Ziua Logo
  Nr. 4526 de marti, 5 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romania are nevoie de mai mult de un secol pentru ca soselele sa fie la nivelul UE
Departe de Europa
Infrastructura rutiera de transport din Romania va ajunge la acelasi nivel ca in Europa de Vest in aproximativ 130 de ani, daca va fi pastrat ritmul actual de dezvoltare, arata, intr-un studiu, compania de consultanta A.T. Kearney.
Cu o rata anuala de crestere a investitiilor alocate infrastructurii de 30% pana in 2012, Romania are cea mai dinamica piata de constructii de drumuri din regiune, fiind urmata de Rusia si Slovacia, care si-ar putea majora sumele destinate infrastructurii cu 25% si, respectiv, 20% pe an in urmatorii patru ani, se arata in studiu. Totusi, rata mare de crestere se explica mai mult prin fondurile mici alocate in anii trecuti decat prin fondurile care vor fi investite in viitor.
"Chiar daca piata romaneasca va creste cu 30% pe an pana in 2012 si piata din Polonia va creste doar cu 11%, sumele investite anul trecut de Polonia in infrastructura rutiera sunt de 4,5 ori mai mari decat cele alocate in Romania in acest sector. Daca se mentine rata de 30% de crestere din acest sector, Romania va avea nevoie intre 130 si 150 de ani pentru a ajunge la standardele Europei de Vest ale infrastructurii rutiere", a declarat, intr-un comunicat, consultantul A.T. Kearney Iulian Circiumaru. Densitatea drumurilor in Romania este de patru ori mai mica fata de alte state din Europa de Est si Centrala si de 14 ori mai mica fata de densitatea din tarile dezvoltate.
Romania nu si-a facut temele
Astfel, Romania prezinta o atractivitatea ridicata pentru investitiile in infrastructura rutiera. Atractivitatea pietei locale a crescut considerabil datorita faptului ca Guvernul a alocat 10 miliarde de euro pentru investitiile publice in infrastructura in 2009 si de faptul ca Uniunea Europeana a pus la dispozitia Romaniei 3,4 miliarde de euro, care pot fi accesati cu proiecte pentru dezvoltare. Potrivit A.T. Kearney, in ultimii ani, a existat o diferenta mare intre ce au spus politicienii ca vor face pentru infrastructura si ce s-a facut in realitate. "Diferenta nu a fost cauzata de lipsa fondurilor sau de lipsa cererii pentru o infrastructura mai buna din partea populatiei. Adevarul este ca Romania nu si-a facut temele pentru a atrage fonduri UE si investitori privati. Autoritatile nu au fost in stare sa dezvolte si sa realizeze proiecte interesante si parteneriate publice private", a spus Circiumaru.
In piete mature, precum Marea Britanie sau Franta, parteneriatele publice private reprezinta finantarea standard pentru proiectele de infrastructura rutiera si alte utilitati, insa in Romania aceste tipuri de parteneriate sunt ca si inexistente. in timp ce patru mari jucatori europeni de pe piata constructiilor de drumuri cauta oportunitati de dezvoltare in Europa Centrala si de Vest, din 51 de proiecte mari de infrastructura publicate pe site-ul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, doar doua sunt finantate prin concesiuni.
"Romania va fi atractiva pentru investitorii straini doar daca va investi masiv in infrastructura. Pentru aceasta are nevoie sa isi dezvolte infrastructura omogen in toata tara. Altfel, resursele din Bucuresti si alte cateva orase care au atras majoritatea fondurilor, vor fi supraevaluate, cum s-a intamplat in ultimii ani. Acest lucru va face investitorii sa caute oportunitati in alte tari", a declarat, presedintele companiei de consultanta, Michael Weiss.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 206  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Romania stat balcanic - Compliment sau insulta?   de Bumerang
solutzia sigura   de Thomas
A r h i v a
  Patru rectori ilegali    1 comentariu
  Record de turisti pe litoral    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu spulbera sporurile magistratilor (2281 afisari)
 Vinovatii fara vina (1947 afisari)
 Dambovita devorata de termitele de asfalt (1853 afisari)
 Guvernul comunist de la Chisinau demisioneaza (1564 afisari)
 Basescu si analistii lui (1456 afisari)
 A deschis din greseala fisierul porno in locul imaginilor pentru intalnirea de afaceri - VIDEO (3507 afisari)
 Andrea Marin: Daca Stefan ma inseala, va avea o surpriza! (2401 afisari)
 Sondaj CSOP intentii de vot: Traian Basescu 40%, Mircea Geoana 19%, Crin Antonescu 15% (2239 afisari)
 Metoda "Limba de catifea": Rusia, usor de satisfacut  (1573 afisari)
 Si-a maltratat cu salbaticie logodnicul: l-a ars cu tigara si i-a oparit organele genitale (VIDEO) (1335 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01247 sec.