Ziua Logo
  Nr. 4547 de vineri, 29 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Statul gajat la banci
-- Bancile nu vor mai suporta costurile asociate riscului de neplata in cazul programului "Prima Casa"
Statul scapa bancile de grija platii ratelor la credite. Practic, bancile nu mai au niciun risc, in cazul in care un client nu mai vrea sau nu mai poate sa-si plateasca ratele. Intr-o asemenea situatie, banca va intra in posesia garantiei de la stat, fara sa mai fie nevoita sa scoata casa datornicului la licitatie.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, i-a asigurat, ieri, pe reprezentantii bancilor comerciale interesati de programul guvernamental "Prima Casa" ca garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia. Guvernatorul bancii centrale a participat la discutia de la Guvern a premierului Emil Boc si ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu reprezentantii bancilor, privind initiativa Executivului de a garanta creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte, in limita sumei de 60.000 euro. "Este o schema simpla, dumneavoastra sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat, nu trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie cea de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara, cu alte cuvinte. Si eu cred ca schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formula din asta", a spus Isarescu, transmite Mediafax. De asemenea, in comunicatul oficial al Guvernului se anunta ca "bancile vor avea costuri mai reduse ale creditarii si dobanzii decat cele existente pe piata, intrucat statul garanteaza in totalitate valoarea creditelor si intregul risc al imprumutului, in limita sumei de 60.000 de euro. Practic, bancile nu vor mai suporta costurile asociate riscului de neplata, risc preluat de catre stat", se arata in comunicat. Mai mult, plafonul ar putea fi chiar marit. Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca nu exclude majorarea plafonului in limita caruia sunt garantate creditele pentru achizitionarea primei locuinte, stabilit in prezent la maximum 60.000 euro, si nici suplimentarea bugetului alocat pentru astfel de garantii, daca programul va impune o alta formula. Totodata, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 de milioane de euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului a fost deja extins in sedinta de miercuri a Executivului, astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
TVA de 5%
De asemenea, cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte. In ceea ce priveste avansul, nivelul acestuia va fi de cel mult 5% din valoarea creditului. Iar avantajele cumpararii unei locuinte prin intermediul acestui program nu se opresc aici. Notarii publici vin si ei cu vesti bune: Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) anunta ca notarii vor reduce cu 30% onorariile pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, pentru persoanele care-si vor achizitiona o locuinta prin programul "Prima Casa". UNNPR va inainta ministrului justitiei propuneri concrete pentru o reducere "considerabila" a sumelor pe care cei indreptatiti sa beneficieze de programul "Prima Casa" le vor achita pentru a deveni "primii proprietari". Ministerul Finantelor, impreuna cu Banca Nationala, Fondul National de Garantare a Creditelor si experti din cadrul bancilor vor definitiva conditiile de natura tehnica ale aplicarii programului guvernamental "Prima casa", astfel incat programul sa devina operational in luna iulie a acestui an.
George BANCIULEA 
 Afisari: 479  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
O noua tampenie socialista   de Gargantua
Incredibil   de Eufrosin
Nelamurire   de srelu
Ce as face eu    de octaaa
Am crezut ca Isarescu e un profesionist. O schema simpla pe banii nostrii.    de green day
Masura pe termen scurt   de octaaa
Guvernul e amnezic sau total inconstient?    de green day
A r h i v a
  Reorganizare in energie    
  Batalia finala pentru Fondul Proprietatea    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Armata ii da lui Boc cu pensiile-n cap (2768 afisari)
 Crin Antonescu izolat de anturaj (2203 afisari)
 Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia (1411 afisari)
 ZIUA misca trupele la CJ Dambovita (1404 afisari)
 Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu (1319 afisari)
 La deshumarea lui Petrache Lupu oamenii au strigat: "Un Sfant"  (3201 afisari)
 Armata rusa, lovita de sclavie sexuala si prostitutie  (1823 afisari)
 Doi piloti americani au ucis din nepricepere si neglijenta 154 de persoane (1787 afisari)
 O copilă de 14 ani a fost sechestrată și obligată să intrețină relații sexuale cu șapte bărbați (1208 afisari)
 Un partid din Ucraina cere reintroducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei din motive de demnitate nationala (1081 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00980 sec.