Ziua Logo
  Nr. 4553 de vineri, 5 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Obama reseteaza jocul geo-strategic pentru secolul XXI
Cristian UNTEANU 
-- Discursul de ieri al presedintelui Obama catre lumea musulmana poate fi comparat, deocamdata la nivel de intentie politica, plasare geografica si perfecta realizare in planul retoricii, cu cel pronuntat odinioara de Kennedy care, ca si presedintele de azi, dorea sa panseze sau chiar sa vindece o rana printr-un gest spectaculos si care sa ramana in istorie.
Ca Si Kennedy care le spunea germanilor ca si el se simte berlinez, punand astfel bazele unui proces de reconciliere, Obama a ales calea cea mai ofensiva pentru a cuceri zona de maxima sensibilitate a lumii musulmane: sentimentul identitatii religioase. Senzationala abordare, caci lumii musulmane i s-a adresat un afro-american crestin, dar si mostenitor al unei traditii familiale care a numarat musulmani practicanti, el insusi reamintindu-si cum, in copilarie, in Indonezia, asculta chemarile la rugaciune ale muezinilor...
Din aceastA perspectiva, cred eu, chemarea sa pentru "un nou inceput" in relatiile dintre SUA si lumea musulmana trebuie sa fie tratata pe un plan cu mult mai exhaustiv decat cel anuntat in litera discursului. De ce? Pentru ca, in perioada precedentei Administratii americane, deteriorarea severa a relatiilor SUA cu lumea musulmana a condus, prin efectul de domino al implicarilor diferitelor alte state in "razboiul global impotriva terorii" la o cvasiruptura totala intre lumea occidentala si cea musulmana. Apropiindu-ne astfel de scenariul catastrofa al ciocnirii civilizatiilor profetit de Huntington.
Promisiunile pe care le face Obama lumii musulmane sunt mari, extrem de importante prin efectele lor viitoare, dar, inainte de toate, esentiala mi se pare extraordinar de abila pledoarie a lui Obama in a arata ca posibila cale de iesire din inclestarea istorica din Orientul Apropiat este nimic alta decat urmarea modelului coexistentei multi-etnice pe care-l ofera societatea americana. Oferind exemple concrete, printre care insasi ascensiunea sa la cea mai inalta functie, Obama revitalizeaza mesajul Kennedy asupra valorilor americane. Cel din urma le opunea comunismului si le oferea ca baza pentru constituirea a ceea ce avea sa devina parteneriatul euro-atlantic, Obama le indreapta ca arma deloc simbolica impotriva filozofiei si actiunii gruparilor extremiste si fundamentaliste. Despartindu-l la modul cel mai evident de lumea careia ii este destinat mesajul sau de pace si reconstructie, caci, a spus Obama, "noi nu suntem in razboi cu Islamul"!
Un stereotip politicianist ca oricare altul? Posibil, numai ca Administratia Bush a ridicat o serie de stereotipuri la rang de joc politic major, iar esecul din Irak va bantui inca timp de generatii constiinta multora dintre natiunile care au pierdut acolo multe vieti omenesti...
Obama reuSeSte insa si o alta performanta majora: repozitioneaza brusc SUA ca interlocutor, actor si mediator in procesul de pace din Orientul Mijlociu, element vital dupa infructuoasa misiune a lui Tony Blair, devenit acum si invizibil, si indezirabil in zona. Obama a repetat angajamentul traditional de sustinere pentru Israel, spunand insa si cuvintele magice privitoare la dreptul palestinienilor la existenta, lasand in suspensie problema cruciala a Ierusalimului, un oras in care ar trebui sa traiasca toti deopotriva... ceea ce nici nu promite, dar nici nu exclude vreo solutie viitoare. Foarte interesant, caci asta se leaga de un alt punct major al acestui discurs, in fapt ruptura cea mai evidenta si brutala cu politica Administratiei Bush si cea care intra in zona marilor ambitii geo-strategice.
