Ziua Logo
  Nr. 4527 de miercuri, 6 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Batalia pentru comisarul european
-- Un nou conflict e pe cale sa zdruncine coalitia de guvernamant. PDL si PSD au de impartit postul de comisar european cuvenit Romaniei. Comisia Europeana este guvernul Uniunii, iar dupa alegerile de la 7 iunie va fi numita o noua Comisie.
Un comisar va gestiona un buget de miliarde de euro anual si va avea si un salariu de 18.000 euro pe luna. Adrian Severin vrea postul de comisar pentru sine si se teme de concurenta tehnocratului Dacian Ciolos.
Eurodeputatul Adrian Severin (PSD) depune vizibil eforturi sa obtina functia de comisar european. Un concurent serios este Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii in Guvernul Tariceanu, care deja a fost numit in februarie director general la Comisia Europeana.
Geoana anuntase pe 17 aprilie ca va prezenta o lista de candidati ai PSD potriviti pentru functia de comisar european, in timp ce Stolojan a replicat ca no�minalizarea se discuta, si poate fi propus si un independent.
La numirea primului comisar roman, Basescu si Tariceanu au spus fiecare ca el are atributia propunerii unui candidat. In final a fost propus Varujan Vosganian, devenit imediat tinta unei campanii negative. Barroso, presedintele Comisiei, l-a respins pe Varujan si a acceptat apoi propunerea urmatoare, Leonard Orban, caruia i-a dat atributii simbolice, adica "multilingvismul". De cand e Boc premier, nu se mai pune problema conflictului dintre Palate. In schimb, PSD emite pretentii, iar daca va castiga europarlamentarele va fi greu de convins sa renunte.
Allez la France!
Dacian Ciolos ar putea ocupa functia de comisar european pentru Agricultura. Politica Agricola Comuna (PAC) inghite cam jumatate din bugetul UE, adica 50 miliarde de euro, cel mai mare beneficiar fiind Franta, cu circa 22% din bugetul CAP. Pentru a se evita conflictul de interese, francezii nu primesc de obicei "Agricultura". Dar Franta l-ar putea sustine discret pe Ciolos. Fostul ministru roman a absolvit studii la Rennes si masteratul la Montpellier. A lucrat in Franta si a declarat intr-un interviu ca agricultorii francezii l-au angajat la Comisia Europeana la inceputul carierei sale. Ulterior, Ciolos a fost coordonator al programelor franco-romane de cooperare in agricultura. Ca ministru al Agriculturii, a fost decorat de Franta cu Crucea de Comandor al Meritului Agricol. Sotia sa, Val�rie Villemin, este cetatean francez.
Adrian Severin a simtit pericolul. Atat in declaratii anterioare, cat si intr-un raport prezentat luni la Institutul Ovidiu Sincai, el s-a opus optiunii Romaniei pentru functia de Comisar cu Agricultura, potrivita pentru Ciolos.
Autopropunerea lui Severin
Potrivit Raportului, un comisar roman ar deveni tampon intre state europene puternice, cu interese divergente in PAC. Romania urmand sa fie beneficiar al PAC, comisarul roman ar starni suspiciuni pentru conflict de interese. In schimb, Severin crede ca este bine ca Romania sa aiba comisar la Extindere, Politica Regionala sau Energie. Severin declara cu alta ocazie ca nu am primi portofoliul Agriculturii pentru ca Romania are reputatia de tara corupta.
In Raportul sau, el face un portret robot al comisarului european care i se potriveste, insa il exclude pe Ciolos. Comisarul roman ar trebui sa fie europarlamentar, cum e Severin, si sa fie "un om politic cu experienta semnificativa in domeniul international, iar nu un tehnician", cum e Ciolos. Adrian Severin vrea sa-l bata pe Dacian Ciolos pe terenul acestuia, in Franta. Pe 29 aprilie, Severin a tinut un discurs la mitingul Partidului Socialist Francez de la Strasbourg, in cautare de sprijin.
Candidati de la PDL si PSD
Intre aspirantii la un loc in Comisia Europeana ar putea fi si Theodor Stolojan sau Monica Macovei, care a mai fost in discutie si in 2007, ambii pe lista PDL la europarlamentare. PSD ar putea opta pentru fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, in prezent reprezentatul Romaniei la FMI. Tanasescu a fost recent laudat de Basescu pentru activitatea sa ca ministru
al Finantelor. Alt pesedist, Vasile Puscas, este si el agreat de Traian Basescu, care ii propusese o functie in Guvernul Tariceanu. Puscas este ministrul Integrarii Europene si a fost negociator-sef cu UE.
George Scarlat 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
MAI BINE NEA NELU, MACAR EL E PROMOSCOVA PE FATZA   de CAP-istul
viitorul comisar european   de brancoveanu
Bai si severin asta-i evreu? Peste tot in functiile de conducere dai numai de evrei!   de Hokusai san
Severin are dreptate   de Nashu
Severin face parte din brain -trustul evreiesc din Romania !   de sorge
A r h i v a
  Ia sloganul, neamule!    1 comentariu
  Sondaje pe placul clientului    3 comentarii
  Greva pentru praful de pe toba    1 comentariu
  Pandemia combatuta prin posta    3 comentarii
  Vladimir Voronin tradat chiar de comunistii lui    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vladimir Voronin tradat chiar de comunistii lui (3747 afisari)
 Poate ii incaiera (2768 afisari)
 Salarizarea unica impusa cu pumnul (2480 afisari)
 Meciul damelor pesediste (1857 afisari)
 Traseistii din PC isi scot ochii (1215 afisari)
 Pedelista sexy si-a postat pe Internet un nou set de imagini fierbinti (FOTO) (2897 afisari)
 Sexy tenismena romanca Simona Halep vrea sa-si micsoreze sanii! Vezi de ce! (VIDEO) (2814 afisari)
 Amatorii de orgii sexuale au invadat un orasel linistit din Germania (2650 afisari)
 Heidi Klum s-a dezbracat in direct la show-ul lui Ellen DeGeneres (VIDEO) (2581 afisari)
 Alarma la Constanta: Un Obiect Scufundat Neidentificat, gasit pe fundul Marii Negre, a fost declarat mina cilindrica atipica (1825 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.