Ziua Logo
  Nr. 4533 de miercuri, 13 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Milioane pentru Felix
-- Arhivele ICE Dunarea atesta ca securistii ii cereau acordul lui Dan Voiculescu pentru plati in numerar
Desi a fost tinta a numeroase dezvaluiri de presa, prin care a fost desemnat sa-si precizeze sursa fabuloasei averi scoase dupa Revolutie, Dan Voiculescu nu a gasit explicatii convingatoare. Decat ca si-a inceput afacerile cu 30.000 de dolari adunati de el in 21 de ani intr-un cont la BRCE si cu o Dacie luata in rate.
Reporterii ZIUA au reusit sa studieze arhivele fostei intreprinderi de comert exterior ICE Dunarea - partea comerciala declasificata, care este pastrata in prezent la Arhivele Nationale. ICE Dunarea a fost cea mai mare firma de comert exterior a Securitatii si a functionat intre anii 1982 si aprilie 1990, deruland majoritatea exporturilor de marfuri strategice ale Romaniei, prin intermediul unor firme CRESCENT, conduse de Dan Voiculescu. Personaj al carui trecut este bine ascuns in arhivele operative - inca secrete - aflate in posesia SIE si SRI. Acelasi Voiculescu care, imediat dupa 1990, a infiintat zeci de firme cu capitaluri sociale de milioane de euro, sume imposibil de detinut de un om obisnuit in acea vreme.
Comisioane grase
Dovada platilor in cash
Arhiva comerciala a ICE Dunarea depozitata la Arhivele Nationale este structurata pe sase servicii de comert exterior, fiecare serviciu avand intre 500 si 600 de dosare. Chiar daca pretutindeni apar numele unor fosti ofiteri de Securitate, nicaieri nu sunt date gradele acestora, ci doar functiile comerciale detinute. Am accesat doar dosare ale Serviciilor 4 si 6 unde firmele CRESCENT, dirijate de Dan Voiculescu au derulat grosul activitatilor de comert exterior cu ciment, otel beton si alte materiale strategice. La ordinul Securitatii, tot ce era mai bun in tara se exporta prin firmele lui Voiculescu, care isi opreau comisioane grase. Chiar daca multi au crezut ca a existat o singura firma CRESCENT, arhivele arata ca au fost mai multe, purtand denumire identica - CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME, dar infiintate in Anglia, SUA, Austria, Grecia, Cipru si alte state. Potrivit declaratiilor unor sefi ai fostei Securitati, care au coordonat activitatile AVS (aport valutar special), a iesit la iveala si mobilul pentru care Securitatea a decis sa nu vanda ori sa cumpere direct, prin intreprinderile sale de comert exterior (fostele ICE-uri), ci numai prin intermediul unor firme straine, de tip off-shore, cu structura actionariatului secreta, de genul CRESCENT-urilor lui Voiculescu. Romania era urmarita de multe state pentru datoriile acumulate si pentru ca niciodata marfurile sau banii din bancile straine, sa nu fie sechestrate, totul era trecut prin aceste firme-paravan. Drastic controlate de Securitate. Astfel, regimul Ceausescu atingea doua scopuri. Evita riscurile de sechestru si obtinea comisioane secrete din care se putea plati parti ale datoriei externe, dar si deturna anumite sume. Din arhive, rezulta ca sub aripa Securitatii, plati de ordinul milioanelor de dolari se faceau de foarte multe ori in cash (in numerar), fara facturi, cu ajutorul unor ofiteri specializati, activitati interzise de legile comuniste in vigoare.
In asemenea conditii, nimeni nu mai poate garanta azi ca fostii sefi ai Securitatii si acolitii acestora, care operau cu valizele de bani si detineau parolele conturilor bancare unde se varsau comisioanele, nu si-au insusit banii tarii, imediat dupa decembrie 1989. Cand caderea comunismului i-a facut pe toti nomenclaturistii si securistii sa fuga ca potarnichile, iar evidentele erau arse la gramada.
Deasupra Securitatii
Prezentam o proba-cheie a faptului ca sefii ICE Dunarea ii cereau aprobare lui Dan Voiculescu ca sa-i trimita bani in cash (cu valiza) pentru un export de ciment destinat armatei Egiptului. Prin telexul din 27.07.1989 semnat de maiorul Nicolae Juncu si capitanul Lazar Mihai, ofiteri de Securitate la Serviciul 6 al ICE Dunarea, i s-a cerut tovarasului director Dan Voiculescu, de la Crescent Bucuresti: "Solicitam acordul dvs. pentru plata cash conform HX 9335/27.7.87... Salutari N. Juncu/ L. Mihai - (vezi facsimil). Precizam ca potrivit arhivelor ICE Dunarea, telexul olograf de mai sus, este parte a unei corespondente purtate pe un urias contract de zeci de mii de tone de ciment Portland, derulat de ICE Dunarea, prin CRESCENT - Dan Voiculescu, si destinat "National Service Project Organization" (armata Egiptului). De retinut ca specialistii in comert exterior consultati de ZIUA ne-au declarat ca legile comuniste interziceau orice plata cash, iar unul dintre semnatarii telexului - capitanul Lazar Mihai, a devenit dupa 1990 director, actionar si conducator al majoritatii firmelor patronate de Dan Voiculescu.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
si care e treaba cu chestia asta ?   de distefano
legile comuniste...   de zeusdela9
MULTI UMBLAU CU VALIZA...   de stan patitu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papa suparat de un seic (2576 afisari)
 Guvernul pregateste salvarea pensiilor nesimtite (2494 afisari)
 UE: cealalta amenintare (1928 afisari)
 Voronin e sigur ca va gasi un tradator (1637 afisari)
 Milioane pentru Felix (1598 afisari)
 Eminem, destainuire-soc: "Am urinat pe Mariah Carey" (4793 afisari)
 VEZI AICI noile uniforme ale Poliției Naționale și Locale - VIDEO (2304 afisari)
 Dupa fuga lui Ceausescu, URSS credea ca Romania s-a reintors in sfera ei de influenta. Iliescu se jura ca nu (2218 afisari)
 Mickey Rourke, mai libidinos ca niciodata! (FOTO) (2009 afisari)
 Irinel Columbeanu, suparat ca Monica il trimite la femei! (1824 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00989 sec.