Ziua Logo
  Nr. 4525 de luni, 4 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Falsele traditii ale miscarii muncitoresti
-- Sarbatorile populiste organizate de catre PSD de 1 mai dovedesc cat s-a indepartat stanga autohtona de autoreformare. In locul apropierii de reforma stangii internationale vedem o reintoarcere la falsa mitologie a traditiilor proletare din Romania. Este cinic sa afirmi ca a existat o traditie muncitoreasca intr-o tara nenorocita tocmai de un regim totalitar comunist, cu pretinsa legitimitate a pretinsei clase progresiste din istorie.
De fapt, se incearca manipularea electoratului lovit de criza si nostalgic prin intretinerea reflexelor conditionate ale unei "societati de pomanagii". Este semnificativ ca tocmai Adrian Severin, unul dintre putinii politicieni adevarati din tabara pesedista, critica in termeni duri manifestarile propriului partid, complice la o opera de subversiune sociala prin care oamenii sunt incurajati sa-si piarda demnitatea, sa ramana prizonierii mentalitatii de asistati, pornirilor josnice de acceptare a mitei electorale, sociale si morale. Trecerea de la Iliescu la Geoana poate fi rezumata in sintagma "un pas inainte, doi pasi inapoi". Actualul lider pesedist a facut posibil ceea ce era imposibil pe cand partidul era condus de Iliescu si Nastase: ascensiunea politica a lui Vanghelie in prima linie a politicii autohtone. Istoria stangii postcomuniste poate fi rezumata prin oscilatiile intre liberalism si proletcultism. Ipoteza ca Geoana ii poate lua locul la Cotroceni lui Basescu incepe sa devina un cosmar cu ochii deschisi, de care nu vom scapa decat dupa alegeri. De cateva luni am impresia ca rostul aruncarii in lupta a unor noi candidati prezidentiali este de a ne face sa vedem prin comparatie mult mai clar calitatile actualului presedinte. Cam uitasem de calitatile lui Basescu, in mare parte datorita lui si sustinatorilor sai, care au avut grija sa ii scoata in evidenta defectele si erorile, tot aparandu-l indiferent de situatie. Desi in materie de defecte toti candidatii sunt relativ egali, inca nu avem un contracandidat cu calitati superioare lui Basescu.
"Pomanagiul first!" - acesta este sloganul stangii romanesti, care se chinuie sa gaseasca un echivalent al celebrului slogan "people first". Oricine studiaza istoria revolutiilor mondiale stie cat de aberanta este ideea de a conferi "certificate de revolutionari" celor pentru care suprema recompensa a fost schimbarea regimului politic. Iar ideea de a da "tichete de masa" in loc de salarii decente a fost o pseudoprotectie sociala. Anul electoral 2008 a marcat cele mai mari recorduri (neoficiale, pentru ca n-au avut inspiratia sa-i invite pe editorii lui Guiness World Records) in materie de mita si pomana electorala, iar partidele importante nu s-au dat in laturi s-o practice. Daca ne gandim ca mita electorala a functionat din plin in 2008, un fel de varf relativ al prosperitatii autohtone, ne ingrozim cu privire la 2009, primul an al crizei globale.
In loc sa gaseasca remedii individuale si terapii culturale pentru sufletul bolnav al natiunii, politicienii sunt extrem de inventivi in gasirea unor solutii de prelungire a dependentei asistatilor. Nu asa se apara interesele clasei muncitoare, indiferent cat o mai fi ramas din ea si indiferent cat de reactionari sunt anumiti proletari, lumpenproletari, tarani dezradacinati, manelisti, pensionari si alte categorii de frustrati si inadaptati la dinamismul economic si social din postcomunism. Nu exista o baza sociala pentru stanga autohtona, pentru ca "pomanagii" pot fi oricand cumparati, manipulati sau pur si simplu castigati de extremistii de dreapta sau populistii postideologici. "Mici si bere" - variantele bastinase de junk food si fast food - sunt oferte electorale care pot veni din partea oricui speculeaza lipsa de imaginatie culinara si standardele gastronomice joase ale gloatelor. Sa nu ma intelegeti insa gresit! Nu vreau sa schimbam meniul, ci doar moravurile. Vreau sa schimbam numai moravurile, cum ar spune politicianul emblematic.
Dan PAVEL 
 Afisari: 349  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Se pare ca extovu Pavel ar fi dorit un pic de caft rivolutioner ppre strazile den Bucale    de Ghita Bizonu'
Geoana, un pas inainte, doi pasi inapoi ?   de srelu
A r h i v a
  Mobila si durere, la comunicare    
  Ce-i lipseste Elenei Udrea    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoare de "Doctori in stele" (4852 afisari)
 Gripa porcina a plecat din SUA (2425 afisari)
 Magda in lacrimi (1759 afisari)
 Universitatile la deparazitat (1705 afisari)
 Monstrul din Brasov sugrumat in celula (1513 afisari)
 Isi micsoreaza penisul de 25 de centimetri, pe care tocmai l-a marit, pentru ca femeile nu vor sa faca sex cu el (3797 afisari)
 Topul catastrofelor ce vor distruge civilizatia umana in 2012 (3706 afisari)
 Bloggeri si forumisti, atentie la ce scrieti! Va pandeste puscaria!  (2470 afisari)
 Hitler, suparat pe succesul Sandero pe piata din Germania: Pai de aia am facut eu Autobahn, sa merg doar cu 180km/h?! - VIDEO (2323 afisari)
 Autorii unui filmulet intitulat "Romania-the end of choice", reclamati pentru defaimare si instigare la prostitutie si pornografie (1749 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00907 sec.