Ziua Logo
  Nr. 4524 de joi, 30 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Basarab Nicolescu - Stiinta si Traditia
Gandirea tradiTionalA este izomorfa in privinta imaginatiei omenesti despre "nasterea" lumilor creaturale, doar terminologiile sunt diferite in formele lor lingvistice. De la metafizica vedantina a cosmogoniei (cea mai veche mostenire scrisa in acest sens) pana la cosmogonia descrisa de Jakob Boehme (cea mai recenta sinteza a viziunii traditionale despre divinitate si lumile create - secolul al XVII-lea), peste tot, in toate traditiile - aceeasi structura ternara si dinamic-contradictionala a Originii Primordiale.
Dar primul care "vede" logica dinamica a contradictoriului din structura ternara originara este Jakob Boehme. Asta avea sa aduca in lume, in secolul urmator, gandirea triadica hegeliana. Insa esentialul sintezei boehmiene nu era structura originar-triadica. Esentialul era deducerea structurii septenare a lumilor manifestate din dinamica originarului triadic. Iar acest septenar nu mai era nici mistic, nici arbitrar, ci era viu si era logic.
Nu am reuSit sa "vedem" acest misterios viu al logicului boehmian nici prin Hegel, nici prin exegetii sai din secolul XX, Alexandre Koyre si Pierre Deghaye.
Am Inceput sa-l vedem numai dupa ce fizicianul roman Basarab Nicolescu si-a publicat cartea "Stiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jakob Boehme", Paris, 1988, si Bucuresti, 1993 - singura exegeza in care avem, in clar, rationalitatea care duce de la structura ternara a non-manifestatului la structura septenara a manifestarii. Era o revolutie cognitiva si inceputul unei noi gnoze: stiinta moderna si traditia isi dadeau intalnire.
Avem, acum, si o prima monografie asupra operei lui Basarab Nicolescu, un eseu al Emanuelei Ilie, publicat de editura Timpul, Iasi, 2008. Aflam, din informatiile cuprinse in acest volum, ca exegeza lui Basarab Nicolescu l-a tulburat si pe Papa Ioan Paul al II-lea, care, in 1992, l-a chemat la Vatican sa faca parte din comisia pontificala care a reconsiderat procesul lui Galileo Galilei. Din Franta laica mai fusese invitat la lucrarile acestei comisii doar matematicianul Rene Thon.
Intre timp, Basarab Nicolescu s-a consacrat ca o somitate mondiala in chestiunea institutionalizarii dialogului dintre stiinta si traditie si a elaborat un program de cercetare asupra acestui dialog, al carui manifest teoretic l-a publicat sub titlul "Transdisciplinaritatea", Monaco, 1996 (in romaneste, in 1999, la Polirom, Iasi).
La ora actualA, Basarab Nicoļæ½lescu intrupeaza, cu seninatate, o drama clasica: savantul care-si surclaseaza epoca cu un veac. Are si fani, dar are si dusmani. Mai ales in randurile Bisericii Ortodoxe Romane incep sa se auda tot mai influente voci care l-ar vrea cat mai departe de turma ortodocsilor romani.
Nu vom avea, desigur, un proces ca acela care a condamnat ideile lui Galileo Galilei, dar nici prea departe nu suntem. In Romania de azi, Basarab Nicolescu face figura unui profet care deranjeaza. Nici mediile noastre universitare nu stiu sa-i recunoasca anvergura. Doar Universitatea din Cluj i-a oferit sansa de a avea studenti si doctoranzi in tara sa natala.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 409  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Un vizionar printre noi: Basarab Nicolescu   de rtatomir
Domnule Constantin Vieru   de Budapestanul
MA intreb si eu ca s ama aflu intreaba   de Budapestanul
o noua Inchizitie?!   de aiosif
Basarab Nicolescu, o sansa importanta a omenirii de a intelege omul in totalitate   de c.vieru
Basarab Nicolescu se bucura de sustinerea universitatilor deschise la nou    de Liviu Drugus
Basarab Nicolescu    de Zaharia2
Eroare !   de Zaharia2
R.M.    de Zaharia2
A r h i v a
  Maia, mama Romaniei    3 comentarii
  Ineditul fotografiei lui Magritte    2 comentarii
  Romeo si Julieta rock'n'roll    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 EBA fara casa (3517 afisari)
 Raportul pe Justitie va fi necrutator (2874 afisari)
 Salariile bugetarilor cu bani de imprumut (2512 afisari)
 Parlamentul European pune la zid Chisinaul (2408 afisari)
 Bratarile meserie de aur (2379 afisari)
 "Mama, ma vor executa. Te rog, salveaza-ma!". Tanara din Iran, condamnata la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o, a fost spanzurata - VIDEO (4254 afisari)
 Sase elevi sunt cercetaži dupć ce au postat pe Internet un film porno cu doi dintre colegi - VIDEO (3577 afisari)
 O bucuresteanca s-a dus in pielea goala la cumparaturi - VIDEO (3231 afisari)
 Si-a "corectat" sotia nimfomana pentru ca traditia romaneasca spune "sa-ti aperi onoarea" (2812 afisari)
 Un craniu de extraterestru, descoperit pe Marte (2529 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01008 sec.