O delicioasa specialitate gre�ceasca, ideala ca aperitiv si binecunoscuta celor care
si-au petrecut concediul in Grecia sau Cipru, propusa de Cristian Boerean pe blogul sau gastronomic. Durata de preparare a acestei delica�tese este de aproximativ o ora, poate chiar mai mult, insa rezultatul merita din plin efortul. Alegeti spanac proas�pat, cu frunzele netede si lucioase, frunzele "scofal�ci�te" fiind un semn de calitate proasta si sol contaminat, spanacul fiind foarte sensibil la chimicale.
Pentru patru persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg spanac
- 300 g branza de oaie
- 500 g aluat pentru foietaj
- o legatura de ceapa verde
- o legatura de marar
- o ceasca de ulei extravirgin de masline
- 1/2 ceasca de smantana dulce
- 2 oua batute
- o priza de sare, piper si nucsoara
Spalati spanacul taiati-l marunt, sarati-l si puneti-l deoparte, pentru circa 10-15 minute. Apoi stoarceti-l bine in maini, ca sa eliminati apa si amestecati-l cu branza zdrobita, ceapa si mararul, tocate marunt. Tot acest alai se drege cu ulei de masline, smantana cu ouale batute. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Lasati apoi amestecul sa se odihneasca timp de 10-15 minute. Intre timp, intindeti aluatul intr-o tava si puneti deasupra amestecul impartit uniform. Peste amestec puteti pune o foaie intreaga de aluat sau, asa cum am facut eu, cateva fasii de aluat dispuse in diagonala. Ungeti totul cu putin ulei de masline extravirgin si puneti tava la cuptor (190 grade C), pana cand aluatul se rumeneste frumos. Ma abtin de la a da un timp, pentru ca depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia.
Francusa de Cotnari
DOC-CMD Cotnari
12% vol. alc, sec
Spanakotiropita poate fi savurata alaturi de Francusa de Cotnari, un vin proaspat, vioi, care a evoluat impresionant in sticla. Atunci cand am degustat-o prima data, la sfarsitul lunii noiembrie, avea niste ascutimi citrice, verzi, de vin salbatic. Odata cu trecerea timpului, aceste intensitati verzi s-au rotunjit frumos, lasand in urma niste note de citrice
si strugure copt, sustinute
si echilibrate de o aciditate invioratoare. Gustul este proaspat, cu o fructuozitate intensa si un finis relaxant intens si condimentat.