Ziua Logo
  Nr. 4543 de luni, 25 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ieftinirea gazelor este franata electoral
-- De la 1 iulie, pretul gazelor ar trebui sa scada cu minim 30% * Premierul Boc a anuntat insa o reducere cu numai 5%
Primul-ministru a anuntat, la sfarsitul sedintei de Guvern de saptamana trecuta, ca pretul gazelor naturale pentru populatie va scadea, de la 1 iulie, cu inca 5 procente, dupa ieftinirea cu 3% de la 1 mai. Ceea ce este o mare amagire pentru romani! Pretul ar trebui sa scada cu mult mai mult! De patru luni, ZIUA demonstreaza ca gazele trebuie sa se ieftineasca cu 20-30%! Mai mult, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor (fost angajat la Romgaz, fost presedinte al Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si doctor in stiinte in domeniul gazelor) sustine acelasi lucru: ca pretul gazelor trebuie sa scada cu 30% de la 1 iulie. Astfel, se pune intrebarea: cu cine tine Boc? Cu consumatorii romani sau cu companiile furnizoare de gaze? Sau asteapta sa vina alegerile prezidentiale din noiembrie si abia atunci sa ieftineasca gazele cu 30-40%!
"Pretul gazelor naturale se va reduce cu inca cinci procente incepand cu 1 iulie 2009, potrivit informarii presedintelui ANRE in cadrul sedintei de Guvern. Daca luam in calcul si reducerea pretului la gaze naturale cu trei procente de la 1 mai, practic de la 1 iulie vom avea o reducere cu opt procente in total a pretului gazelor naturale", a spus Boc, la sfarsitul sedintei de saptamana trecuta a Guvernului.
Pe de alta parte, consumul de gaze al Romaniei a scazut de la inceputul anului cu circa o treime fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul crizei economice, a declarat, recent, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.
"Anul trecut, consumul de gaze al Romaniei a scazut cu un miliard de metri cubi", ne-a declarat Iulian Iancu. Pe de alta parte, daca la sfarsitul anului trecut furnizorii importau gazele cu 480 dolari/1000 mc, acum platesc doar circa 370 dolari/1000 mc. "Pe de alta parte, influenta cursului de schimb a dus la scaderea pretului gazelor din productia interna de la 200 dolari/1000 mc, la aproximativ 159 dolari/1000 mc. In plus, consumul de gaze, in prezent, a scazut in Romania de la 9,6 milioane MWh, la 6,9 milioane MWh. Ceea ce inseamna ca producem mai mult decat consumam. In aceste conditii, dupa ce asiguram consumul, putem sa realizam si circa 50% din necesarul de inmagazinare pentru la iarna din productia interna. Ceea ce vreau sa spun este ca, acum, in Romania, a scazut atat pretul de achizitie al gazelor, cat si consumul", a mai spus Iulian Iancu. Reamintim, pretul final al gazelor, platit de romani acasa, este reglementat de ANRE si este compus din tarifele de transport, distributie si inmagazinare si pretul gazului cumparat de furnizori si revandut romanilor. Cum Romania nu-si poate asigura, de regula, consumul intern, se apeleaza la importuri. ANRE reglementeaza un cos al gazelor, in care, in principiu, aproximativ 66% este gaz intern, iar 33% - gaz din import (singurul furnizor extern fiind concernul rus Gazprom, prin intermediarii Wintershall si Imex).
Modificare la regulament
"Daca ne asiguram, in prezent, consumul din surse interne, nu inteleg de ce ANRE continua sa ne bage in factura la gaze un procent de aproape 27% ca fiind din import! Ceea ce ma face sa cred ca acest cos este facut sa asigure in primul rand importurile, desi legea spune clar ca se asigura cu precadere productia interna si, daca aceasta nu este suficienta pentru necesarul de consum, se apeleaza la importuri. Pe de alta parte, desi a scazut consumul si, in consecinta, si cantitatea de gaze distribuita, distribuitorilor nu numai ca nu le-au scazut veniturile, ba chiar le-au crescut! Este clar, trebuie modificat acest cos de gaze, macar pentru sase luni, si modificata si metodologia de tarifare a ANRE", a mai spus Iulian Iancu.
