rai    2009-05-15
  Dincolo de miracol - realitatea timoceana    2009-04-28
  Limba romana, pe unde...    2009-04-11
  Unirea din 27 martie 1918    2009-03-28
 Top afisari / comentarii 
 Mort prin asfixiere erotica (1717 afisari)
 Inghitit de Atlantic (1670 afisari)
 Intre genocid si Holocaust in Transilvania (lll) (1669 afisari)
 UE sta la masa cu indezirabilul Smirnov (1585 afisari)
 Time-out pentru Felix (1527 afisari)
 Petre Roman s-a casatorit la Snagov (2300 afisari)
 Aviația braziliană a recuperat cadavre și fragmente din avionul dispărut in Atlantic (1920 afisari)
 Prunariu: Am vorbit cu Mihai Dobre cu 5 secunde inainte sa moara si el suspecta o defectiune tehnica (1636 afisari)
 Gigi Becali catre Traian Ungureanu: O sa fii un mascarici in Parlamentul European (1321 afisari)
 Avionul disparut in Atlantic a trimis 24 de mesaje automate de anomalie in mai putin de cinci minute (1285 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07111 sec.