Ziua Logo
  Nr. 4544 de marti, 26 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Voronin: Basescu a scapat de sub control
-- Inainte de a parasi fotoliul de presedinte, liderul de la Chisinau improasca Romania cu venin
Aflat pe ultima suta de metri a mandatului de presedinte, Vladimir Voronin lanseaza noi atacuri la adresa Romaniei. Acesta a cerut Uniunii Europene
sa adopte masuri impotriva politicienilor romani, pe care ii considera responsabili pentru incidentele de luna trecuta, de la Chisinau, si a apreciat ca problema transnistreana reprezinta un "mediu prielnic" pentru manifestarile de nationalism, extremism si romanism agresiv.
In ceea ce priveste situatia politica de la Chisinau, liderul comunist a avertizat ca nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate pana cand Parlamentul nu va aproba noul candidat pentru functia de prim-ministru.
Legatura cu Transnistria
"Este un cadou pentru echipa lui Smirnov. Evident, cu cat mai multa instabilitate va fi la Chisinau, cu atat mai multe probleme va avea statul moldovenesc, societatea moldoveana, in consecinta, vom atrage mai putina atentie conflictului transnistrean", a afirmat Voronin intr-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, preluat de Mediafax. Potrivit liderului de la Chisinau, promotorii acestor idei se bazeaza pe faptul ca problema transnistreana nu este rezolvata, servind drept "mediu prielnic pentru nationalism". "Daca nu ar exista problema transnistreana, daca statul era unul integru, aceasta agresiune a Romaniei in Moldova s-ar fi stins de mult", a insistat liderul moldovean. Comentariile apar dupa ce Voronin a facut un nou rechizitoriu la adresa Romaniei, cerand UE sa ia masuri impotriva politicienilor de la Bucuresti responsabili pentru revoltele antiguvernamentale de la Chisinau, din 7 aprilie. "De ce structurile europene nu ii pun pe politicienii romani la locul lor?", se intreba retoric Voronin, intr-un interviu pentru RIA Novosti. "Noi credem ca UE ar trebui sa ii puna la locul lor pe acei oficiali nechibzuiti, oricare ar fi pozitia sau statutul lor", a continuat presedintele Republicii Moldova, care sustine ca esecul Uniunii de a tine sub control "un astfel de individ scapat de sub control precum presedintele roman Traian Basescu" s-ar putea dovedi "foarte periculos".
Kievul ne acuza de expansionism
Romania a fost si tinta criticilor Ucrainei. Directorul Centrului pentru cercetarea problemelor societatii civile de la Kiev, Vitalii Kulik, a declarat, la finele saptamanii trecute, pentru agentia Unian, ca aderarea Romaniei la UE, in pofida asteptarilor multor experti, nu a retinut ci, dimpotriva, "a dezlegat mainile" politicii expansioniste a Bucurestiului pe teritoriul Republicii Moldova. In opinia politologului, vectorul principal al acestei politici este formarea unui spatiu cultural roman sub sloganul "o singura natiune - doua state" in Europa unita, care sa includa Romania, malul drept al Republicii Moldova (cel de-al doilea stat romanesc) si, probabil, o parte din regiunile ucrainene Odesa si Cernauti. De asemenea, Partidul Comunist din Ucraina (PCU) s-a declarat ingrijorat cu privire la declaratia recenta a presedintelui Basescu, in care a refuzat sa recunoasca granitele de nord-est ale Romaniei, prevazute in Tratatul de Pace de la Paris din 1947, a informat agentia Omega.
Relatie dificila cu NATO
Un raport recent al Adunarii Parlamentare a NATO atrage atentia ca posibilitatea aderarii Republicii Moldova la Alianta Nord Atlantica este mai delicata decat integrarea acestui stat in Uniunea Europeana. Potrivit unui comunicat oficial, "Republica Moldova a dezvoltat parteneriate atat cu NATO, cat si cu UE. Cu toate acestea, integrarea NATO este mai controversata decat integrarea europeana. Drept rezultat, Uniunea Europeana are o mai mare influenta asupra cursului reformelor in R. Moldova. NATO nu are un rol direct in procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Cu toate acestea, are un interes direct in anumite aspecte ale conflictului, cu referire la aplicarea Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFE) si la anga�jamentele asumate in cadrul summitului OSCE de la Istanbul, noteaza autorii documentului.
Luciana POP 
 Afisari: 1034  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Inca un comunist anti-basescu!   de Gargantua
Noroc ca Voronin e mai curajos si nu se teme ca Basescu-l da pe mina DNA-ului, si spune adevarul!:))   de Hokusai san
Basescu a scapat de sub control?Al cui al KGB-ist-bolsevicilor?   de rosu ovidiu
Wauuu, ce bine ar fi   de samizdat
NU cred   de Arefu
chiar ca are dreptate....   de dorinteodor
Frumos nume are radioul asta!   de galatush
!   de Amadeus
!   de Amadeus
VORONIN BOLSEVIC BLESTEMAT !!! ucigas de neam, bestie comunista, vorbeste moldoveneste du-te dracu!   de cercetas
A r h i v a
  "Sunt un pachetel de problemute"    1 comentariu
  Antonescu si Orban sunt certati    6 comentarii
  Prostii de campanie    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cine raspunde? Basescu sau Romania? (2748 afisari)
 Antonescu si Orban sunt certati (1794 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1677 afisari)
 De ce sa vorbim cu rusii (1567 afisari)
 Singura impotriva unui imperiu (1344 afisari)
 Cristian Diaconescu despre atacurile din Rusia si Ucraina: In politica externa, nu totul se intampla peste noapte (2400 afisari)
 Brooke Shields: Mi-am pierdut virginitatea la 22 de ani pentru ca ma consideram urata (2006 afisari)
 Jos mainile de pe Mica Rusie, spune Putin Occidentului (1981 afisari)
 Iuscenko anunta ca Ucraina renunta la trecutul ei sovietic. Asteptam si renuntarea la sarma ghimpata ce desparte de Tara romanii din Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si Basarabia (1574 afisari)
 Doi batrani din Marea Britanie au descoperit secretul unei casatorii fericite! (1551 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01443 sec.