Ziua Logo
  Nr. 4541 de vineri, 22 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
"Prima casa" garantata
-- Statul vrea sa relanseze constructiile prin sprijinirea romanilor care vor un credit ipotecar
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, prin memorandum, un program care acorda tinerilor o garantie la cumpararea primei case. Programul, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), se numeste "Prima casa" si va fi operational in maximum 60 de zile. Creditele contractate pentru achizitionarea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima a 60.000 de euro, finantarea totala pentru acest program ridicandu-se la un miliard de euro.
Acest program se adreseaza persoanelor fizice, care doresc achizitionarea primei locuinte, fie din imobile noi sau din fondul locativ existent. "Acest program este destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Modalitatea de realizare este prin intermediul garantiei de stat. Vor putea fi garantate imprumuturi pentru achizitionarea de locuinte in valoare de un miliard de euro. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro. Aproximam ca pretul mediu cu care se va achizitiona o locuinta, la nivel de tara, va fi de 60.000 de euro", a declarat premierul Emil Boc. Asadar, pana in 60.000 de euro garanteaza statul, peste 60.000 de euro se plateste.
"Bancile care vor participa in acest program vor trebui sa indeplineasca criterii de eligibilitate. Printre criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca se numara costul total al creditarii cat mai scazut, o retea de distributie, filiale in teritoriu (ca sa poata face fata solicitarilor din oricare judet al tarii), precum si durata de aprobare a creditului, care trebuie sa fie relativ scurta (acesta fiind un criteriu extrem de important)", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "In continuare, normele stabilite de Banca Nationala, privitoare la evaluarea capacitatii de rambursare, vor ramane in continuare in picioare", a mai spus ministrul Finantelor. El a precizat ca statul va garanta, practic, 80% din valoarea creditului, care urmeaza sa fie contractat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, fond care exista si caruia i se va extinde obiectul de activitate, in sensul ca poate garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor. "Resursele in baza carora Fondul va garanta creditele ipotecare vor fi asigurate dintr-un imprumut in valoare de 100 de milioane (n.r. - euro), care va fi garantat de catre stat in proportie de 80%, fiind garantia suverana a statului, costurile asociate acestuia fiind foarte mici", a spus ministrul Finantelor. El a apreciat ca facilitatea va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.
Impuls in piata
Garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor, afirma agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii, potrivit Mediafax. "Pentru ca masura sa aiba succes va trebui ca bancile sa-si flexibilizeze politica de acordare a creditelor. Trebuie vazut ce opinii vor exprima bancile comerciale relativ la aceasta propunere. Chiar daca Guvernul acorda garantii de rambursare a creditelor, bancile nu vor sa se incurce cu executiile de garantare, ci sa-si asigure un flux constant de capital pe perioada creditului acordat", a declarat Radu Zilisteanu, consultant imobiliar.
Florin BARBUTA 
A r h i v a
  CRP cere banii de la Rodipet    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asaltul Rusiei asupra Romaniei (8091 afisari)
 Moldova: scenariul urmatoarei escaladari (5051 afisari)
 Militarii NATO pregatiti pentru razboi (2241 afisari)
 Atacuri continue dinspre Kremlin (2074 afisari)
 Modernizarea aeroportului Marculesti (1941 afisari)
 YouTube, invadat de filme porno (18789 afisari)
 New York: Cei mai bogati oameni din lume s-au intalnit in secret din motive de criza (2047 afisari)
 Il Giornale trimite Ambasada Romaniei din Roma si presa romaneasca "sa puna mana pe dictionar" in cazul Lucescu (1633 afisari)
 Angelina Jolie, beata la Cannes! (FOTO) (1601 afisari)
 Paris Hilton, filmata in timp ce-si mangaia sanii! (FOTO) (1320 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00813 sec.