Ziua Logo
  Nr. 4550 de marti, 2 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Noile cazuri de imbolnaviri se lasa cu masuri dure
Gripa porcino-penala
Autoritatile romane trec la masuri dure de prevenire a raspandirii virusului gripal si aduc in discutie Codul penal pentru cei care nu completeaza sau completeaza gresit formularul privind starea de sanatate la intrarea in tara. Decizia a fost determinata de noul caz de gripa porcina aparut la o pasagera venita din SUA, care a refuzat completarea formularului. Desi existau semne de boala, ea nu a instiintat autoritatile la venirea in tara, astfel ca a reusit, in numai doua zile, sa ajunga in contact cu 70 de persoane, posibil contaminate acum.
O tanara de 28 de ani, sosita de la New York la Bucuresti pentru a sarbatori cu fostii elevi de clasa intalnirea de 10 ani, a ajuns la Institutul "Matei Bals" impreuna cu mama ei, suspecte de gripa porcina. Infectarea cu virusul gripal AH1N1 a fost confirmata, ieri, de Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului National Cantacuzino. Alaturi de cele doua femei s-au prezentat la spital inca 35 de persoane - fosti colegi si profesori ai tinerei, de profesie avocat -, care au facut, la randul lor, testele medicale. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat insa ca in urma investigatiilor epidemiologice s-a stabilit existenta unui numar de 70 de contacti, 14 dintre acestia fiind rudele tinerei si vecinii de scaun din avion.
Ministrul Sanatatii a precizat ca restul contactilor sunt ceilalti oameni din avion si alte persoane cu care femeia - aflata deja in stare febrila in timpul calatoriei - a venit in contact pana in prezent. Toti acestia vor fi monitorizati la domiciliu, iar in caz de aparitie a simptomelor, vor fi internate in spital. Pentru toti contactii s-a recomandat izolarea la domiciliu timp de 7 zile. Femeia de 28 de ani a sosit de la New York pe 29 mai, iar mama ei, in varsta de 56 ani, a luat virusul de la fiica, prin transmitere secundara. Tanara este rezidenta la New York, unde este avocat, iar mama ei locuieste in Sectorul 2 din Bucuresti. Ambele paciente sunt internate la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", din Capitala, unde s-a inceput terapia cu antivirale, iar starea generala a pacientilor este buna.
Formular de infractor
Ministrul Ion Bazac a anuntat, ieri, ca toate persoanele care nu completeaza, in avion, formularul privind starea de sanatate, ori il completeaza gresit, vor raspunde penal, fiind vorba de incalcarea dispozitiilor articolelor 308, 180 - 184 si 179 Cod penal. Potrivit art. 308 privind zadarnicirea combaterii bolilor "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsi�toare, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda". Articolele 180 - 184 se refera la incriminarile in caz de vatamare corporala, iar art.179 la determinarea sau inlesnirea sinuciderii. Potrivit lui Geza Molnar, femeia care a venit de la New York pe 29 mai a refuzat sa completeze formularul privind starea de sanatate la intrarea in tara.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca, de la 1 iunie, se vor institui curse directe pe relatia SUA - Romania, la care vor fi introduse echipe pentru triajul epidemiologic al pasagerilor. Pentru celelalte curse vor fi mentinute procedurile aplicate in prezent, dar va fi un flux special la ghiseele pentru SUA, Mexic, Canada, unde vor fi completate, obligatoriu, formulare de intrare in tara.
Reamintim ca primul caz de gripa cu virus nou a fost inregistrat, saptamana trecuta, la o tanara de 30 de ani care a venit din SUA, care si-a imbolnavit, la randul sau, familia ce o insotea in tara. Pana in prezent s-au inregistrat cinci cazuri de imbolnavire de gripa cu virus nou.
Carmen POPESCU 
Alte articole
  Sondaj Le Figaro: Populatia lumii nu este prea ingrijorata din cauza gripei porcine    (2009-07-18 18:33)
  A fost depistat al 56-lea caz de gripa porcina in Romania    (2009-07-15 17:21)
  Un nou caz de gripa porcina, la un barbat care a venit din Marea Britanie    (2009-07-07 16:59)
  Romania a inregistrat, vineri, primul caz complicat de infectie A/H1N1, pacienta avand si pneumonie. Numarul cazurilor de gripa porcina se ridica la 41    (2009-07-03 16:11)
  Numarul bolnavilor de gripa porcina din Romania a ajuns la 23    (2009-06-26 17:10)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dragilor   de lil
A r h i v a
  Mediul pe asfalt    
  Violenta la copii    1 comentariu
  Lefuri triple pentru profesori    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Semidocti, marlani si pitipoance (3492 afisari)
 Rusia se umfla pe seama Romaniei (1975 afisari)
 Insinuarile lui Adrian Severin l-au enervat pe Joseph Daul (1940 afisari)
 Manevrele lui Vanghelie (1691 afisari)
 Voronin se leapada de Greceanii (1421 afisari)
 Oana Zavoranu catre Moni Columbeanu: Iesi afara, nesimtito! (2788 afisari)
 Expert rus: Rusia nu are ce caºtiga in Moldova, insã poate pierde Transnistria (2208 afisari)
 Afla de ce boala poti suferi, in functie de cum arati! (2135 afisari)
 O adolescenta traieste datorita unei vizite la dentist (2113 afisari)
 Sunt sigura ca sotul meu este in viata pentru ca telefonul lui continua sa sune, sustine sotia unui britanic, pasager al avionului disparut (2080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01905 sec.