Ziua Logo
  Nr. 4542 de sambata, 23 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Tara aeroporturilor fantoma
-- Yangyang International este un aeroport in cautarea unui motiv pentru a functiona. A fost construit cu sapte ani in urma pe coasta de est a Coreei de Sud. Aici nu vei gasi intarzieri sau cozi interminabile. De fapt, aici nu vei gasi nici macar pasageri.
Aceasta neobisnuita realitate este foarte diferita de viziunea initiala. Pana la trei milioane de oameni pe an ar fi trebuit sa se imbulzeasca pe culoarele cladirii, ridicate contra sumei de aproape 300 de milioane de euro. Insa, in decursul anului trecut, in medie, 26 de pasageri pe zi au intrat pe usile aeroportului, vizibil depasiti numeric de cei 146 membri ai personalului. Ultimul zbor comercial de aici a fost efectuat in luna noiembrie, acest terminal devenind de atunci ceea ce presa coreeana a botezat "aeroportul-fantoma", un monument impresionant dar complet nefolositor si neproductiv. Cel mai trist este faptul ca acesta nu este un exemplu izolat.
De fapt, daca ar exista un premiu pentru "cele mai tacute aeroporturi internationale", Coreea de Sud ar fi cu siguranta unul dintre principalii nominalizati la aceasta categorie. La capatul opus al tarii de Yangyang, in sud-vest mai precis, se afla si mai noul aeroport international Muan. Acest terminal este deschis publicului de mai putin de doi ani si, desi are un numar destul de acceptabil de zboruri, inca se confrunta cu probleme financiare. A fost construit in mijlocul unor campuri de ceapa, un loc cam nepotrivit pentru un aeroport de pe urma caruia sunt asteptate castiguri banesti semnificative. Inauntrul lui, acelasi peisaj dezolant si pustiu ca cel de la Yangyang.
Procentaje dezolante
Cifrele de anul trecut arata ca nivelul numarului pasagerilor care au ales ca punct de plecare - sau sosire - Aeroportul Internaïżœtional Muan a fost la mai putin de 3% din capacitate. "Da, normal ca ar fi mai bine sa fie ceva mai multa activitate aici. Asta din punctul lor de vedere. Bineinteles, din punctul meu de vedere, trebuie sa recunosc ca este tare placut sa vin intr-un aeroport in care sunt servit imediat ce am venit. Imi place ca nu trebuie sa stau la cozi interminabile, cum se intampla in majoritatea terminalelor", marturiseste unul dintre putinii pasageri de la Muan.
Acest proiect - ca multe altele, de altfel - trebuia sa ajute semnificativ la cresterea economiei locale, prin aducerea unui numar considerabil de vizitatori, si mai ales trebuia sa fie un important punct de legatura cu economia internationala. Insa fermierii si perscarii care reprezinta marea majoritate a populatiei acestei regiuni se intreaba acum daca aceasta investitie isi va scoate banii, pana la urma. Din cele 14 aeroporturi regionale aflate pe teritoriul Coreei de Sud, 11 au avut pierderi banesti semnificative, dupa cum arata statisticile realizate pentru anul 2008. Din cauza cererii extrem de scazute din acest domeniu, constructia celui care ar fi trebuit sa devina numarul 15 a fost suspendata pe cand era mai mult de 80% din el ridicat. De asemenea, in prezent se discuta despre sistarea mai multor planuri asemanatoare. Unele dintre motivele pentru lipsa de cerere in transportul aerian ar putea fi dezvoltarea unei linii feroviare de mare viteza: calatorii pot ajunge dintr-o parte in alta a tarii in mai putin de trei ore, precum si construirea unei noi retele de metrouri. Corporatia Aeroporturilor din Coreea si purtatorii de cuvant ai guvernului tarii au refuzat sa comententeze situatia in fata jurnalistilor cu care se confrunta in prezent industria de transport aerian.
Ana MUNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
teleportare   de beatlemaniacul
A r h i v a
  Mireasa la doua ore dupa nastere    
  Armani in convalescenta    
  In memoriam Grigore Vieru    
 Top afisari / comentarii 
 Ultima minune de la Maglavit (4696 afisari)
 Armele neconventionale tintite catre Romania (3414 afisari)
 Sa traiti, huo! (2336 afisari)
 Moscova cere insistent potolirea Bucurestiului (1881 afisari)
 Israelul in alerta (1728 afisari)
 Numerele extrase la Loto 6/49  (2370 afisari)
 Apetisanta Kylie Minogue face lumea sa transpire la Cannes (FOTO) (1978 afisari)
 China: A impins un "sinucigas" de pe pod, pentru ca se saturase sa mai astepte in trafic (Foto) (1366 afisari)
 Voronin critică UE pentru eșecul de a struni "un astfel de individ ieșit de sub control precum Băsescu" (1365 afisari)
 Sexy Kim Kardashian infrunta din nou vara in bikini (FOTO) (1297 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.