Reteta propusa de ebucataria.ro este una speciala, cu putine aparitii in obiceiurile culinare ale roma�nilor. Este un preparat usor, placut si spectaculos prin amestecul de ingrediente, o alternativa perfecta pentru serile calduroase de vara.
Paella este un preparat culinar originar din regiunea Valencia, Spania. Etimologic, paella este un cuvant catalan derivat din cuvantul latin "patella", care in romaneste inseamna tigaie. Majoritatea ibericilor considera paella ca fiind mancarea lor traditionala, port-stindardul bucatariei spaniole. Pentru a pregati Paella pentru 4 persoane, aveti nevoie de: 200 gr de morcov taiat cuburi, 200 gr mazare, 200 gr gogosar taiat cuburi, 200 gr fasole verde (care se fierbe inainte cu sare), 8 bucati gamberoni (creveti mari), 200 gr calamar, 200 gr sepie, 200 gr caracatita mica, 2 gr sofran, 400 gr orez, 500 gr midii (scoici negre), 200 gr vongole (scoici albe), 1 pahar de vin alb, 1 ceapa medie, 1 cub knorr legume, ulei extravirgin de masline, sos de rosii, ardei iute macinat (pepe�roncini), patrunjel verde.
Morcovii taiati cubulete se pun in apa clocotita. Dupa 5 minute, se adauga mazarea. Dupa alte trei minute, se adauga gogosarii taiati cubulete. Dupa inca trei minute, se adauga fasolea fiarta in prealabil. Orezul se da in clocot in doi litri de apa, cu un cub knorr de legume si cu cele 2 gr. de sofran, timp de 12 minute. Apoi se strecoara, dar pastram si apa. Ceapa se taie pestisori si se caleste in putin ulei de masline. Cand devine aurie, se adauga calamarul taiat rondele, caracatita taiata in patru si sepia taiata tot rondele. Dupa patru minute, timp in care se amesteca, se adauga un pahar de vin alb. Apoi se adauga sosul de rosii, sare si putin ardei iute macinat (peperoncini), dupa care se adauga gamberoni si se mai lasa pe foc inca trei minute. In alta tigaie mare se pune orezul deja fiert, impreuna cu legumele pregatite inainte. Se amesteca incet, adaugand treptat apa folosita la oparirea orezului, timp de patru minute. Se adauga apoi fructele de mare, dupa care se adauga midiile si vongolele. Dupa 2 minute se adauga putin patrunjel, apoi se monteaza in farfurie. (C.I.)