Ziua Logo
  Nr. 4553 de vineri, 5 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Spanakotiropita
O delicioasa specialitate gre�ceasca, ideala ca aperitiv si binecunoscuta celor care
si-au petrecut concediul in Grecia sau Cipru, propusa de Cristian Boerean pe blogul sau gastronomic. Durata de preparare a acestei delica�tese este de aproximativ o ora, poate chiar mai mult, insa rezultatul merita din plin efortul. Alegeti spanac proas�pat, cu frunzele netede si lucioase, frunzele "scofal�ci�te" fiind un semn de calitate proasta si sol contaminat, spanacul fiind foarte sensibil la chimicale.
Pentru patru persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg spanac
- 300 g branza de oaie
- 500 g aluat pentru foietaj
- o legatura de ceapa verde
- o legatura de marar
- o ceasca de ulei extravirgin de masline
- 1/2 ceasca de smantana dulce
- 2 oua batute
- o priza de sare, piper si nucsoara
Spalati spanacul taiati-l marunt, sarati-l si puneti-l deoparte, pentru circa 10-15 minute. Apoi stoarceti-l bine in maini, ca sa eliminati apa si amestecati-l cu branza zdrobita, ceapa si mararul, tocate marunt. Tot acest alai se drege cu ulei de masline, smantana cu ouale batute. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Lasati apoi amestecul sa se odihneasca timp de 10-15 minute. Intre timp, intindeti aluatul intr-o tava si puneti deasupra amestecul impartit uniform. Peste amestec puteti pune o foaie intreaga de aluat sau, asa cum am facut eu, cateva fasii de aluat dispuse in diagonala. Ungeti totul cu putin ulei de masline extravirgin si puneti tava la cuptor (190 grade C), pana cand aluatul se rumeneste frumos. Ma abtin de la a da un timp, pentru ca depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia.
Francusa de Cotnari
DOC-CMD Cotnari
12% vol. alc, sec
Spanakotiropita poate fi savurata alaturi de Francusa de Cotnari, un vin proaspat, vioi, care a evoluat impresionant in sticla. Atunci cand am degustat-o prima data, la sfarsitul lunii noiembrie, avea niste ascutimi citrice, verzi, de vin salbatic. Odata cu trecerea timpului, aceste intensitati verzi s-au rotunjit frumos, lasand in urma niste note de citrice
si strugure copt, sustinute
si echilibrate de o aciditate invioratoare. Gustul este proaspat, cu o fructuozitate intensa si un finis relaxant intens si condimentat.
Pagina realizata de Cezar IOAN 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
C:-)Alugare, vinul (mai ales cel de Cotnari) nu trebuie sa miroasa a dp :-)    de Atamild
Francusa de Cotnari. Vinul adevarat (nu preparat) decat de familia Terente, e cu (secret adevarat)    de Atamild
CALUGARU :-) imitator? Intr-un picior? Sau poate iti era dor? Nu te supara pe mine, nu te supara!   de Atamild
nebunie curata !   de CALUGARU
   de Olga Khan
incerc   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Degustari inedite    
 Top afisari / comentarii 
 Obama reseteaza jocul geo-strategic pentru secolul XXI (2544 afisari)
 Comunistul Voronin latra la Romania (2400 afisari)
 Presupuneri privind dezastrul din Atlantic (1992 afisari)
 "Felix" are picioare scurte (1744 afisari)
 Putin catre Bruxelles: Nu va fi gaz! (1606 afisari)
 Comandantul aerodromului a murit in urma unui accident aviatic la Clinceni (2172 afisari)
 Posibila deturnare a zborului Air France 447 - Un chinez a facut o asigurare de peste un milion de dolari cu putin timp inainte de a se imbarca (2023 afisari)
 Rusia se pregateste sa trimita in Belarus doua Armate cu efectiv complet (1949 afisari)
 Fotografii cu femei topless si un barbat dezbracat facute la vila lui Berlusconi din Sardinia, publicate de El Pais (1829 afisari)
 Guvernatorul regiunii Odesa: "Basarabia va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean" (1715 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.