Ziua Logo
  Nr. 4516 de sambata, 18 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Relaxarea proceselor de rusificare
-- "Atat dupa moartea lui Stalin cat si dupa inlaturarea lui Hrusciov, impartirea temporara a autoritatii a avut ca rezultat o relaxarea a proceselor de rusificare si o crestere a initiativelor unor lideri ai republicilor unioniste.
"O astfel de relaxare ar putea urma si inlaturarii lui Brejnev, dar este foarte probabil sa fie la fel de scurta ca si "dezghetarile" precedente. Per general, se asteapta ca autoritatile centrale sa continue "zapacirea" politicilor nationale, prin continua alternare a unor spasme de represiune cu perioade de neglijenta maligna, in vederea unor eforturi "ad hoc" de a mentine sub control aceasta problema, fara a o agrava. Acestia ar mai putea spera ca fortele economice de modernizare si integrare sociala ar putea realiza ceea ce o represiune completa nu ar putea face - reducerea nationalismului prin eliminarea graduala a diferentelor nationale, care reprezita un element cheie. Daca totusi atitudinile separatiste din Ucraina si alte regiuni invecinate persista si ajung sa fie considerate de regimul central drept o amenintare, atunci este de dorit sa fie adoptata o abordare diferita. Preponderenta rusilor ar face dificila realizarea unui sistem federal, desi se doreste acest lucru, asa cum preponderenta prusilor a blocat federalismul in Germania imperiala. Ca urmare, in eventualitatea acceptarii unor concesii, acestea ar lua forma garantarii unei autonomii "de facto" unor nationalitati cheie, intr-un efort de a le cumpara sprijinul la adresa sistemului. In secolul XIX, printr-o astfel de actiune, austriecii le-au oferit maghiarilor un punct de sprijin in vederea conservarii Imperiului Habsburgic, reusind in acelasi timp sa-i si linisteasca. Cehoslovacia este un exemblu de stat comunist in care minoritatile importante au un anumit grad de autonomie.
Impulsul catre dominatia rusa
Totusi, impulsul catre dominatia rusa si crearea unui stat unitar este puternic. Acest impuls are radacini ideologice dar si istorice. In timp ce marxismul clasic era ostil atat nationalismului rus cat si celui al minoritatilor, punctul central al ideologiei sovietice marxiste a fost indreptat catre centralizarea sistemului decizional politic si economic, precum si uniformizarea formelor culturale. Centralizarea politica intr-un stat unde o nationalitate este mai mare decat toate celelalte la un loc, fiind si stapanul istioric al acestora, duce la dominatia acelei nationalitati. Eficienta economica va creste daca responsabilii pentru acest domeniu reusesc sa trateze Uniunea Sovietica drept o singura entitate economica, intatind industria sau agricultura in functie de interesele strategice si nu de dorintele locale. Daca limba sau cultura vor fi "internationalizate" in Uniunea Sovietica, cultura si limba rusa vor fi mijloacele logice utilizte in acest scop. Acest proces de "rusianizare", prin care limba si cultura rusa devin mijloace universale de integrare si comunicare in imperiul multi-national, poate fi aparat in baza unor principii pragmatice si chiar ideologice. Totusi, in practica, "rusianizarea" s-a transformat in "rusificare", procesul prin care regimul incearca sa transforme minoritatile, din punct de vedere obiectiv si psihologic, in rusi. Foarte probabil ca aici consideratiile referitoare la realpolitik sunt extreme. Fara indoiala ca liderii sovietici au prejudecatile unui grup etnic dominant, dar nu sunt niste mari sovini rusi macinati de dorinta de a converti populatiile straine; sunt putine semne ca ar exista asemena dorinte in randurile liderilor. Mai degraba exista dorinta de a detine controlul politic asupra minoritatilor, fapt care ii determina pe lideri sa incerce eradicarea diferentelor nationale. In cele din urma este vorba despre vechile traditii imperialiste care intra in conflict cu schimbarile sistematice de relaxare a controlului autoritatilor centrale asupra provinciilor.
Exista posibilitatea ca liderii sovietici sa actioneze in sens invers, catre o reducere radicala a autoritatii republicilor, care ar duce probabil la abolirea federatiei sovietice si ar permite asocierea regimului comunist cu traditionalismul rusesc. O serie de lideri sovietici actuali "cocheteaza" cu nationalismul rusesc, deoarece au constientizat faptul ca acesta poate fi utilizat ca o unealta politica, asa cum tarii, care nu erau panslavi, au promovat aceste idei pentru scopuri politice. In timpul celui de-aAl Doilea Razboi Mondial Stalin a renuntat la sloganurile marxiste in favoarea celor nationaliste, care auveau un impact emotional mai puternic. Avand in vedere faptul ca o ideologie este capabila sa motiveze populatia si sa confere legitimitate unui regim, o serie de lideri ar putea sustine un "mit intergativ", care sa justifice actualul regim.
Dupa Republica Rusa in sine, pentru Moscova nu exista o zona mai importanta in imperiul sovietic decat Ucraina. Nici relatiile actuale cu centrul si nici cele cu periferia nu sunt foarte bune, iar intr-un fel sau altul acest lucru se va schimba. Aceasta schimbare ar putea fi graduala si evolutionista, dar ar putea veni ca urmare a unei decizii a Moscovei care sa considere ca sunt necesare masuri speciale. Daca se intampla acest lucru, schimbarea va viza cresterea nivelului centralizarii, in detrimentul cedarii puterii.
Traducere de Ioan TUDOR 
 Afisari: 813  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  CIA si impactul unui Papa polonez aspupra U.R.S.S.    3 comentarii
  Epurarea lui Beria    33 comentarii
  1975 - Ucraina in vizorul Washingtonului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un milion de dolari pe capul lui Mubarak (4368 afisari)
 UE critica cetatenia romana pentru basarabeni (4076 afisari)
 Talharii apelor (3364 afisari)
 Epurarea lui Beria (3012 afisari)
 Cetatenia.ro contra "revolutiei" kaki (2040 afisari)
 Baruch Cohen, supravietuitor al Holocaustului: "Nu voi ierta niciodata Romania" (6748 afisari)
 A murit fratele lui Crin Antonescu  (3591 afisari)
 Un fost astronaut NASA confirma: Avem dovezi ca viata extraterestra exista! (3340 afisari)
 Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO) (2339 afisari)
 Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume  (2102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01113 sec.