Ziua Logo
  Nr. 4515 de vineri, 17 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Monopolul pe fotbal cercetat de Concurenta
-- Consiliul Concurentei (CC) s-a autosesizat in privinta vanzarii drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I de fotbal si a initiat doua investigatii. Acestea vizeaza Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF), pe de-o parte, si consortiul Antena 1 - RCS&RDS, pe de alta parte.
Presedintele CC, Gheorghe Oprescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca investigatiile au fost deschise pornind de la posibile incalcari ale prevederilor din Legea Concurentei si din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, referitoare la intelegeri anticoncurentiale. Astfel, investigatia cu privire la consortiul Antena 1 - RCS&RDS are in vedere piata valorificarilor drepturilor de televizare, in timp ce verificarea la LPF si FRF are legatura cu vanzarea drepturilor de televiziune pentru Liga I.
"Investigatia nu are nicio legatura cu ce vedem la televizor, cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Face parte din investigatiile normale pe care le avem. Pornim investigatiile pentru posibila incalcare a Articolului 5 din Legea Concurentei si articolului 81 din Tratat (de Instituire a Comunitatii Europene - n.r.). Suntem obligati, ca stat membru, sa deschidem investigatii si pe Art. 81", a precizat Gheorghe Oprescu. Conform acestuia, sanctiunea maxima care poate fi aplicata intr-un asemenea caz, se poate ridica la 10% din cifra de afaceri.
Autosesizarea CC in privinta Ligii I vine la aproximativ un an dupa ce Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a soli�citat Autoritatii pentru concurenta o pozitie in ceea ce priveste un eventual "monopol" in privinta difuzarii meciurilor din Liga I numai de catre RCS&RDS. CNA a analizat in mai multe sedinte de anul trecut situatia difuzarii meciurilor din Liga I. Mai mult, CNA a cerut consortiului RCS&RDS-Antena 1 sa asigure distributia GSP TV - pe care se difuzeaza cele mai multe din meciurile Ligii I - la mai mult de 60% din teritoriul Romaniei, ca urmare a adreselor primite de Consiliu de la telespectatorii care nu aveau acces la acest post, neputand viziona meciurile din Liga I.
Postul Antena 1, alaturi de operatorul de cablu RCS&RDS, a castigat, pe 31 martie 2008, licitatia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I in urmatoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce inseamna 102 milioane de euro. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, de GSP TV (cu exceptia unui meci/etapa transmis de Antena 1), care apartine trustului Intact si a fost lansata in iulie 2008. Acest post poate fi receptionat doar de abonatii RCS si Digi Tv.
Iulian SIMBETEANU 
 Afisari: 623  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Da, Constiliul Concurentei (C.C) nu cerceteaza Monopolurile-LIFT ce afecteaza Tara:    de knowbothsystems
A r h i v a
  Postul nu prinde la oras    2 comentarii
  Radioul a fentat legea pentru Felix    4 comentarii
  UE merge pe mana Romaniei la Chisinau    14 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 UE merge pe mana Romaniei la Chisinau (2299 afisari)
 Voronin ne incinge campania electorala (1769 afisari)
 Oul lui Gigi (1187 afisari)
 America se revolta impotriva taxelor (1103 afisari)
 Radioul a fentat legea pentru Felix (855 afisari)
 Gigi Becali free: "Mai multe lucruri nu va pot spune, ca nu am ce" (2277 afisari)
 Romanii, miasma gazului rusesc si fariseismul Uniunii Europene (1625 afisari)
 Satelitii au transmis imagini care arata cum s-a miscat pamantul in timpul cutremurului din Italia (1485 afisari)
 Cameron Diaz, asa cum nu ati mai vazut-o niciodata! (FOTO) (1420 afisari)
 Romanii vor avea 11 zile libere pe an, incepand din 2009 (1259 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00873 sec.