Ziua Logo
  Nr. 4516 de sambata, 18 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cele mai bizare tulburari
-- Corpul uman s-a dovedit a fi o adevarata masinarie. Uneori, insa, o anomalie genetica, o modificare la nivelul creierului, un virus sau o bacterie pot cauza probleme grave. Multe dintre afectiunile acestuia poarta insa denumirea de "sindrom" pentru ca nu sunt altceva decat simptome asociate fara o cauza comuna.
In continuare, vom prezenta o parte dintre aceste maladii interesante.
Pofta de tacamuri. Dorinta de a manca metal este des intalnita. Ocazional insa, exista si cazuri extreme. In aceasta categorie se incadreaza si britanicul Allison Johnson, in varsta de 47 de ani. Hot alcoolic ce obisnuia sa manance tacamuri din argint, Johnson a suferit 30 de interventii chirurgicale pentru extragerea acestora din stomac. In 1992, barbatul a mancat opt furculite si o bucata metalica din coada unui mop, care i-a ramas blocata in corp. Asta nu l-a determinat, totusi, sa isi indrepte poftele spre alte directii, mai putin periculoase.
Sindromul Stendhal. Doctorul Graziella Magherini, autoarea cartii "The Stendhal Syndrome" a studiat peste 100 de turisti in Florenta, care au inceput sa se simta rau in prezenta unor opere de arta. Simptomele regasite au fost variate, de la palpitatii la nivelul inimii la ameteala si puternice dureri stomacale. Cele mai adesea, aceasta boala se regaseste la persoane intre 26 si 40 de ani care ies destul de rar din casa. Dr. Magherini considera ca acest sindrom e provocat de trei lucruri: schimbarea fusului orar, stresul calatoriei si socul constientizarii importantei si a trecutului grandios al obiectului din fata lor. Statistic vorbind, operele de arta care au provocat cel mai adesea acest sindrom sunt Statuia lui David - Michelangelo, tabloul lui Bachus - Caravaggio si cercurile concentrice din cupola Domului din Florenta.
Dependenta de morcovi. Un jurnal medical britanic publicat in anul 1992 a enumerat o alta ciudatenie: persoane dependente de morcovi. Un barbat din Cehia, in varsta de 40 de ani, ajunsese chiar sa inlocuiasca tigarile cu respectiva leguma, consumand aproximativ cinci legaturi pe zi si gandindu-se la acestia in mod obsesiv. Potrivit psihiatrilor care au studiat acest caz, oprirea "administrarii" morcovilor determina o crestere vizibila a starii de irascibilitate a pacientului.
Sindromul mainii straine. Aceasta bizara boala neurologica afecteaza mii de oameni. Se manifesta de obicei la persoane care au suferit operatii pe creier sau un accident vascular cerebral. Ea implica o functionare independenta a uneia dintre mainile bolnavului, care poate simti senzatiile prin intermediul mainii, dar crede ca nu ii poate controla activitatea acesteia. De exemplu, mana neascultatoare poate face opusul celeilalte: daca una inchide nasturii unei camasi, celalata ii deschide. Cateodata insa aceasta poate deveni agresiva - ciupind sau lovind pacientul, iar intr-un caz extrem, ar putea incerca sa-l stranguleze.
Oamenii electrici. Potrivit expertului britanici Hilary Evans, unii oameni sunt adevarati tipari electrici, capabili sa genereze suficienta electricitate pentru a scurtcircuita electrocasnicele. Cazurile de oameni electrici dateaza din 1786, cel mai faimos dintre acestea fiind cel al Angeliquei Cottin, a carei simpla prezenta facea acele busolelor sa o ia complet razna, rotindu-se cu o viteza ametitoare.
Sindromul Accentului Strain. Exista 50 de cazuri inregistrate ale acestui sindrom. Des asociata leziunilor cerebrale, afectiunea accentului strain se manifesta prin incapacitatea victimei de a sesiza subtilitatile limbii la propria persoana sau la celalalt. In aceasta categorie se incadreaza si Tiffany Roberts din Florida. Aceasta a inceput sa vorbeasca cu accent britanic in urma unui atac de cord, desi femeia nu vizitase niciodata tara si nici nu era un fan al emisiunilor britanice.
Sindromul parului de ne�pieptanat. Cunoscuta si ca "parul de pasla", aceasta afectiune determina parul sa se transforme intr-o masa incurcata. Intr-un caz din 1993, unei femei de 39 de ani i-a cazut toata podaba capilara, aceasta fiind inlocuita de un par uscat, aspru si cret atat de incurcat incat nu putea fi pieptanat. Solutia gasita: taierea parului si cresterea unuia nou. (D.M.)
 Afisari: 1333  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cavalerii Jedi locuiesc in Marea Britanie    1 comentariu
  Supravietuire miraculoasa    
  CNN versus Ashton Kutcher    
 Top afisari / comentarii 
 Un milion de dolari pe capul lui Mubarak (4368 afisari)
 UE critica cetatenia romana pentru basarabeni (4076 afisari)
 Talharii apelor (3364 afisari)
 Epurarea lui Beria (3012 afisari)
 Cetatenia.ro contra "revolutiei" kaki (2040 afisari)
 Baruch Cohen, supravietuitor al Holocaustului: "Nu voi ierta niciodata Romania" (6748 afisari)
 A murit fratele lui Crin Antonescu  (3591 afisari)
 Un fost astronaut NASA confirma: Avem dovezi ca viata extraterestra exista! (3340 afisari)
 Noi instantanee NASA prezinta detalii incredibile ale planetei Saturn (VEZI FOTO) (2339 afisari)
 Raport FMI: Romania este una dintre cele mai riscante tari emergente din lume  (2102 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.