Ziua Logo
  Nr. 4522 de marti, 28 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Scriu ca sa nu ma plictisesc"
Carcotasul Mihai Gainusa ne-a povestit despre cea mai recenta carte a sa, "Povestiri mortale", care urmeaza sa fie lansata, in mai, la Editura Polirom. Pana acum, a mai lansat trei carti: "Trialoguri carcotase", "Cotcodaceli", "Fara cap si fara coada", si a promis ca nu se va opri. Desi este ocupat cu scrisul, Misu mai are in plan si alte proiecte. Fan declarat al trupei Depeche Mode, el a strans o gasca de 10 Depesari, alaturi de care va pleca la super evenimentul DM de la Rockhall, Luxemburg.
Ce v-a motivat sa scrieti o noua carte?
Asta chiar e o intrebare buna. Am avut prea mult timp liber si nu stiam cu ce sa-l umplu. (rade). Nu. Am incercat sa abordez alt stil de data aceasta. Cei de la Polirom mi-au spus, dupa ce au citit manuscrisul, ca ar fi literatura. Nu stiu ce oi fi scris eu pana acum, poate matematica, si daca tot e literatura atunci sa fac ceva ce n-am facut pana acum, fictiune, si nu romaneasca. Pentru mine, ceva mai deosebit.
Considerati genul acesta al povestirilor scurte un nou curent in literatura contemporana?
Nu stiu daca este abordat neaparat in literatura contemporana, deoarece destui autori, straini dar si romani, spre exemplu Caragiale, nu ca m-as compara eu cu el, dar si acesta avea povestiri scurte. Sunt si unii scriitori rusi care abordeaza genul acesta. La noi, Tudor Octavian este cel mai cunoscut pentru literatura contemporana. Nu este un gen, lucrurile se reinventeaza.
Gainusa, un carcotas mortal
Care ar fi elementul de legatura intre povestirile aparent fara continuitate?
Scriitorul. Si faptul ca am inceput sa-mi ucid personajele. Poate fi si asta un element. Adica, cele mai multe povestiri dintre ele nu au happy-end.
Ce sanse avem sa scapam de birocratie in lumea divina, facand evident referire la Domnul Pantalone si recursul sau pentru Judecata de Apoi?
Habar n-am ce sanse am putea avea. Asta este doar fictiune. De fapt, daca stam bine sa ne gandim si Justitia noastra tot fictiune este. Uita-te si tu ce se intampla. Povestiri mai tragi-comice decat astea din Justitie nu am vazut pana acum. Dar ceea ce este cu adevarat tragi-comic, este ca Domnul Pantalone are si un corespondent in realitate. A fost o stire mai demult, mi-am notat-o in carnetel, un tip il daduse in judecata pe Dumnezeu, s-a intamplat chiar la noi, dar nu mai tin minte unde.
Dar sarmanul Nicolas care ajunge, in ciuda lipsurilor, un pictor de succes, are vreun corespondent real?
Micutul Nicolas este un pictor preferat al meu, se numeste Nicolae Vermont. Am chiar cateva tablouri ale lui. Este una dintre pasiunile mele comune cu cea a lui Tudor Octavian, dar...
Cum sperati sa fie primita cartea?
Cu stupoare cred ca va fi primita. Cei mai multi care stiu cum scriu eu, vor zice probabil: ce l-a apucat? Chiar sunt curios sa stiu ce m-a apucat. Acesta ar putea fi si titlul cartii. Ti-am zis ca am vrut sa abordez alt stil, sa vad ce-mi iese. Si m-am gandit sa mai scriu si altceva.
Alte planuri in acest sens?
Acum strang material pentru o noua carte. Poate ma apuc sa scriu sitcomuri, cine stie, dar de scris trebuie sa scriu, pentru ca altfel ma plictisesc.
Adriana VASILIU 
 Afisari: 182  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ba!   de nae girimea
A r h i v a
  Istoria jazzului in lectii interactive    
  Premiu de excelenta    
  Ascensiunea lui Katalin Varga    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Miscarea urmatoare (3924 afisari)
 Romania o inmoaie cu Basarabia (2392 afisari)
 Baieti, e criza de bani! (2317 afisari)
 Sedinta CSAT de 4,5 miliarde de euro (2258 afisari)
 Rasturnare de CURS (1746 afisari)
 Marius Oprea lanseaza biografia lui Basescu: "Nu are decat sa ma dea in judecata" (3315 afisari)
 Gigi Becali catre o jurnalista: Tu nu mai aparea asa cu decolteuri din alea. Inchide alea acolo, la tate (2784 afisari)
 UPDATE: A murit Valeria Peter Predescu (2437 afisari)
 S-a insurat cu doua gemene, pentru ca nu reusea sa decida de care e indragostit! (2128 afisari)
 A fost arestata pentru ca facea prea multa galagie in timpul partidelor de sex (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00967 sec.