Ziua Logo
  Nr. 4547 de vineri, 29 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia
-- La Institutul"Matei Bals" s-a instituit paza militara * Ministrul Bazac se incurca in explicatii
Suspiciunile de infectare cu virusul gripal de tip AH1N1 in cazul copilului de un an si doua luni al Lilianei C., femeia a carei infectie cu noul tip de virus a fost confirmata, s-au adeverit. Aceeasi confirmare a primit-o si tatal femeii. Ambii au fost internati la Institutul "Matei Bals", unitate la care, de ieri, s-a instituit paza militara. Si cel de-al doilea copil, cel de 3 ani si jumatate, care a calatorit impreuna cu mama si celalalt copil, dinspre New York, via Paris, la Bucuresti, se afla in spital, desi in cazul lui nu s-a confirmat infectia cu noul virus. Alaturi de ei a fost reinternata si Liliana C., "pentru a fi aproape de copiii minori".
Potrivit ministrului Sanatatii, Ion Bazac, mama si copilul de trei ani si jumatate (cel sanatos) stau impreuna intr-un salon, iar copilul bolnav si bunicul sunt izolati intr-un salon special. "Copilul de un an si doua luni nu are nicio simptomatologie, dar tatal femeii are febra si rinoree. Cei doi au primit inca de miercuri medicamente antivirale standard, starea lor medicala fiind intr-o evolutie favorabila. Femeia nu mai prezinta simptomele bolii, dar s-a decis internarea ei pentru a fi sub supraveghere si pentru a fi alaturi de copilul bolnav", a adaugat ministrul. El a explicat ca l-au internat si pe copilul sanatos deoarece nu avea cu cine ramane acasa. Ministrul a precizat ca femeia si cei doi copii au fost externati miercuri, din Institutul "Matei Bals", insa ieri dimineata, dupa ce la unul dintre micuti s-a confirmat prezenta virusului, au fost rechemati pentru internare. De asemenea a fost internat si bunicul, si la acesta confirmandu-se virusul.
Bazac se ascunde dupa carantina
Bazac a explicat ca, Romania nu este in carantina si, nicio persoana nu poate fi obligata sa ramana internata sau sa se prezinte la medic, de fiecare data fiind insa informata in legatura cu riscurile pe care si le asuma.
In ceea ce priveste ancheta epidemiologica, aceasta continua, dar a fost redus numarul de persoane cu care familia a intrat in contact la 22 de persoane, 15 dintre acestea fiind pasagerii cursei aeriene cu care au sosit bolnavii in Bucuresti, restul fiind persoane din mediul familial. Dintre acestia din urma, doar tatal si copilul femeii au fost depistati pozitiv, restul probelor de laborator fiind negative. Toti ceilalti contactii au primit indicatie de izolare la domiciliu timp de 7 zile, cu toate ca nu prezinta simptoïżœmatologia infectiei.
Primul caz de imbolnavire din Romania cu noul virus gripal AH1N1, "cazul zero" in limbajul de specialitate, este al femeii de 30 de ani care a venit in tara pe 23 mai, din New York, cu o cursa Air France, cu escala la Paris. Cazul a fost confirmat de Institutul Cantacuzino pe 27 mai, in urma testelor de laborator, dupa ce femeia s-a prezentat la Institutul "Matei Bals" din Capitala in 26 mai. Celelalte doua cazuri, confirmate ieri, sunt cu transmitere secundata, respectiv de la "cazul zero".
Cantacuzino acreditat de OMS
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a acreditat Institutul Cantacuzino pentru a confirma noul tip de gripa, atat la nivel national, cat si regional pentru noua tari din Pactul de Stabilitate. Pana in prezent, au fost primite deja probe din Albania, Moldova si mai sunt asteptate altele din Croatia si Serbia.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 1411  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Chiar daca cenzurati   de lil
Titlul m-a infiorat. Si dca femeia este o terorista biologica, telecomandata de la Chisinau ?   de Socrate
IMEDIAT SA LI SE DEA DE URGENTZA   de texanu
extraordinar   de happy_feet
A r h i v a
  Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu    3 comentarii
  Guvernul da 100 de milioane de lei pe apa de garla    2 comentarii
  Matusalem la volan    5 comentarii
  Votati Petitia ZIUA!    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Armata ii da lui Boc cu pensiile-n cap (2768 afisari)
 Crin Antonescu izolat de anturaj (2203 afisari)
 Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia (1411 afisari)
 ZIUA misca trupele la CJ Dambovita (1404 afisari)
 Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu (1319 afisari)
 La deshumarea lui Petrache Lupu oamenii au strigat: "Un Sfant"  (3201 afisari)
 Armata rusa, lovita de sclavie sexuala si prostitutie  (1823 afisari)
 Doi piloti americani au ucis din nepricepere si neglijenta 154 de persoane (1787 afisari)
 O copilă de 14 ani a fost sechestrată și obligată să intrețină relații sexuale cu șapte bărbați (1208 afisari)
 Un partid din Ucraina cere reintroducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei din motive de demnitate nationala (1081 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00950 sec.