Ziua Logo
  Nr. 4519 de vineri, 24 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Guvernul taie din portia Sterling
-- Statul vrea contractul din 1992 * Nu se stie procedura legala
Contractul prin care compania Sterling primeste resursele minerale din Marea Neagra va fi probabil reziliat, urmand sa se revina la prevederile contractuale din 1992, cand statul roman detinea 45% din productie. In plus, Romgaz va exercita drepturile statului, astfel ca va putea face explorari pentru identificarea de zacaminte de gaz in jurul Insulei Serpilor.
Rezilierea contractului de exploatare a unor permitere de hidrocarburi din Marea Neagra incheiat cu compania Sterling Resources este decizia corecta, iar Romgaz ar putea reprezenta statul in acest acord, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, ieri, la Medias, intr-o conferinta de presa, la celebrarea a 100 de ani de la descoperirea primului zacamant de gaze naturale din Romania.
Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a afirmat ca suspiciunile in privinta acestui acord s-au confirmat, compania canadiana neavand bonitate financiara si nici autorizatii pentru derularea acestui acord. "Contractul cu Sterling a fost modificat ilegal prin OUG nr.11 din 2007", a spus Iancu.
El a adaugat ca statul nu poate rezilia unilateral acordul cu Sterling, din cauza prevederilor acestei ordonante, dar actul normativ va fi anulat, iar in contract, din partea statului, va fi inclus producatorul de gaze Romgaz, in locul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), astfel incat statul sa aiba un beneficiu de 45% din productia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul initial din 1992.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca agentia a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling. "Concluziile de pana acum indica posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului initial, din 1992", a spus Maracineanu.
Epopeea impartelii
Scandalul Sterling a izbucnit imediat dupa ce Romania a castigat, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in urma unui diferend cu Ucraina, un teritoriu din platoul continental al Marii Negrii de circa 10.000 kmp, in jurul Insulei Serpilor, unde se presupune ca exista rezerve de hidrocarburi. Din aceasta suprafata, aproximativ jumatate este reprezentata de patru perimetre concesionate Petrom si companiei canadiene Sterling Resources. Potrivit lui Iulian Iancu, statul detine 41% din perimetrele exploatate de Petrom in Marea Neagra.
Epopeea Sterling a inceput in 1992, cand compania petroliera de stat Rompetrol si firmele Enterprise Oil si Canadianoxy au incheiat un acord de explorare, dezvoltare si impartire a productiei, prin care partea romana primea 45% din productia obtinuta din cele doua perimetre. Prin preluari succesive, partea straina a ajuns sa fie reprezentata de Sterling, iar statul roman de ANRM.
De-a lungul anilor, contractul initial a tot fost revizuit si adaugat prin anexe la contract, astfel incat, la sfarsitul anului trecut, se prevedea ca Sterling are contract de exploatare, extractie si productie, ceea ce presupune ca beneficia de toate resursele minerale, statului roman urmand sa-i plateasca o redeventa. Ultima modificare a fost facuta prin ordonanta de urgenta, in 2007, iar pe final de mandat, Guvernul Tariceanu a dat o hotarare sus�ceptibila ca a extins drepturile Sterling si asupra noilor perimetre din jurul Insulei Serpilor (n.r. - la acea data nu se stia rezultatul procesului international). Acum toata lumea vrea modificarea contractului, dar nu se stie cum, si sa se revina la actul initial, care prevedea impartirea productiei.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Pensii afectate de criza    
  Control pentru agentiile de rating    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mitrea incalca Omerta (3717 afisari)
 Salarizarea unica incaiera bugetarii (3516 afisari)
 Dublu bumerang (2225 afisari)
 Voronin umileste Parlamentul European (1545 afisari)
 Nasul celulei din Kiseleff 10 (1498 afisari)
 Stefan Andrei: Walter Roman nu a fost omorat de Ceausescu! (3027 afisari)
 Eva Mendes complet goala si extrem de sexy (FOTO) (2465 afisari)
 Un tanar a incercat sa o violeze pe doctorita care l-a bandajat la cap (2250 afisari)
 Savantul american Dennis Meadows: ''Urmatorii 20 de ani vor fi marcati de transformari intense, criza actuala este doar inceputul" (1831 afisari)
 Vecinii lui Elizabeth Hurley o vad adesea pe actrita goala pe balcon (FOTO) (1493 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00866 sec.