Ziua Logo
  Nr. 4519 de vineri, 24 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Capodopera
-- Cum gAndeSte un copil la doisprezece ani? Nu avem decat un reper pentru a sti ceva despre acest... mister: copilul Iisus, la prima sa prezenta in Templu. Parintii il pierd. Il regasesc, apoi, dupa cateva zile, chiar acolo unde il pierdusera, in Templu, iar el pare a le reprosa spaima de a-l fi dat pierdut: "Nu stiati ca trebuia sa fiu in cele ale Tatalui Meu?!" Dar cum ar scrie la doisprezece ani un copil aflat in cele ale Tatalui Sau? Nu avem un reper in nicio traditie.
Cu acest mister de psihologie infantila ("Dar cum ar scrie..."), Ni�colae Breban incearca prima pagina dintr-o traditie inca inexistenta. Iese, astfel, in lume, o nuvela fara precedent literar, "Orfeu in infern", aflata in volumul cu acelasi titlu, Polirom, 2008.
Ce nu este, nu vrea sa fie si nu trebuia sa fie un astfel de text? Nu este o reconstructie dinspre mentalul adult a ceea ce va fi fost mentalul infantil. Asta s-a mai facut. Ce este, atunci? Este un raspuns la intrebarea fireasca "Cum e lumea unui copil la apogeul copilariei sa�le?". Raspunsul lui Nicolae Breban este miezul unei intuitii-capodopera.
Lumea aceea nu este imaginara, ci imaginala. Copilul acela nu vede lumea nici cu sufletul psihic, nici cu sufletul pneumatic, ci cu acel ceva pe care grecii l-au numit nous, iar o evanghelie apocrifa (aceea a Mariei Magdalena) il descrie ca fiind un organ de perceptie aflat in psyche si pneuma, si anume acel organ de perceptie cu care l-am putea vedea pe Cel Inviat daca am sti sa perfectionam (sa nu pierdem) intuitia imaginalului.
RAmAnea, insa, pentru autorul realist care este Nicolae Breban o problema majora: cum ar putea sa reprezinte o gandire imaginala in fata intuitiilor noastre, saturate de imaginar? Solutia era una singura: ambiguitatea. Astfel ca nuvela sa trebuia sa paseasca simultan in doua lumi, si aici, si dincolo. Ii reuseste acest tur de forta in mod magistral si aceasta reusita este a doua capodopera a nuvelei.
Copilul din "Orfeu in infern" isi traieste in mod natural perceptiile de natura mistica, iar noi, cititorul (dimpreuna cu autorul adult Nicolae Breban), i le decodificam in registrul realist. Copilul traieste o experienta a intalnirii fizice cu Tatal, iar noi, spirite ale imaginarului, traducem acest eveniment ca pe o intalnire cu un nebun urias si exotic. Expresiile ii apartin chiar lui Nicolae Breban, ca o buna dovada ca autorul este total constient de noutatea radicala a paginilor sale.
AceastA conStienTA este intarita de marturiile repetate ale lui Nicolae Breban, in ultimii ani, potrivit carora urmareste sa scrie o proza realista despre sfintenie. Nu mai incercase asa ceva decat un anume Dostoievski, acela din "Printul Miskin".
Ioan BUDUCA 
A r h i v a
  Ofensiva impotriva starurilor de carton    
  Proiectele lui Mincu    
  Gala de studio TV    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mitrea incalca Omerta (3717 afisari)
 Salarizarea unica incaiera bugetarii (3516 afisari)
 Dublu bumerang (2225 afisari)
 Voronin umileste Parlamentul European (1545 afisari)
 Nasul celulei din Kiseleff 10 (1498 afisari)
 Stefan Andrei: Walter Roman nu a fost omorat de Ceausescu! (3027 afisari)
 Eva Mendes complet goala si extrem de sexy (FOTO) (2465 afisari)
 Un tanar a incercat sa o violeze pe doctorita care l-a bandajat la cap (2250 afisari)
 Savantul american Dennis Meadows: ''Urmatorii 20 de ani vor fi marcati de transformari intense, criza actuala este doar inceputul" (1831 afisari)
 Vecinii lui Elizabeth Hurley o vad adesea pe actrita goala pe balcon (FOTO) (1493 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00787 sec.