Ziua Logo
  Nr. 4514 de joi, 16 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Faliment prin forfetar
-- Introducerea impozitului minim va afecta circa 40.000 de firme * Ca sa ocoleasca impozitul pe pierdere, multe microintreprinderi se vor transforma in PFA-uri
Patronatul Roman critica introducerea impozitului forfetar, intrucat afecteaza circa 40.000 de mici intreprinzatori, care vor fi nevoiti sa-si inchida afacerile sau sa gaseasca modalitati de a declara venituri mai mici, considerand ca trebuie stimulata capacitatea productiva a firmelor. In plus, Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultanta Nexia International, a afirmat ieri ca peste 20% din microintreprinderi, respectiv circa 100.000, isi vor schimba regimul juridic, devenind persoane fizice autorizate (PFA), pentru a nu fi obligate sa plateasca acest impozit.
"Desi cota impozitului va fi in suma fixa, iar clasificarea se va face in functie de cifra de afaceri (zero cifra de afaceri - 500 euro impozit), apreciem ca introducerea impozitului forfetar loveste spiritul antreprenorial, esenta unei economii de piata, si ii va determina pe micii intreprinzatori sa isi inchida afacerile sau sa gaseasca modalitati prin care sa declare venituri mai mici", se arata intr-un comunicat al Patronatului Roman. Conform acestui comunicat, introducerea impozitului forfetar va afecta peste 40.000 de firme mici existente in Romania si foarte multe asociatii familiale, cu trei-zece angajati, acestea avand activitati in turism, domeniul prestarilor de servicii, comert sau apartin micilor meseriasi.
Reprezentantul firmei de consultanta Nexia International, Luminita Ristea, a aratat ca introducerea impozitului minim ar putea determina expertii contabili, auditorii, consultantii fiscali, lichidatorii, avocatii sau arhitectii sa isi inchida firmele si sa devina persoane fizice autorizate. "Persoanele fizice autorizate vor fi impozitate cu 16% din profit, dar vor avea dreptul la deducerea unor cheltuieli", a spus Ristea. Pe de alta parte, avocatul Dinu Petre, partener al Nexia, considera ca introducerea impozitului minim va pune presiune fiscala pe companii si va determina unele firme sa-si transfere activitatea in state precum Bulgaria sau Cipru.
Ministrii nu se mai inteleg
Guvernul a introdus un impozit minim pe cifra de afaceri si nu un impozit forfetar, prin obligarea firmelor, care nu au profit, de a plati minim 500 euro la buget, a declarat, ieri, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita.
"Impozitul forfetar inseamna o impozitare diferentiata pe fiecare activitate si dupa modul in care este localizata firma respectiva. Elaborarea acestuia este mai dificila, asa ca s-a ajuns la aceasta formula, sub presiunea de a gasi noi metode de atragere de surse suplimentare la buget", a spus Nita, adaugand ca introducerea acestui impozit a fost preferata cresterii TVA sau a cotei unice. Pe de alta parte, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a declarat ca in acest an nicio firma nu va intra in faliment ca urmare a introducerii impozitului minim. "Aceasta masura nu are legatura cu criza, ci cu tratamentul echidistant si echitabil al agentilor economici", a spus Pogea la conferinta de presa de marti.
Ministrul Nita a aratat ca, cel mai probabil, ordonanta prin care a fost introdus impozitul minim obligatoriu va fi amendata in 2010, astfel incat sa fie scutite la plata macar firmele care isi incep activitatea. "Probabil, acest impozit va fi rediscutat si reevaluat in functie de realitatile de anul viitor", a afirmat Nita.
Nita a aratat ca impozitul minim obligatoriu a fost discutat si cu patronatele, care au fost de acord cu aceasta masura, criticata acum de majoritatea oamenilor de afaceri. "Mediul de afaceri care a participat la discutiile privind aceasta masura a fost de acord cu propunerile Ministerului Finantelor. Acum, marea majoritate este impotriva acestei masuri. Asociatiile patronale mai mult critica prin presa, dar nu au venit niciodata la mine cu o propunere constructiva in domeniul fiscal", a adaugat Nita.
Iulian SIMBETEANU 
A r h i v a
  Actiuni Petrom contra Arpechim    1 comentariu
  Statul importa lumina din Transnistria    1 comentariu
  Decontaminare pentru autostrada    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Complicii europeni ai lui Voronin (3769 afisari)
 Obama sparge America (2862 afisari)
 Dinastie regala ruinata de incest (2749 afisari)
 Istoria dupa moarte (2516 afisari)
 Soacra de fier (2071 afisari)
 Creier de militian sovietic: Tinere din Basarabia, batjocorite in pielea goala in arestul comunistilor (4500 afisari)
 Scandal sexual in aripa tanara a PSD, dupa ce una dintre membre isi oferea serviciile pe Internet (3105 afisari)
 In Saptamana Mare, un preot le propune enoriaselor partide de sex si le cheama la slujbe speciale in fusta mini (2307 afisari)
 Doi barbati au fost batuti mar de o femeie, unul ca ar fi vrut s-o violeze, celalalt ca a nimerit in mijlocul scandalului (2216 afisari)
 Izvestia: "Spectrul Romaniei Mari" bantuie Europa de Est (1926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01090 sec.