Ziua Logo
  Nr. 4553 de vineri, 5 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Unor ziaristi le place jazzul
-- Dupa o asteptare de mai bine de zece ani, care a cuprins destule momente de entuziasm, dar si multe de abandon, convertita de la jurnalism la jazz, solista Ruxandra Zamfir si-a lansat, ieri, pe terasa de la Green Hours, albumul de debut "Being Green", 11 piese interpretate alaturi de Mircea Tiberian si Sorin Romanescu.
"<<Being Green>> poate insemna si altceva decat un apel la salvarea surselor, o expresie la moda, a unei politici de mediu, invocata cu tuse patetice pana si in paginile revistelor glossy. <<To be green>> lasa nostalgia sa ne patrunda in suflete, face ca prospetimea clipei traite acum sa nu altereze savoarea celor risipite aievea. Si oare chiar am putea sa uitam sunetul greu, plin de semnificatii, al cantecelor de dragoste din deja uitatul secol XX? Este acest <<new sound>> al actualitatii in masura sa ne faca sa renuntam la fiorul patetic, la trairea <<desueta>> ce ne cuprinde atunci cand ascultam cu atentie cuvintele scrise pentru Billie Holiday sau Stevie Wonder?", se intreaba artista.
La alcatuirea acestui album a contat cel mai mult dorinta de a interioriza tocmai aceste cuvinte, in alegerea cantecelor, vorbele cantarind la fel de mult cat sunetele. Cuvintele pot reconstrui, fie si pentru cateva minute, atmosfera altor lumi. Lumi in care culoarea pielii o impiedica pe Ella Fitzgerald sa poata canta cuvintele "love was too plebeian", aflate in textul original al baladei "Cry me a river", pentru ca publicul anilor '20 nu putea accepta ca o persoana de culoare sa isi exprime jude�catile de valoare. Si lumi in care, patruzeci de ani mai tarziu, Stevie Wonder celebra firesc libertatea de a fi asa cum isi dorea, intr-un concert live in londonezul "The Beat Club".
Trairi constante, stridenta asumata si delicatete, culoare timbrala bogata sunt coordonatele care stau la temelia alegerii celor 11 piese cuprinse in album.
"Zece sunt expresii ale unor exercitii de admiratie", considera autoarea, "iar despre ultima ar trebui spus ca defineste un moment de comunicare. 'It is not easy being green' reprezinta o cautare si este primul vers al unui cantec pe care il simt de o duiosie sfasietoare. Un cantec in care te dezvalui vulnerabil si trist. Si totusi, atat de plin de speranta!"
Catalizatorul acestui demers sentimental, Ruxandra Zamfir, o jurnalista care a parasit lumea presei pentru aceea a muzicii, este absolventa a Facultatii de Jurnalism si Comunicare a Universitatii Bucuresti si a sectiei de Jazz a Universitatii Nationale de Muzica. Ruxandra a incercat sa gaseasca un echilibru intre aparitiile pe scenele cluburilor din Bucuresti, Sibiu, Craiova si viata de familie, intre nevoia imperioasa de a canta si numarul mic al localurilor unde sa fii lasat sa o faci. Cei care au facut posibila fiintarea acestui album "verde" sunt pianistul Mircea Tiberian, alaturi de care Ruxandra Zamfir a evoluat incepand din 2005, pe scena Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti, dar si pe diferite alte scene, si chitaristul Sorin Romanescu.
Adriana Vasiliu 
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Obama reseteaza jocul geo-strategic pentru secolul XXI (2544 afisari)
 Comunistul Voronin latra la Romania (2400 afisari)
 Presupuneri privind dezastrul din Atlantic (1992 afisari)
 "Felix" are picioare scurte (1744 afisari)
 Putin catre Bruxelles: Nu va fi gaz! (1606 afisari)
 Comandantul aerodromului a murit in urma unui accident aviatic la Clinceni (2172 afisari)
 Posibila deturnare a zborului Air France 447 - Un chinez a facut o asigurare de peste un milion de dolari cu putin timp inainte de a se imbarca (2023 afisari)
 Rusia se pregateste sa trimita in Belarus doua Armate cu efectiv complet (1949 afisari)
 Fotografii cu femei topless si un barbat dezbracat facute la vila lui Berlusconi din Sardinia, publicate de El Pais (1829 afisari)
 Guvernatorul regiunii Odesa: "Basarabia va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean" (1715 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.