Obama a spus ca angajamentele sale sunt in favoarea acelor guverne "care reflecta vointa popoarelor" si ca, mai ales, "nici un sistem de guvernare nu poate fi impus unei natiuni de catre o alta natiune". Si acum nu mai vorbea numai pentru lumea islamica. Era un angajament (din nou, am convingerea ca deloc simbolic) adresat si altor supraputeri care profitasera din plin de dezagregarea influentei americane in lume in perioada Bush pentru a reinvia doctrine si pretentii clare pentru redefinirea zonelor de influenta in care, fiecare, sa-si poata impune liber propriul lor "sistem democratic".
In fine, un ultim comentariu, aparent sibilinic, al Primei Doamne a SUA care a spus ca "acesta nu este decat un inceput"... Reactiile, de un fel sau altul, pro sau contra, nu vor intarzia deloc sa apara. De-abia atunci va incepe momentul adevarului pentru Barack Obama.
 Afisari: 2544  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
cum a zis Ieremia in urma cu 3 milenii,in fatza ei itzi vorbesc de pace iar in spate itzi infig    de iobagul roman
L-am vazut la TV pe Obama la lagarul de munca din anii 1944.   de Aladin
kennedy vs obama   de lastexit
Biblia mea e mai buna decit Coranul tau..   de ValVerde
adormirea vigilentei inamicului prin propaganda...   de robert72
Cartea de imobil la volumul Gen.21 vedem ca Ismael se mutase si deci nu mai avea buletin de Israel    de vodka
Dupa examinarea registrului de cadastru la pagina Geneza.23.17 a devenit clar ca teritoriile ocupate   de vodka
Cred ca va inselati    de emigrstul
Nu va speriati - e doar un proiect ...   de Arogantu'
palmaresul ne vorbeste si pe noi nu ne mintzeste    de laur
Si despre razboul tzucalarilor Americi din valea Swat nimic, nimic ?   de laur
Vorbe   de FB
COMUNICAT DE LA MEKKA - Credinciosii sa stie, Obama nu este profet, mergem inainte tot cu Mahomedu   de vodka
Rasturnare totala - LA GUANTANAMO DETINUTII CER SA NU MAI FIE ELIBERATI, CA NU CUMVA SA FACA RAU   de vodka
Imamii de pe tot globu isi zmulg barbile - ISLAMU E PE DUCA, RELIGIA DEMOCRATA A INVINS TOTAL   de vodka
Insasi mama lui Osama a declarat "nu-i sunt mama eu!" si s-a apucat de facut alt copil   de vodka
Am vazut talibani in lacrimi, sarutau stars&stripes si duceau armele cu carutza ca sa se debaraseze   de vodka
politica "americano-musulmana"   de MirceaS
cvasiruptura totala   de Golanul
Intai si intai   de Greywolf
Mai ai basme d-astea bre, Untene?   de Zenn
Risca Obama sa impartaseasca sfarsitul lui Kenedy?   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Pe cine a mituit Romania pentru a intra in NATO?    2009-06-04
  Injuraturi ca la usa cortului    2009-06-01
  Alegeri sub presiune    2009-05-28
  Cine raspunde? Basescu sau Romania?    2009-05-26
  Armele neconventionale tintite catre Romania    2009-05-23
 Top afisari / comentarii 
 Obama reseteaza jocul geo-strategic pentru secolul XXI (2544 afisari)
 Comunistul Voronin latra la Romania (2400 afisari)
 Presupuneri privind dezastrul din Atlantic (1992 afisari)
 "Felix" are picioare scurte (1744 afisari)
 Putin catre Bruxelles: Nu va fi gaz! (1606 afisari)
 Comandantul aerodromului a murit in urma unui accident aviatic la Clinceni (2172 afisari)
 Posibila deturnare a zborului Air France 447 - Un chinez a facut o asigurare de peste un milion de dolari cu putin timp inainte de a se imbarca (2023 afisari)
 Rusia se pregateste sa trimita in Belarus doua Armate cu efectiv complet (1949 afisari)
 Fotografii cu femei topless si un barbat dezbracat facute la vila lui Berlusconi din Sardinia, publicate de El Pais (1829 afisari)
 Guvernatorul regiunii Odesa: "Basarabia va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean" (1715 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05923 sec.