Ziua Logo
  Nr. 4516 de sambata, 18 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
foaia de temperaturA
Ticalosie de avocati
MA uit la stiri. Sali de tribunal. Se judeca imbogatiti de tranzitie. Ciopoare de avocati. Platiti cu mii si zeci de mii de euro. Corpul vitejilor-aparatori aduce mai degraba a conclav de corbi. In spatele draperiilor dreptatii clocesc manipulari, diversiuni, presiuni emotionale, exceptii de neconstitutionalitate, divagatii, puneri in scena electorale. Se duc lupte disperate pentru halca aruncata de stapani.
Misia apArAtorului s-a topit in ticalosie. Nu importa adevarul. Punerea lui corecta in pagina legii. Ceea ce conteaza e doar marimea onorariului. Indiferent de mijloace. Santaje, mituiri, trafic de influenta, mistificari, lovituri sub centura. Un drept sfant de cand lumea, dreptul la aparare a fost confiscat. Este folosit de puternicii institutiei impotriva spiritului care l-a impus lumii.
Drumul care duce la adevar e spinos. De adevar doar te apropii, mai mult sau mai putin. Nu-l atingi integral niciodata. Judecatorul imparte dreptatea cu aceasta povara pe umeri si constiinta. Mai mult: poate gresi; poate abuza; poate fi corupt.
Avocatul a fost investit cu o misie sfanta. Sa vegheze la acuratetea actului de justitie. Cu stiinta si vocatia sa el usureaza sarcina decopertarii adevarului mistificat. Cu rigoarea sa, avocatul impune o cumpanita cuantificare a vinovatiei. Cand inculpatului i se pun in carca acuzatii mincinoase, avocatul lupta cu priceperea sa sa le dovedeasca falsitatea. Daca cel pe care-l apara este vinovat, avocatul se dedica circumstantierii corecte a vinovatiei. O aduce la dimensiunea sa reala, altminteri imposibil de cunoscut.
Tot mai des vedem altceva. Marii maestri uita de juramantul de constiinta. Obiectivul lor nu mai este acela de a se apropia de adevar, ci de a-l maslui. De a face din vinovat nevinovat. Avocatura este cantarita cu valorile pietei, ale profitului. Legalizeaza marsavia. Ridica la rangul de adevar puterea banului. Ameninta sa devina o institutie antisociala.
PriviTi la avocaTii marunti, la discipoli. Omul necajit e tratat cu paliative, trimis sa-si adune singur probele. Lasat la voia hazardului. Candidatii la halca mare citesc pe diagonala dosarul amaratului. Propun solutii in dorul lelii, dupa ureche. Justitia romana, flancata de institutia avocatului cu mentalitatea bosilor din barouri, impune lumii o dreptate de mantuiala, de mucava; cronicizeaza injustitia. Absolutizeaza cinismul, superficialitatea, ipocrizia, iezuitismul.
Nicolae Cristache - cristas@clicknet.ro 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
"Se duc lupte disperate pentru halca aruncata de stapani."   de LIVIU1
D-lui Hokusai (Hokusai san)   de emigrstul
IGNORATIO ELENCHI.   de emigrstul
plecati cu sorcova   de avarfreson
AVOCATII-MI PROVOACA O IMEMSA GREATA, ei sint cei mai nenorciti, ticalosi oameni, din Lume!   de Hokusai san
A r h i v a
  Gigi viseaza la "raza curtii sale"    4 comentarii
  Criminali in Italia    
  Fostul sef al ADS deferit justitiei    1 comentariu
  Traficanti arestati    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un milion de dolari pe capul lui Mubarak (4368 afisari)
 UE critica cetatenia romana pentru basarabeni (4076 afisari)
 Talharii apelor (3364 afisari)
 Epurarea lui Beria (3012 afisari)
 Cetatenia.ro contra "revolutiei" kaki (2040 afisari)
 Baruch Cohen, supravietuitor al Holocaustului: "Nu voi ierta niciodata Romania" (6748 afisari)
 A murit fratele lui Crin Antonescu  (3591 afisari)
 Un fost astronaut NASA confirma: Avem dovezi ca viata extraterestra exista! (3340 afisari)
 Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO) (2339 afisari)
 Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume  (2102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00937 sec.