Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Cauza Noastra
-- Neocersetorii
CerSetorii tradiTionali, de pe vremuri, cu barbi neingrijite, betegi, cu vorba ingalata, ursuzi, se pierd insulite in volbura oceanului de copii. La gurile de metrou, in fata magazinelor, in parcarile de la supermarketuri, la intersectii, in piete, infloresc buchete de copii cu mana intinsa, da si mie, Dumnezeu sa v-ajute, nene, un banut pentru paine... Sunt veseli, sanatosi, imuni la bolile veacului, jucausi. Produse ale noului val de cersetori. O lume. Libera de griji, de fisc, de legi, de indatoriri sociale. Inviolabila. Prospera. Durabila. Inchisa in ea insasi, suficienta siesi.
Se uitA candizi in ochii tai, fractiuni de secunde mimeaza suferinta, iau banul si alearga la urmatorul, via un coleg de breasla ca sa-si arate destoinicia; hatru, dinamic, dezinvolt.
Credinciosii dau tematori de Dumnezeu, cei care coboara din masinile de lux o fac de ochii lumii si, poate, ai presei, cei multi, pur si simplu ca sa scape, sa nu intre in vizorul colectiv.
Atmosfera se incarca sufocant. Devine irespirabila. Orasul duce cu el o pletora ciudata, urata, nociva. Nu nevoia o intretine si inmulteste. Germineaza spontan din mediul unde se cultiva sarlatania, golania, murdaria morala. Intre gusturile micului cersetor si limbajul presedintelui despre soacre si centuri de castitate deosebirea este de nici o clasa intreaga. Demagogia politicie�nilor si vaicareala neocersetorilor sunt doua picaturi de ploaie pe fetele aceluiasi geam. Nu pot fi dezlipite, ci doar intinse.
CetATeanul baga mana in buzunar, atent sa fie vazut de Cel de Sus, lasa in mana intinsa o bancnota; injura primariile, politia, administratiile: e bataie de joc, nu le vine nimeni de hac nespalatilor astora! Nu-i trece prin cap ca el si doar el, mentalitatile sale intretin si dezvolta mediul social-politic, cel care produce generatii spontanee de cersetori. Ar trebui doar sa faca ce-i datoria lui sa faca, nimic mai mult. Nu-i trece prin cap nici ca adesea, adica de cele mai multe ori, il preocupa exclusiv si se baga in orice, mai putin lucrurile de care raspunde personal.
InstituTionalizarea cersetoriei ar opune pe de o parte slehtele de cersetori si de partea cealalta, comunitatea. Fenomenul cersetoriei poate disparea doar anulandu-i radacinile. Mediul intretinut de fiecare dintre noi.
Nicolae Cristache, cristas@clicknet.ro 
A r h i v a
  Educatia politica    2 comentarii
  Irigatii contra seceta    
  Ordin pentru plaje    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.