Ziua Logo
  Nr. 4522 de marti, 28 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Partizani exhumati
-- Barbatii au fost executati de Securitate in vara anului 1949, fara o judecata prealabila * Crimele au ramas nepedepsite
Istoricul Marius Oprea denunta inertia anchetatorilor (Lucian Curelariu - ZIUA FOTO)
Toader Dumitru, Ioan St. Burdet si Ioan Leonida Bodiu au facut parte din grupul de rezistenta anticomunista "Garda Alba". Ieri, in jurul pranzului, o echipa de cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), condusa de presedintele acestuia, istoricul Marius Oprea, le-a descoperit ca�davrele.
Victimele au fost ingropate in locul numit Dealul Crucii, din satul Nepos, comuna Feldru, judetul Bistrita-Nasaud. Potrivit unei declaratii pe care Marius Oprea a facut-o pentru ziarul ZIUA, IICCR a fost sesizat de rude ale fostilor partizani, in legatura cu existenta unei gropi comune, intrun loc cu aproximatie, acolo unde se afla de altfel o cruce, in memoria victimelor Securitatii. "Unul din obiectivele importante ale investigatiilor intreprinse de catre institutia noastra este si acela de a identifica locurile unde sunt inhumate victime ale regimului comunist, mai ales acelea care, fara a fi judecate, au fost omorate de catre Securitate, de obicei prin torturi urmate de impuscare. Victimele au fost identificate in urma cercetarilor noastre in arhiva si pe teren, inclusiv pe baza marturiilor orale ale unor persoane contemporane cu evenimentele in cauza. De asemenea, locurile unde se afla ingropate astfel de persoane sunt identificate dupa asidue cautari si cercetari efective in teren, locurile respective aflandu-se, de cele mai multe ori, in locuri izolate si uneori greu accesibile. In opinia noastra, numarul acestor victime se situeaza in jurul a 10.000 de persoane", a spus Oprea.
Luptatorii anticomunisti ucisi la Nepos au fost aruncati, practic, intr-o groapa comuna de mici dimensiuni si putin adanca, astfel ca barbatul aflat deasupra avea picioarele ridicate. "Sunt aruncati unul peste celalalt, cu genunchii indoiti.
Se pare ca cel de de-asupra a fost ingropat cu picioarele in sus pentru ca se vede deja talpa unui bocanc", a spus Oprea. Rudele lor doresc ca dupa expertiza medico-legala (ce va avea loc astazi), sa ii inmormanteze crestineste, in cimitir.
"Corb la corb nu-si scoate ochii"
Sapaturile IICCR au fost demarate in urma solicitarii primite din partea lui Leonida Bodiu, nepot al lui Ioan Leonida Bodiu, si a lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru.
In urma cercetarilor, s-a stabilit ca, din grupa celor care i-au executat pe cei trei, doua cadre sunt inca in viata. "Este vorba despre fostul sublocotenent Liviu Pangratiu, care are o vila in Cluj si traieste foarte bine din pensia de fost securist, si fostul plutonier-major Traian Seserman. Am identificat si o a treia persoana, plutonierul-major Liviu Herta, intre timp decedat. Numai el a ucis cel putin 20-30 de partizani, in Muntii Apuseni. Noi vom face o sesizare catre Parchet, in legatura cu acest caz, dar nu ma astept sa se intreprinda ceva concret.
Va fi dat sigur un NUP (neinceperea urmaririi penale, n.n.) fata de cei doi, care probabil vor fi incadrati la <<omor>>, oricum, prescris dupa atatia ani. Pentru ca asemenea indivizi sa fie judecati si condamnati, ar trebui sa fie incadrati la crime de razboi. Ca nu se va face nimic mi-o dovedeste si faptul ca, personal, am primit un fel de reprosuri, ca n-ar trebui sa ne mai intereseze astfel de cazuri, desi am anuntat politia judeteana de actiunea noastra, acum o saptamana si jumatate. De ce adopta aceasta pozitie? Toti fac parte din acelasi sistem si corb la corb nu-si scoate ochii", ne-a dezvaluit Marius Oprea, adaugand ca si alte demersuri ale IICCR, asema�natoare, s-au lovit de lipsa de reactie a institutiilor sesizate.
O diversiune securista
Potrivit marturiilor unor persoane care au trait evenimentele tragice de acum 60 de ani, chiar Securitatea ar fi creat anumite grupari botezate "Garda Alba", in scopul de a scapa de persoane mai instarite, cu convingeri anticomuniste. Este si cazul celor trei partizani ucisi la Nepos. Bodiu avea 31 de ani, Burdet, 44 de ani si Dumitru, 35 de ani.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 1137  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
mortii   de naem
au mai plecat..   de dorumare
ce de frantuji..   de tovmatei
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Miscarea urmatoare (3924 afisari)
 Romania o inmoaie cu Basarabia (2392 afisari)
 Baieti, e criza de bani! (2317 afisari)
 Sedinta CSAT de 4,5 miliarde de euro (2258 afisari)
 Rasturnare de CURS (1746 afisari)
 Marius Oprea lanseaza biografia lui Basescu: "Nu are decat sa ma dea in judecata" (3315 afisari)
 Gigi Becali catre o jurnalista: Tu nu mai aparea asa cu decolteuri din alea. Inchide alea acolo, la tate (2784 afisari)
 UPDATE: A murit Valeria Peter Predescu (2437 afisari)
 S-a insurat cu doua gemene, pentru ca nu reusea sa decida de care e indragostit! (2128 afisari)
 A fost arestata pentru ca facea prea multa galagie in timpul partidelor de sex (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.