Ziua Logo
  Nr. 4527 de miercuri, 6 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pandemia combatuta prin posta
-- Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a convocat, ieri, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU), reuniune in urma careia s-a stabilit ca toate institutiile implicate in CNSU sa elaboreze, in 30 de zile, un plan intersectorial de pandemie.
Ion Bazac si Dan Nica, ministrul Adminisitratiei si Internelor, au prezentat ieri cateva masuri ce vor fi luate pentru informarea populatiei si pentru asigurarea continuitatii functionarii institutiilor statului. Astfel, pentru ca "aparitia pandemiei sa nu constituie o problema in Romania", s-a decis trasmiterea prin posta, catre populatie, gratuit, a unei scrisori de informare privind transmiterea viusului gripal nou, aceleasi informatii urmand sa fie prezentate, prin afisare in locuri publice. Textul scrisorii va fi similar pentru toate tarile din UE. "Scrisorile continand masurile de prevenire a unei eventuale pandemii de gripa, cat si tratarea unor eventuale simptome de boala trebuie sa ajunga la fiecare familie din Romania, cat si din statele membre UE, in 30 de zile de la primirea acestora, adica incepand cu 30 aprilie", a declarat Bazac. Ministrul a mai enumerat cateva dintre masurile luate de MS privind distribuirea stocurilor de antivirale specifice la populatia cu risc, respectiv angajatii Ministerului Administratiei si Internelor, ai MS, diplomati in misiune, supravegherea calatorilor dinspre si inspre zonele endemice, (precizand ca numarul acestora a crescut), informarea populatiei privind gripa cu noul virus. Bazac a explicat ca planul de pandemie la nivel national trebuie sa cuprinda un plan de pandemie al sistemului de sanatate cu masuri specifice de alerta epidemiologica, dar si un plan intersectorial care se refera nu numai la un plan de masuri de protectie medicala, ci si la masuri organizatorice ale institutiilor statului si ale diverselor societati. "In situatia data, o pandemie poate ajunge oricand in Romania, poate afecta tara sau o regiune specifica, in valuri, un val poate dura aproximativ opt saptamani, din punct de vedere epidemiologic, iar varful atacului fiind cuprins in cursul saptamanii patru. In aceasta perioada se asteapta o rata de absenteism importanta de la locul de munca", a declarat Bazac.
Masurile vizeaza si asigurarea continuitatii functionarii institutiilor statului in caz de pandemie se refera nu numai la cele care trebuie sa asigure asistenta medicala, pompierii, politia, ci si la cele care functioneaza in regim continuu. "Adica hidrocen�trale, termocentrale, Uzina de apa grea, dar si Centrala nucleara de la Cernavoda", a explicat viceprimierul Nica. Totodata, s-au luat masuri pentru asigurarea comunicatiilor pentru ca cei care trebuie sa intervina sa poata salva persoanele care ar putea fi in pericol.
Pericolul geopolitic
Un studiu al agentiei Stratfor, referitor la posibila pandemie de gripa porcina, considera ca principalele probleme care trebuie rezolvate sunt cele legate stoparea raspandirii acesteia si distributia tratamentului. Cel mai mare pericol reprezentat de acest virus este faptul ca s-a raspandit inainte sa poata fi identificat, majoritatea cazurilor fiind semnalate simultan, in zone aflate la mare distanta. Identificarea cazurilor de gripa porcina este ingreunata de faptul ca acestea apar in principal in zonele rurale izolate. Potrivit studiului, pericolul este cu atat mai mare cu cat virusul a reusit sa evolueze, acesta transmitandu-se de la o persoana la alta, practic tulpina sa fiind intr-o permanenta transformare. Legat de chestiunea producerii si distribuirii tratamentului, in studiu se arata ca acest lucru ar reprezenta o adevarata provocare, avand in vedere faptul ca gasirea unui vaccin ar putea dura cateva luni, iar zonele in care este nevoie de acesta nu au infrastructura necesara.
1124 de cazuri confirmate
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca numarul cazurilor confir�mate de gripa porcina a ajuns, ieri, la 1124 in 21 de tari. 590 de cazuri s-au inregistrat in Mexic, dintre care 25 mortale.
Alti 286 de bolnavi exista in SUA, din care unul a decedat. Si Canada se confrunta cu o crestere a numarului de situatii confirmate.
Carmen POPESCU, Tudor IOAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
cat il duce mintea pe bazac?   de Shadow
inca   de acv99
garantii?   de dorumare
A r h i v a
  Ia sloganul, neamule!    1 comentariu
  Sondaje pe placul clientului    3 comentarii
  Greva pentru praful de pe toba    1 comentariu
  Vladimir Voronin tradat chiar de comunistii lui    7 comentarii
  Batalia pentru comisarul european    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vladimir Voronin tradat chiar de comunistii lui (3747 afisari)
 Poate ii incaiera (2768 afisari)
 Salarizarea unica impusa cu pumnul (2480 afisari)
 Meciul damelor pesediste (1857 afisari)
 Traseistii din PC isi scot ochii (1215 afisari)
 Pedelista sexy si-a postat pe Internet un nou set de imagini fierbinti (FOTO) (2897 afisari)
 Sexy tenismena romanca Simona Halep vrea sa-si micsoreze sanii! Vezi de ce! (VIDEO) (2814 afisari)
 Amatorii de orgii sexuale au invadat un orasel linistit din Germania (2650 afisari)
 Heidi Klum s-a dezbracat in direct la show-ul lui Ellen DeGeneres (VIDEO) (2581 afisari)
 Alarma la Constanta: Un Obiect Scufundat Neidentificat, gasit pe fundul Marii Negre, a fost declarat mina cilindrica atipica (1825 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01024 sec.