Ziua Logo
  Nr. 4525 de luni, 4 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Libertatea presei in declin
-- Federatia Romana a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind atrage atentia, intr-o scrisoare difuzata ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, ca libertatea de exprimare din presa romana risca sa devina "o veritabila Fata Morgana" din cauza propunerilor legislative si presiunilor economice.
"Tentativele de subminare a libertatii presei s-au comis prin diverse actiuni si propuneri legislative, dintre care amintim: <<Codul Macovei>> - prin care jurnalistii aveau <<asigurate>> locuri in celule, proiectul Legii proportionalitatii stirilor pozitive si negative, precum si politizarea excesiva a institutiilor publice de radio si televiziune. La acestea se adauga agresiunile verbale si fizice asupra jurnalistilor sau presiuni ale autoritatilor la adresa institutiilor de presa, cum ar fi anchete ale Politiei si ale Parchetului care au avut drept scop intimidarea jurnalistilor. (...) Un capitol aparte il constituie preocuparea autoritatilor pentru interceptarea comunicatiilor", se arata in document. Si presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, a atras atentia asupra faptului ca exista un climat ostil mass-mediei si ca diferite voci incearca sa o puna la zid.
"Industria mass-media este dintre cele mai sensibile la stimulii exteriori: daca dincolo de gardul nostru nu este bine, nici in casa noastra nu va fi bine", a subliniat Crasnea. Raportul privind libertatea presei in Romania pe 2008, lansat joi de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), a aratat ca anul trecut a fost unul "grav". Mircea Toma, presedintele AMP a declarat ca summit-ul NATO a fost evenimentul la care s-au inregistrat cele mai grave incalcari ale dreptului la libera exprimare. In acelasi timp, raportul Freedom House privind libertatea presei situeaza Romania pe locul 95 din 195 de tari monitorizate, in conditiile in care cel mai mare declin s-a inregistrat in Europa de Est. (C.P.)
 Afisari: 161  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
S-or fi luat dupa voi...   de NormanFinkel5
Chiar credeti?   de octaaa
scuze   de naem
presa italiana   de naem
A r h i v a
  Antonescu il vrea pe Tariceanu premier    14 comentarii
  Scheele: Romania face pasi inapoi    1 comentariu
  Vanghelie vede rosu in sondaje    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoare de "Doctori in stele" (4852 afisari)
 Gripa porcina a plecat din SUA (2425 afisari)
 Magda in lacrimi (1759 afisari)
 Universitatile la deparazitat (1705 afisari)
 Monstrul din Brasov sugrumat in celula (1513 afisari)
 Isi micsoreaza penisul de 25 de centimetri, pe care tocmai l-a marit, pentru ca femeile nu vor sa faca sex cu el (3797 afisari)
 Topul catastrofelor ce vor distruge civilizatia umana in 2012 (3706 afisari)
 Bloggeri si forumisti, atentie la ce scrieti! Va pandeste puscaria!  (2470 afisari)
 Hitler, suparat pe succesul Sandero pe piata din Germania: Pai de aia am facut eu Autobahn, sa merg doar cu 180km/h?! - VIDEO (2323 afisari)
 Autorii unui filmulet intitulat "Romania-the end of choice", reclamati pentru defaimare si instigare la prostitutie si pornografie (1749 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00819 sec.