Ziua Logo
  Nr. 4545 de miercuri, 27 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kim Jong-Il se teme de soarta lui Ceausescu
-- Presa britanica scrie despre sfidarile in serie ale Coreei de Nord, afirmand cadictatorului de la Phenian ii este teama sa nu sfarseasca la fel ca tiranul de la Bucuresti
Regimul comunist condus de Kim Jong-Il a ordonat armatei sa continue testele cu rachete cu raza scurta de actiune in ciuda protestelor internationale. Membrii Consiliului de securitate al ONU lucreaza la textul unei rezolutii pentru pedepsirea exemplara a Coreei de Nord. Presa britanica scrie ca liderul nord-coreean ar putea fi rasturnat dupa modelul defunctului sau omolog roman, Nicolae Ceausescu.
Cotidianul britanic Daily Mail vede in atitudinea de sfidare a comunitatii internationale a liderului comunist nord-coreean, Kim Jong-Il, o incercare de mascare a unei frici personale de a nu impartasi aceeasi soarta cu defunctul dictator roman, Nicolae Ceausescu. "Desi alte tari se doteaza cu armament nuclear pentru a se proteja de inamici externi, Kim Jong-Il considera armele nucleare o modalitate de garantare a viitorului familiei sale. Regimul nord-coreean considera ca bomba nucleara este o garantie pentru dominatia asupra poporului. Este atat de megaloman incat ar fi pregatit sa isi distruga natiunea daca ar fi inlaturat de la putere", comenteaza publicatia britanica. Potrivit aceluiasi ziar, Kim Jong-Il intentioneaza sa il numeasca in locul sau pe fiul sau cel mai mic, Kim Jong-Un, in varsta de 25 de ani.
Tir de sfidare
Phenianul a lansat ieri inca un tir cu rachete, la numai cateva ore distanta de reactia de condamnare a Consiliului de Securitate al ONU vizavi de testul nuclear efectuat luni. Regimul comunist nord-coreean a ordonat testarea a inca doua rachete cu raza scurta de actiune, de data aceasta in largul coastei sale de est. De data aceasta, autoritatile de la Phenian au folosit in cadrul testelor o racheta de tip sol-aer si inca una de tip sol-mare. Ambele au fost testate in apropierea orasului Hamhung, a anuntat o sursa guvernamentala citata de agentia Yonhap. Miscarea Phenianului survine in contextul in care oficialii ONU au demarat negocierile pentru redactarea unei noi rezolutii menita sa pedepseasca Coreea de Nord pentru testul nuclear subteran efectuat, comenteaza BBC.
NATO condamna testele
Reactiile negative din partea comunitatii internationale se inmultesc pe masura ce autoritatile nord-coreene continua politica lor de testare a unor arme de distrugere in masa. Astfel, cele 28 de state membre ale NATO au condamnat vehement luni seara ultimele teste nucleare si balistice efectuate de Phenian, considerandu-le drept o amenintare serioasa pentru pace, transmite din Bruxelles AFP. "Consiliul Atlanticului de Nord condamna ferm testele nucleare si balistice anuntate pe 25 mai de Coreea de Nord", se afirma intr-o declaratie a Aliantei Nord-Atlantice. "Aceste acte iresponsabile ale Phenianului reprezinta o serioasa amenintare pentru pacea, securitatea si stabilitatea in regiunea Asia-Pacific si fac obiectul unei condamnari universale", continua documentul citat. Pe aceeasi linie, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ieri la New York noul test nuclear efectuat de Phenian si a decis sa pregateasca o rezolutie ce urmeaza sa contina noi sanctiuni contra Phenianului.
"Membrii Consiliului au exprimat ferma lor opozitie si condamnare a testului nuclear efectuat la 25 mai 2009 de Coreea de Nord, care constituie o clara violare a rezolutiei 1718 a Consiliului", a declarat presei ambasadorul Rusiei Vitali Ciurkin, in numele Consiliului pe care el il prezideaza in luna mai. Mai multi diplomati, mai ales cei americani, au indicat apoi presei ca doresc ca viitoarea rezolutie sa cuprinda un limbaj "puternic" la adresa Phenianului. Totodata, liderul american Barack Obama i-a contactat ieri telefonic pe omologul sau sud-coreean Lee Myung-bak si pe premierul japonez Taro Aso, pentru a "coordona" o reactie comuna fata de noul test nuclear nord-coreean, a anuntat Casa Alba, citata de agentiile de presa internationale.
Madalin NECSUTU 
 Afisari: 805  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Iar se bat cimpii   de BULA-NESCU
Aiurea, nu de popor ii e lui Kim frica   de Giurgiu Crisan
Sfidare dar nu intotdeauna   de Zamucles
De ce ti-e teama nu scapi !   de FB
A r h i v a
  Kievul speriat de Putin    5 comentarii
  Presedintele Basescu in Israel    
  CEDO analizeaza tortura de la Chisinau    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 5 lei doctorul, 10 lei specialistul, 100 de lei spitalul (2834 afisari)
 Provocarea (1701 afisari)
 De ce a refuzat Stolojan sefia Guvernului (1518 afisari)
 Kievul speriat de Putin (1470 afisari)
 EBa cosmetizata (1411 afisari)
 Salvati de extraterestri: Un OZN a lovit meteoritul care ar fi provocat explozia de la Tunguska, Siberia (2694 afisari)
 Cand a implinit un an, au inceput sa-i creasca aripi! (FOTO) (2651 afisari)
 Presa ucraineană: Romania este o hienă a Europei de Est care a anexat teritorii de la vecinii săi (2228 afisari)
 Un general sustine ca rusii sunt pe cale sa creeze arma care-i transforma pe oameni in "zombie" (1959 afisari)
 Tory Spelling, o umbra a ceea ce a fost odata (FOTO) (1943 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01198 sec.