Ziua Logo
  Nr. 4519 de vineri, 24 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin umileste Parlamentul European
-- Legislativul de la Bruxelles cauta definitivarea unei pozitii referitoare la situatia de la Chisinau
Situatia din Republica Moldova a fost dezbatuta ieri dupa-amiaza in plenul Parlamentului European (PE). Europarlamentarii au dezbatut problemele legate de situatia de criza socio-politica in care se afla Chisinaul dupa controversatele alegeri din data de 5 aprilie, care au adus comunistilor 50% din optiunile de vot ale moldovenilor si 60 de mandate in viitor Parlament.
Pe agenda discutiilor s-au aflat in special incalcarile grave ale drepturilor omului de catre autoritatile de la Chisinau. Comisarul pentru extinderea Olli Rehn s-a declarat "uimit" de decizia comunistilor de la Chisinau de a impune vize Romaniei si a condamnat violentele si rapirile de persoane la care s-a dedat politia moldoveana. Dupa terminarea discutiilor, Parlamentul European urma sa formuleze o declatie finala care nu a fost data publicitatii pana la ora inchiderii editiei.
Atitudine sovietica
Trimisa puterii comuniste de la Chisinau la Consiliul Europei, Eugenia Chistruga, a facut un spectacol fara precedent in politica europeana, in cadrul reuniunii extraordinare a Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), desfasurate miercuri la Strasbourg, pe tema situatiei din Republica Moldova. Prestatia acesteia a fost calificata drept o atitudine sfidatoare la adresa oficialilor europeni, care aminteste unele obiceiuri specifice scolii diplomatice sovietice. Chistruga a repetat retorica presedintelui Voronin de pasare a respon�sabilitatii evenimentelor din Republica Moldova pe umerii Romaniei, care s-ar face vinovata de "evenimentele violente produse la Chisinau dupa alegerile legislative din 5 aprilie". Chistruga a parasit sala in timp ce eurodeputata Maria Petre (PPE, PDL) i-a cerut acesteia sa probeze cele declarate, cum ca Romania s-ar afla in spatele protestelor de la Chisinau. Ioan Mircea Pascu (PSE/PSD), vicepresedinte al AFET, a declarat pentru Agerpres ca "gestul Eugeniei Chistruga este elocvent pentru atitudinea sfidatoare a autoritatilor de la Chisinau".
Chirtoaca sabotat
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a prezentat probe asupra violentelor cu care au fost inabusite protestele de strada. Chirtoaca a subliniat ca in Republica Moldova se inregistreaza in prezent o adevarata "criza a drepturilor omului, nu una politica".
El a tinut, in aceasta privinta, sa faca o separatie clara intre alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova si celelalte aspecte legate de organizarea si corectitudinea acestora, pe de o parte, si cazurile grave de incalcare a drepturilor omului comise de autoritatile comuniste de la Chisinau dupa 7 aprilie si soldate cu trei morti si 340 de persoane batute sau torturate, pe de alta parte. Chirtoaca a mai spus ca, potrivit datelor politiei moldovene, doar 170 de persoane ar fi fost retinute dupa 7 aprilie la Chisinau, ceea ce s-ar explica prin faptul ca multi dintre cei retinuti si batuti in comisariatele de politie nu fusesera inregistrati. Marianne Mikko i-a taiat microfonul lui Dorin Chirtoaca, in momentul in care acesta se pregatea sa raspunda unei intrebari venite de la europarlamentarul roman, Alexandru Nazare.
Repetarea alegerilor
Eurodeputatul Calin Catalin Chirita a denuntat fraudarea alegerilor din Republica Moldova, considerand ca singura solutie este repetarea alegerilor sub o "stricta supraveghere internationala", fiind necesara o mai buna colaborare intre UE si Consiliul Europei pentru eficientizarea misiunilor de observare a alegerilor. (I.T.)
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Pai si ce ii cu asta ca stie rusa   de Budapestanul
CA BONUS + ESTE UNGUR!!!   de basarab
Reprezentantul UE in Moldova stie la perfectie rusa!!!    de basarab
Ma, Basarabe, ce naiv mai esti!   de Igor
   de basarab
Nu Voronin castiga ci Basescu pierde   de Ratacitul
Interesant   de Dog
Voronin nu poate umili PE ci doar civilizatia europeana   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Doi socialisti europeni ne vor banii    
 Top afisari / comentarii 
 Mitrea incalca Omerta (3717 afisari)
 Salarizarea unica incaiera bugetarii (3516 afisari)
 Dublu bumerang (2225 afisari)
 Voronin umileste Parlamentul European (1545 afisari)
 Nasul celulei din Kiseleff 10 (1498 afisari)
 Stefan Andrei: Walter Roman nu a fost omorat de Ceausescu! (3027 afisari)
 Eva Mendes complet goala si extrem de sexy (FOTO) (2465 afisari)
 Un tanar a incercat sa o violeze pe doctorita care l-a bandajat la cap (2250 afisari)
 Savantul american Dennis Meadows: ''Urmatorii 20 de ani vor fi marcati de transformari intense, criza actuala este doar inceputul" (1831 afisari)
 Vecinii lui Elizabeth Hurley o vad adesea pe actrita goala pe balcon (FOTO) (1493 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01458 sec.