Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Din Hong-Kong vine surpriza
Dalila si Samson in varianta aborigena
Instabilitate meteo, la Cannes: abia am trecut prin 24 de ore de neintrerupta ploaie, din care am iesit ca niste paparude, uscand hainele jilave pe noi si acum suntem in explozie caniculara. Ba intri in Palatul Festivalului cu inima stransa ca sacrifici limpezimea de cristal a Mediteranei, ba parasesti hotelul incotosmanat, de teama gripei clasice, ca de cealalta, pana acum, ne-a ferit Dumnezeu. Cam asa e
si cu filmele!
Ba pregatit pentru o sarbatoare artistica zgomotos gandita, te trezesti in fata unei premiere evident ratate fiindca lumea a venit "cu sacul mare", ba intri din intamplare, fiindca ai un moment liber si dai de vreun film "adevarat", care depaseste rutina si mediocritatea.
Tocmai am iesit dintr-o vizionare de la care nu asteptam mai nimic, o productie chino-franceza, un film de actiune de serie B, al unui vechi meserias hong-konghez cu peste 30 de filme la activ, Johnny To, care, desi puternic influentat de arta lui Sergio Leone, te incanta prin forta imaginatiei sale si dinamismul montajului. Filmul, cu actiunea plasata in Macao, se intituleaza "Razbunarea" si este istoria unui tata care-si incheie socotelile cu cei care au zdrobit viata fiicei sale.
Un alt film remarcabil am bifat, ieri, la "Un certain regard" - "Samson si Dalila". Ne asteptam sa vedem o grandioasa montare a unuia dintre cele mai celebre capitole ale Bibliei, care a atras in trecut multe ambitii auctoriale si ne-am pomenit in fata unei drame moderne, care demara in sunetele unui indracit cantec folk. Samsonul nostru era un aborigen, iar filmul insusi n-avea a face cu Biblia decat in titlu, fiindca era o drama a mizeriei realizata de australianul Warwick Thornton, tanar aflat la primul sau lungmetraj si favorit cred in competitia pentru trofeul Camera d'Or din acest an.
Interes pentru "Politistul"
In schimb, s-a intamplat sa intru cu legitime mari asteptari la filmul neozeelandezei Jane Campion, prima femeie care a izbutit sa-si asigure un Palme d'Or (in 1992, pentru "Pianul") si care a revenit acum cu "Bright Star", despre o dragoste nefericita a poetului John Keats, film caligrafic, ghiftuit cu versuri clasice si citate epistolare, dar sarac in ceea ce reuseste sa exprime.
In schimb, pe Croazeta se vorbeste foarte mult despre "Politistul" lui Corneliu Porumboiu si despre cel de al doilea film romanesc, "Amintiri din Epoca de Aur" a carui premiera va avea loc miercuri.
Incep sa apara cronicile la "Politist, adjectiv". Influenta revista "Screen International" a scris, de pilda: "Cu acest film, autorul (Porumboiu), distins cu Camera d'Or nu numai ca isi confirma promisiunile debutului, dar marcheaza si un pas inainte in sobrietatea prin care atinge maximumul cu minimum de mijloace". Iar in numarul sau din 17 aprilie, revista "NisiMagna" recomanda cititorilor sai titlul aceluiasi film inca de pe coperta, acordandu-i integral rubrica "Filmul zilei" si laudand umorul discret si inteligent al cineastului roman.
La Pavilionul romanesc, numerosi distributori straini isi manifesta interesul pentru ineditul "polar" romanesc. Sa vedem ce vom face, poimaine, "Amintirile" care, speram, vor lasa si ele o buna amintire juriului de la competitia "Un certain regard".
Corespondenta de la Cannes, de la trimisul nostru Tudor CARANFIL 
A r h i v a
  Reconstituirea mitologiei    1 comentariu
  Civilizatia cool    
  Codurile si europarlamentarele    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01072 sec.