Ziua Logo
  Nr. 4515 de vineri, 17 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Voronin ne incinge campania electorala
George SCARLAT 
-- Traian Basescu a tinut marti un discurs in fata Parlamentului in care, dupa o saptamana de tacere, in care a expus pozitia sa privind situatia din R. Moldova. Presedintele nu s-a consultat mai inainte cu fortele politice din Romania. Comparatia intre comunicatul PDL, declaratiile premierului Boc cu discursul prezidential arata ca nici macar pedelistii nu prea au avut habar ce pregateste seful statului. Este posibil ca Basescu sa fi tacut in asteptarea demersurilor diplomatiei romanesti. Sedinta de miercuri a Comisiei de Relatii Externe a Parlamentului European la care a participat si Cristian Diaconescu nu se putea aranja de azi pe maine. La fel si turneul pe care seful diplomatiei romane il intreprinde in Europa, cu intalniri la Praga, ce detine presedintia UE sau cu Pottering, presedintele Parlamentului European.
Sau o fi aSteptat vreo confirmare a aliatilor inainte de a avea o atitudine dura, pentru a nu risca apoi sa fie pus in offside de cine stie ce declaratie de pe la Bruxelles sau Washington.
Costul monopolului pre�zidential asupra sprijinului pentru moldoveni il reprezinta acuzatiile ca incearca sa adune capital electoral. Deja, astfel de acuzatii, preluate din Romania si reproduse cu promptitudine de mass media comunista de la Chisinau, au inspirat discursul de miercuri al lui Voronin, care l-a acuzat pe Basescu de campanie electorala in Moldova.
Traian BAsescu ar fi putut sa negocieze obtinerea unei declaratii a Parlamentului Romaniei, care sa adopte documentul sau. Cel putin asa s-a intamplat si in cazul deciziei de nerecunoastere a independentei Kosovo, cand solidaritatea nationala a depasit granitele partidelor. Faptul ca a incercat sa ia tot caimacul ar putea da totusi de banuit ca exploateaza criza din Moldova in folos propriu.
Dar miza e insignifiantA. In decembrie 2008 au votat 24.000 de romani in strainatate din care doar 2300 la Chisinau. Ar fi trist ca de teama catorva sute de voturi pentru Basescu, adversarii acestuia sa atace ordonanta privind facilitarea acordarii cetateniei pentru moldoveni.
ReacTiile opozanTilor sai arata un anumit complex de inferioritate al acestora fata de Basescu. Nu i-a impiedicat nimeni pe rivalii presedintelui sa-si prezinte pozitia pe durata tacerii sale. In schimb, acestia l-au asteptat pe Basescu sa faca prima miscare, recunoscand implicit ca presedintele are initiativa.
Teodor MeleScanu, fost ministru de Externe, a facut observatia ca, in timp ce se declara sprijinul pentru basarabeni, a fost desfiintat "Oficiul pentru Relatii cu Republica Moldova". Are dreptate. Ar fi bine sa fie reinfiintat, iar la rectificarea bugetara Boc sa fie mai indurator si cu bugetele MAE si SIE.
Mircea GeoanA perora aiuritor ca evenimentele din Moldova sunt efectul declaratiilor mai vechi, anti-rusesti, ale lui Basescu. Vrand apoi sa dreaga busuiocul, a acuzat Rusia ca s-ar afla in spatele lui Voronin. Observatia nu prea e de natura sa aduca sprijinul oficialilor UE pentru Romania in conflictul cu regimul de la Chisinau.
Adrian NAstase, altfel specialist in dreptul international, a criticat ca nerealista ideea lui Basescu de a aduce in fata justitiei penale internationale pe cei care ar utiliza armele impotriva civililor de la Chisinau, fiind de parere ca putem cel mult sa sesizam Curtea de la Strasbourg. Acolo se pot adresa moldovenii si singuri, fara sprijinul Romaniei. In schimb, Curtea Penala Internationala a emis, de exemplu, un mandat de arestare pe numele presedintelui sudanez Al Bashir pentru crime impotriva propriilor cetateni. In orice caz, Voronin, intimidat fie de amenintarea lui Basescu, fie de presiuni externe, a anuntat miercuri ca va amnistia arestatii.
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Pe Cioronin il asteapta bulaul ?   de Arogantu'
Daca numele lui Petru Clej va spune ceva ... Si chiar daca NU !   de Arogantu'
Uite ca intra si Cioronin in istoria bancurilor !   de Arogantu'
S-a speriat UE ?   de CAP-istul
Nu mai dati, fratilor ! Sau ... dati ca lumea !   de Arogantu'
Asha,acum incepoetzi lupta oarba interna...   de Rhodos
Parca!!   de danpop66
Al Bashir    de laur
"buturuga mica rastoarna carul mare" sau "cui pe cui se scoate" - oare ?   de ionion
Sprijin pentru fratii nostri   de costica dogaru
Nu numai Voronin   de CAP-istul
Posibil !   de george nemteanu
prorusi nu Rusia..   de dorumare
A r h i v a
  Capsa Gigi detoneaza bomba Vadim    2009-04-13
  Nota de plata a FMI pentru mahmuri    2009-03-21
  PSD si PDL isi arunca pisica moarta FMI    2009-03-13
  PSD arunca blestemul Ciorbea asupra PD-L    2009-03-09
  Cristian Diaconescu kamikaze in Italia    2009-02-20
 Top afisari / comentarii 
 UE merge pe mana Romaniei la Chisinau (2299 afisari)
 Voronin ne incinge campania electorala (1769 afisari)
 Oul lui Gigi (1187 afisari)
 America se revolta impotriva taxelor (1103 afisari)
 Radioul a fentat legea pentru Felix (855 afisari)
 Gigi Becali free: "Mai multe lucruri nu va pot spune, ca nu am ce" (2277 afisari)
 Romanii, miasma gazului rusesc si fariseismul Uniunii Europene (1625 afisari)
 Satelitii au transmis imagini care arata cum s-a miscat pamantul in timpul cutremurului din Italia (1485 afisari)
 Cameron Diaz, asa cum nu ati mai vazut-o niciodata! (FOTO) (1420 afisari)
 Romanii vor avea 11 zile libere pe an, incepand din 2009 (1259 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07354 sec.