El a apreciat ca, de la 1 aprilie 2009, pretul gazelor ar fi trebuit sa scada cu aproximativ 9,6%. "Cele cinci procente de la 1 iulie, precum si cele trei de la 1 mai, nu fac decat sa se apropie de 9,6%, cu cat ar fi trebuit sa se ieftineasca gazele de la 1 aprilie. Eu cred ca, avand in vedere noile conditii de piata, precum si noile preturi ale gazelor din productia interna si din import, pretul final al gazului ar trebui sa scada cu 50%. Totusi, pentru a nu introduce perturbatii in sistemul de transport si distributie al gazelor, cred ca ar trebui sa scada cu numai 30-35%, iar restul de 15% sa fie folosit pentru importuri, pentru asigurarea inmagazinarilor de gaze necesare pentru trecerea iernii, precum si pentru respectarea contractelor de import", a mai spus Iulian Iancu.
Politica face pretul
Reamintim, ZIUA cere de patru luni ieftinirea gazelor. De remarcat, pentru ca nu exista o piata a gazelor naturale, pretul acestora tine cont de cel mondial al titeiului, cu un decalaj de sase - noua luni. Daca de la inceputul anului trecut pretul international al petrolului a tot crescut, ajungand, in iulie 2008, pana la aproape 150 dolari/baril, din cauza crizei mondiale financiare si economice a inceput sa scada vertiginos, pana la aproximativ 38 dolari/baril. Acum, pretul titeiului "se invarte" in jur de 60 dolari/baril, adica de aproape trei ori mai mic decat era la mijlocul anului trecut. Cum cele maxim noua luni de decalaj fata de pretul petrolului au trecut, este normal ca si pretul gazelor de import sa scada la o treime. Mai mult, cum Romania nu prea mai importa, pretul ar trebui sa scada si mai mult.
In aceste conditii, ne mentinem opinia ca guvernantii nu vor sa scada acum pretul gazelor. Este mult mai eficient politic sa le scada in octombrie, cu minim 30% - 40%, iar prima factura, care vine in noiembrie, odata cu alegerile prezidentiale, sa arate cat de putin plateste romanul pentru gaze. Firesc, va merge mult mai voios la vot si va pune stampila pe cine trebuie!
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
revin: boc un jeg!   de Catal1n
A r h i v a
  LDP Dambovita judecata in familia Ivanoff    8 comentarii
  Apa trece, puterea lui Ivan "Turbinca" Ivanoff ramane    1 comentariu
  Zece piedici in calea reformei din Educatie    10 comentarii
  Parada gay intre jandarmi si ambasadori    4 comentarii
  Leul anticomunist    11 comentarii
  EBA cu ochiul vanat    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Profesoare in calduri (2998 afisari)
 Candidatul din dulap (2567 afisari)
 Zece piedici in calea reformei din Educatie (1684 afisari)
 Leul anticomunist (1621 afisari)
 LDP Dambovita judecata in familia Ivanoff (1324 afisari)
 "Guvernul Mondial", alaturi de alte organizatii influente, a colaborat cu Kremlinul pentru inlocuirea lui Ceausescu (4778 afisari)
 A facut sex in fiecare zi pentru a scapa de cancer (3589 afisari)
 Un alt politolog rus: Serviciile secrete occidentale au precipitat lovitura de stat din Romania pentru ca se temeau ca Bucurestii ar fi putut crea bomba atomica (2981 afisari)
 S-au rugat ani de zile unor oase de animale si nu unor moaste! (VIDEO) (1701 afisari)
 Nave militare și aeronave, pregătite pentru luptă in Marea Neagră (1660 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01287 sec.