Ziua Logo
  Nr. 4531 de luni, 11 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Credite mai ieftine din toamna
-- Principala problema o constituie neincrederea bancilor fata de planurile de afaceri ale clientilor
Masura luata saptamana trecuta de catre banca centrala, de a reduce dobanda cheie la 9,5%, reprezinta doar una dintre conditiile pentru relansarea creditarii. Analistii sustin ca aceasta ar trebui insotita de scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii cu cel putin 5 puncte procentuale. Iar, pe langa acestea, ar mai trebui adaugata si o doza de optimism. Cumulate, acestea ar putea reporni creditarea, noul termen avansat fiind toamna acestui an.
Chiar daca nu se mai vorbeste de criza financiara, dobanzile la imprumuturi raman ridicate pentru romani, iar creditarea stagneaza. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat decizia de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, masura pe care analistii o percep ca pe un impuls dat creditarii. Numai ca ea nu este suficienta. Consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat ca ar trebui reduse si rezervele minime obligatorii (RMO). "Cred ca o masura absolut necesara este ca, in scurt timp, pe baza sumelor intrate la BNR (n.r. - de la FMI), sa se reduca RMO cu 5% (de la 40% la valuta, la 35%, si de la 18% la lei la 13%). Aceasta ca o masura a bancii centrale, care ar putea sa impulsioneze bancile comerciale sa intre in posesia unor sume pe care ele sa le poata plasa", explica Baltazar. Iar aceasta nu pentru ca bancile ar avea nevoie de bani. "Bancile au lichiditati, nu aceasta este problema, ci ar trebui <<fortate>>, adica sa aiba lichiditati si mai mari, si atunci sa se decrispeze, pentru ca sunt putin crispate", spune Baltazar. De asemenea, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) este de parere ca bancile au bani si ca problemele sunt in cu totul alta parte. "Una dintre conditii in mod sigur incepe sa fie indeplinita, reducerea dobanzilor. Era imposibil ca la dobanzi de 20% sa nu existe interes. Aceasta este o conditie care va favoriza crediatrea. Celelalte conditii tin de starea de incertitudine", declara Pogonaru. Cat priveste problema costului asigurarii contra riscului de credit, Baltazar sustine ca CDS (n.r. - credit default swap) a scazut la un nivel acceptabil pentru Romania.
Chiar daca este nevoie de bani pentru a finanta economia, analistii nu blameaza bancile pentru sistarea activitatii de creditare. "Pana la urma, pu�nandu-te in locul bancii, cand tu ai probleme pentru ca nu stii ce se intampla saptamana urmatoare, nu poti sa ceri unei banci sa aiba incredere si sa arunce cu bani. Daca afacerile sunt atat de bune si de sigure, de ce nu incepem sa ne imprumutam intre noi, oamenii de afaceri? Nici pe ei (n.r. - bancherii) nu poti sa-i acuzi. Este vorba de restabilirea increderii. Este un fenomen general, care nu e prezent numai la noi. Problema la noi o reprezentau dobanzile extrem de ridicate", spune Pogonaru. La randul sau, Bogdan Baltazar sustine ca exista o problema de incredere si ca, in aceasta directie, nu s-a facut nimic. "Toata problema e daca exista proiecte si clienti finantabili. Exista o stare de dezorientare si concret nu prea s-a facut nimic din partea Guvernului pentru sprijinirea firmelor. Nu a demarat Fondul acela pentru con�tragarantarea creditelor IMM-urilor. Iar insanatosirea mediului de afaceri este o problema, pentru ca bancile nici nu pot si nici nu vor credita clientii care nu le prezinta planuri de afaceri credibile", explica Baltazar. In privinta deblocarii creditarii, atat Baltazar, cat si Pogonaru avanseaza ca data toamna acestui an.
Nu poti sa ceri unei banci sa aiba incredere si sa arunce cu bani
Florin POGONARU, Aoar
George BANCIULEA 
 Afisari: 700  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Scaderea dobinzii de referinta cu 0.5, din 10, e minuscula-dpdv al bancilor.    de knowbothsystems
A r h i v a
  Bruxellesul ne pune conditii    
  Somaj tehnic la ArcelorMittal    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Razvan Ungureanu (5535 afisari)
 Guvernul preda puterea (2329 afisari)
 Adio, Lacatus! (1936 afisari)
 Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul (1666 afisari)
 Veriga lipsa in evolutia omului (1559 afisari)
 Ea e tanara cu cei mai mari sani din lume! (FOTO) (3735 afisari)
 "In al nouãlea cer" - film interzis minorilor sub 18 ani, ruleazã luni searã la Muzeul Þaranului (VIDEO) (2956 afisari)
 Un craiovean a vrut sa vanda pentru un milion de euro o vioara Stradivarius tinuta intr-un grajd (FOTO/ VIDEO) (2299 afisari)
 Moscova: Primul avion de luptã rusesc, construit dupã cãderea URSS, va fi gata in 2009 (2178 afisari)
 S-a intors de la piata si si-a gasit sotul facand sex cu catelul!  (2153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01533 sec.