Ziua Logo
  Nr. 4534 de joi, 14 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Diamante cu imprumut
-- Aseara, a 62-a editie a celui mai grandios festival cinematografic din lumea explodat prin jerba de artificii a animatiei americane "UP". Mii de fani s-au "calcat in picioare", ca sa preiau o locutiune foarte draga comentatorilor nostri TV, pe faleza din fata Palatului Festivalului, pentru a asista la prima urcare pe treptele faimoasei scari de ceremonii a invitatilor pana pe terasa pe care-i astepta presedintele Gilles Jacob pentru acolada de onoare.
Acestui public special nici nu-i mai trebuie bilet de intrare sau sala de spectacole. Show-ul pe care nu l-ar pierde nici in ruptul capului e stralucirea bliturilor paparazzilor si, mai ales, toaletele starurilor si podoabele lor. Fiindca, odata cu ascensiunea frumusetilor cinematografiei de pe cinci continente, pe trepte urca averi intregi - cele de la gatul, incheietura, degetul sau urechea acestor gingase simboluri ale idealului feminin. Bijuterii pe care actritele insele si le privesc cu invidie cand se admira in oglinda.
Fiindca nu le apartin, ele le-au fost pur si simplu incredintate pret de o jumatate de ora.
Casa Chopard, al carei magazin e chiar peste drum de Palat, are un serviciu gratuit de imprumut al nestematelor ce urca scara de ceremonii, cu avantaje reciproce: diamantele ei sporesc stralucirea actritelor dupa cum stralucirea actritelor da lustru renumelui firmei. Nimic rau in asta, numai ca aseara, cand vedeta filmului britanic "Fish Tank", ca sa luam un exemplu, a urcat majestuos treptele, a facut-o flancata discret de sase matahale in smocking, bodygarzi care nu atat vulnera�bilitatea actritei o protejau, cat perlele nepretuite arborate pe piept. Este si aceasta o imagine a modernei "comedii umane", jucata in plina Mecca a cinematografului, eterna desertaciune a desertaciunilor.
Palmierul de rubin
De altfel, aceeasi firma Chopard asigura, de mai bine de zece ani, si trofeul festivalului, faimosul Palme d'Or. Compatriotul nostru, Cristian Mungiu, v-ar putea confirma ca soclul sculpturii e format dintr-un smarald care-ti ia ochii. Smarald care nu mai trebuie inapoiat fabricantului! E drept ca anul acesta nu exista nici cea mai mica sansa ca el sa ne revina. Ne razboim pentru alt trofeu: Marele Premiu al sectiunii "Un certain regard" si avem ca adversari un Alain Cavalier (premiat aici in 1986 si 2005), un Pavel Longhin (distins in 1990 cu premiul pentru regie) si alte nume consacrate ale industriei si artei. Candva, prin 1930, intr-un articol dedicat viitorului cinema�tografiei, in plina deruta provocata de aparitia sonorului, cand vreun festival de film nu exista nici macar ca idee, Liviu Rebreanu intrevedea vizionar o "intrecere a popoarelor pentru arta cea noua"... Ei bine, tocmai asta se intampla aici, la tarmul Mediteranei, in aceasta nestatornica luna mai.
Tudor Caranfil, Cannes 
A r h i v a
  Razboi Maia-Caramitru    18 comentarii
  Apel pentru TVR    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Razmerita in Armata (7003 afisari)
 Razboi Maia-Caramitru (2087 afisari)
 Manastirea Sfintilor Inchisorilor (1896 afisari)
 Meditatiile sapa in buzunarele parintilor (1732 afisari)
 Abureala (1546 afisari)
 Cei mai frumosi sani din lume! (FOTO) (3790 afisari)
 Asa arata Mariah Carey fara machiaj! (FOTO) (2259 afisari)
 Blonda de 19 ani, partenera de distractie pentru Radu Mazare (FOTO) (2220 afisari)
 Pedofil batut mar de doua fetite de 13 ani, pentru ca a incercat sa le violeze (1835 afisari)
 Ministrul Muncii propune ca 11 instituþii sã nu intre in Legea unicã de salarizare, Boc se opune (1779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01313 sec.