Ziua Logo
  Nr. 4532 de marti, 12 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
100 de zile cu Obama. Detalii si avertismente
-- Agitatia politico-electorala nebuna din tara noastra ne impiedica sa vedem schimbarile cruciale petrecute pe plan mondial. Nu suntem noi "buricul pamantului" (miticul omphalos). Desi in jurul nostru se agita vreo doua-trei mii de pseudovedete politice, sportive, muzicale, mediatice, tot la marginea lumii am ramas, unde ne bagam singuri in seama.
Altminteri, la nivel mondial sau continental nu contam. Atentia exagerata de la noi indreptata asupra alegerilor din USA, iar apoi asupra instalarii noului presedinte american, era legata mai mult de spectacol, de circul mediatic, nu de substanta politicii nationale si internationale. Nu am suficient spatiu pentru a analiza si comenta multiplele aspecte complexe ale politicii singurei supraputeri din lume,
intr-un context descris de ganditorii strategici drept epoca unipolaritatii (de fapt, o voi face pe larg pentru o revista de specialitate). Anumite detalii merita insa atentie.
Noul preSedinte tatoneaza cu ideea schimbarii regulilor jocului. Deocamdata, s-a intalnit cu 50 de inalti responsabili ai CIA. Obama le-a garantat agentilor si interogatorilor CIA ca nu vor fi adusi in tribunal pentru torturile aplicate teroristilor in inchisori mai mult sau mai putin secrete. Asta s-a petrecut exact dupa ce administratia a permis publicarea unor "secret memos" privind procedurile de tortura aprobate de catre cei care au dat ordine CIA.
Nu s-a prea discutat la noi despre modul in care democratia americana a reactionat. Senatoarea Dianne Feinstein, presedinta unei puternice comisii din Congress, Senate Select Committee on Intelligence, care controleaza toate serviciile secrete americane, i-a trimis lui Obama o scrisoare, atentionandu-l ca s-a pronuntat inainte sa fie gata raportul comisiei cu privire la cazurile de tortura. Feinstein este senator (de California) tot al Partidului Democrat, pentru a carui nominalizare Obama a dus acea cumplita lupta cu Hillary Clinton. Nimeni nu-si inchipuie la noi ca vreun presedinte de comisie parlamentara, din Partidul Democrat (minus Liberal), ar indrazni sa-i atraga atentia astfel Presedintelui Romaniei, care, orice ar zice Traian Ungureanu sau Vladimir Tismaneanu, nu se poate compara cu The President of USA, cel mai puternic om din lume. Da' uite ca la ei se poate sa-l tragi de maneca pe Number One, daca trebuie!
Dianne Feinstein este una dintre cele mai puternice femei din America. Nimeni nu si-ar permite sa faca acolo ironii tampite - ca la noi - legate de trecutul ei, de ocupatie, varsta, avere, religie. Feinstein este evreica, are 76 de ani, a fost in tinerete fotomodel, a fost 10 ani primar la San Francisco si se afla pe primele locuri in topul averilor din U.S. Congress. Spre deosebire de caricaturile noastre de comisii de control, atributiile comisiei americane fac din puterea legislativa decidentul privind bugetul, misiunile, functiile serviciilor secrete, folosite in principal de puterea executiva.
M-am plictisit de cate ori am auzit repetata vaicareala ca anumiti politicieni sunt in parlamentul nostru inca din 1990 (de fapt, sunt foarte putini). Alt exemplu este al Vicepresedintelui USA, Joseph Biden, irlandez, primul vicepresedinte catolic din America, cel care joaca, separat de Hillary Clinton, un rol aparte in noua administratie: a fost ales Senator (de Delaware) la 30 de ani, in 1973. A fost senator 36 de ani. In 2008 a candidat simultan pentru vicepresedinte si senator, fiind ales pentru a saptea oara. Biden figureaza in topul "saracilor" din Congres pe locul doi: singurele venituri i-au venit din salariu. Mitul ca Obama se bazeaza exclusiv pe tineri este fals. Acolo, conteaza mai mult decat orice expertiza politica si realizarile. Daca ai fost ales de sapte ori senator (7 x 6 = 42 de ani), inseamna ca meriti. La noi, meritele nu prea conteaza. De pe listele de europarlamentari au disparut unii dintre cei care chiar au facut ceva. Nu mai fac si alte comparatii, ca ne apuca durerea de cap!
Dan PAVEL 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pavele   de lastexit
Bufonul analist   de Ion Caramache
traim intr-o lume multipolara!   de Atanasie Popescu
Iti iei iluziile drept realitati, nene Pavele.   de CALUGARU
A r h i v a
  Faliment premeditat    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Factura pentru Justitie (2158 afisari)
 Munitie romaneasca pentru Transnistria (2036 afisari)
 Schengen, noua Cortina de Fier (1812 afisari)
 Economia iese din coma (1657 afisari)
 Magda curtata de PNL (1642 afisari)
 "Pestii cerului", invizibili si otravitori, zboara cu 300 km/h peste tot in jurul nostru! (FOTO) (4125 afisari)
 Cea mai nereusita scena nud cu o actrita trecuta de prima tinerete (FOTO) (3025 afisari)
 Imagini nud cu Jessica Biel, pe Internet! (FOTO/ VIDEO) (2578 afisari)
 Creaturi brizare, descoperite in Pacific, la adancimi neexplorate pana acum (VIDEO) (2483 afisari)
 Si-au mutilat corpul prin operatii estetice de "infrumusetare" (GALERIE FOTO) (1644 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00920 sec.