Ziua Logo
  Nr. 4541 de vineri, 22 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Isarescu vede capatul tunelului
-- Guvernatorul BNR afirma ca varful recesiunii a fost depasit de Romania in primul trimestru * Pentru reluarea cresterii, el spune ca este nevoie de trei lucruri: "incredere, incredere si iar incredere"
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu nu isi pierde optimismul si sustine ca vom termina anul acesta pe plus. El este de parere ca economia romaneasca traverseaza o recesiune in "V", cu o scadere, urmata de o revenire treptata, punctul minim al scaderii fiind deja atins in primul trimestru.
Guvernatorul BNR a declarat ca principalele componente ale crizei nu mai prezinta un risc. "Criza cursului de schimb este depasita. Punctul cel mai de jos al crizei balantei de plati in sensul de deficit mare care trebuie sa fie corectat, a fost depasit. Am mai avea inflatia care apare ca un cost al corectarii deficitului de cont curent si aici, cum s-a prezentat la raportul asupra inflatiei, punctul cel mai greu a fost depasit si ne asteptam ca preturile sa mearga in jos. Si in sfarsit, criza legata de disponibilitatile de capital, de intrari de capital din strainatate, de finantarea economiei parearea mea e ca si acest punct a fost depasit. Mai ramane cresterea economica", a afirmat Isarescu, ieri, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European, organizat de Forum Invest. "Cred in continuare ca vom avea un V al recesiunii si cred in acelasi timp ca punctul minim a fost atins in primul trimestru" a precizat guvernatorul.
In opinia sa, daca vedem iesirea din criza ca pe o crestere a nivelul de trai, atunci mai avem de asteptat un an si jumatate. Mugur Isarescu a afirmat ca in doilea trimestru s-ar putea relua cresterea economica si ca isi mentine speranta ca economia va inregistra un avans pozitiv pana la sfarsitul anului. "Speranta mea este ca o sa fie o redresare si spre sfarsitul anului sa fie o crestere pozitiva", a spus Isarescu. Guvernatorul spune ca economia nu a intrat in recesiune tehnica, termen pe care il defineste ca o scadere a PIB in doua trimestre consecutive, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Isarescu a adaugat ca pentru revenirea economiei este nevoie de trei lucruri: incredere, incredere si iar incredere. "N-am spus niciodata si nu spun ca economia merge bine. Am spus ca la ajustarea, care era absolut necesara, economia a raspuns foarte bine, fata de cum ma asteptam, pentru ca ajustarea poate sa insemne chiar amputare. Atata vreme cat economia trebui sa se ajusteze apar posturi", a spus guvernatorul.
Stiglitz: Romania e mai putin afectata
Laureatul premiului Nobel pentru economie si fost economist-sef al Bancii Mondiale, Joseph Stiglitz, este de parere ca Fondul Monetar International (FMI) nu a impus Romaniei alte conditii decat acelea pe care autoritatile romane doreau sa le indeplineasca. Stiglitz a aratat ca Romania se afla printre tarile care nu sunt afectate atat de puternic de criza financiara internationala. "Problemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, mentionand ca unul dintre avantaje a fost rata de curs de schimb flexibila. El a mai spus ca in cazul in care bancile cu capital strain vor avea probleme, vor prefera mai degraba sa piarda pe pietele periferice decat in cele de baza, pe care le vor proteja, prin atragerea banilor. "Romania are un avantaj ca are o dependenta mai mica de bancile straine, care au totusi o pondere ridicata, insa exista tari cu dependenta totala de capitalul strain. Daca ai o subsidiara ca banca din SUA sau Austria, de exemplu, iar bancile-mama au probleme, ai tendinta sa atragi banii si e normal sa protejezi piata de baza", a spus Stiglitz. El a explicat ca bancile-mama vor prefera sa piarda pe "pietele periferice". Stiglitz a aratat ca un alt avantaj important al Romaniei in fata crizei este reducerea rezervei mi�nime obligatorii de catre Banca Nationala. Pe de alta parte, el a mentionat ca in America, tara din care a pornit criza, recesiunea nu se va incheia mai devreme de anul 2011.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Ce l-o fi pocnit pe Mugurel ?   de Arogantu'
Punctul culminant al "scaderii" inca nu este atins...   de Europeanul
Da asta vad si cei in coma inainte sa moara   de Morphius
Singura treaba buna.   de muresanu
Isarescu vede capatul tunelului ?   de georgems
luminta de la capatul tunelului a vazut-o prima oara Ciorbea..   de Silviu Dumitrescu
il vede de 20 de ani   de alex326
?   de Anca2008
Voi aveti incredere, de restu' se ocupa bancile   de green day
A r h i v a
  Asaltul Rusiei asupra Romaniei    40 comentarii
  Atacuri continue dinspre Kremlin    10 comentarii
  Durii fac politica la Washington    5 comentarii
  Militarii NATO pregatiti pentru razboi    2 comentarii
  Modernizarea aeroportului Marculesti    3 comentarii
  Ramai la manastire!    4 comentarii
  Bacalaureatul e deja compromis    2 comentarii
  Andronescu in vizorul ANI    2 comentarii
  Eroarea a intarziat examenul    
  Rector pe veci, ministru efemer    1 comentariu
  Ziua pune lucrurile in miscare    
 Top afisari / comentarii 
 Asaltul Rusiei asupra Romaniei (8091 afisari)
 Moldova: scenariul urmatoarei escaladari (5051 afisari)
 Militarii NATO pregatiti pentru razboi (2241 afisari)
 Atacuri continue dinspre Kremlin (2074 afisari)
 Modernizarea aeroportului Marculesti (1941 afisari)
 YouTube, invadat de filme porno (18789 afisari)
 New York: Cei mai bogati oameni din lume s-au intalnit in secret din motive de criza (2047 afisari)
 Il Giornale trimite Ambasada Romaniei din Roma si presa romaneasca "sa puna mana pe dictionar" in cazul Lucescu (1633 afisari)
 Angelina Jolie, beata la Cannes! (FOTO) (1601 afisari)
 Paris Hilton, filmata in timp ce-si mangaia sanii! (FOTO) (1320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01202 sec.