Ziua Logo
  Nr. 4511 de luni, 13 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Creditul agricol nu simte criza
-- Bancherii sustin ca nu au modificat conditiile de acordare a creditelor agricole * Dobanda medie este de 14%
Agricultura a fost, pana nu demult, sectorul pe care bancile nu s-au inghesuit
sa-l crediteze. Cei care au mizat pe el sustin ca acum nu intampina dificultati: fermierii platesc la timp ratele, iar cererea nu a scazut, comparativ cu cea
din alte sectoare.
Fata de perioada similara a anului trecut, activitatea de creditare a scazut substantial. In cazul Procredit Bank reducerea este de 50%, dupa cum ne-a declarat Asmus Rotne, director general adjunct al bancii. Incetinirea activitatii de creditare a fost cauzata atat de precautia bancii in a mai acorda credite, preferand sa mai intareasca din conditiile de acordare, cat si de scaderea apetitului clientilor. "Foarte multi clienti sunt precauti in a face investitii, pentru ca ei vad ca veniturile din afaceri scad si prefera, in multe cazuri, sa astepte o imbunatatire a situatiei inainte sa investeasca", spune Rotne. In unele domenii de activitate, precum imobiliarele sau vanzarile de masini, creditarea aproape ca s-a oprit, sectoarele fiind considerate riscante. In schimb, se acorda credit pentru service-urile auto sau imm-urile din sectorul manufacturier, precum si in agricultura. "Sectorul agricol nu este afectat de criza, sau este foarte putin comparativ cu alte sectoare. In sectorul agricol dispunerea noastra este similara cu cea de anul trecut. Chiar acum este o perioada foarte activa pentru acest sector si ofiterii nostri de credit lucreaza din greu sa sustina cererea din partea agricultorilor", explica Asmus Rotne. Creditele se pot acorda sezonier. Astfel, daca un fermier are nevoie de bani pentru ingrasaminte, poate lua un imprumut pe care il poate restitui in toamna, avand posibilitatea sa plateasca doar in lunile in care incaseaza banii. Astfel, pentru un credit de 700 de euro luati in aceasta perioada va plati in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, cate 270 de euro, rezultand o suma de restituit de 810 euro. Dobanda medie perceputa de banca pentru creditele agricole este de 14%. Nu se acorda, insa, credite celor care nu au exprienta in domeniu, fiind necesara o activitate de cel putin un sezon.
O nisa libera
In sectorul agricol foarte putine banci acorda credite, cele mai multe fiind atrase pana acum de explozia din cel imobiliar sau auto. Anul trecut, Procredit Bank a acordat credite agricole in valoare de 32 milioane de euro. Valoarea medie a creditelor acordate a fost de 3500 de euro. O alta banca activa pe segmentul creditelor agricole este ATE Bank. Potrivit oficialilor din cadrul bancii, politica de creditare pentru anul acesta urmeaza, insa, sa fie stabilita in perioada urmatoare, ocazie cu care banca va stabili si sumele alocate pentru acest segment. De asemenea, CEC Bank vrea sa devina mai activa pe nisa creditelor agricole, cu toate ca intentia este mai veche si pana acum nu s-a materializat. Chiar si presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a exprimat nemultumirea ca in Romania nu exista o banca specializata in acordarea de credite agricole. In cadrul unei dezbateri publice el a mentionat ca va discuta cu Guvernul posibilitatea transformarii CEC Bank intr-o astfel de institutie bancara specializata in finantarea de proiecte agricole. In afara de institutiile financiare active pe aceasta nisa, restul bancilor acorda credite in preajma campaniilor agricole, atunci cand stiu ca fermierii urmeaza sa primeasca platile europene la hectar.
George BANCIULEA 
A r h i v a
  Sistemul bancar se tine bine    5 comentarii
  Apartamentele vechi s-au ieftinit    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Iurie Rosca ataca Romania (3837 afisari)
 Capsa Gigi detoneaza bomba Vadim (3401 afisari)
 Militia lui Voronin ucide (2983 afisari)
 Bugetarii loviti la sporuri (2177 afisari)
 Bugetul face Boc (1690 afisari)
 Cosmarul lui Enrique Iglesias: dotarea de la natura i s-a "ofilit"! (2565 afisari)
 Basescu: Deprecierea este atat de mare, incat, probabil, ii va veni randul si sotiei (2504 afisari)
 Goala, Paris Hilton e numai aur! (FOTO) (2115 afisari)
 Cea mai grasa adolescenta din Marea Britanie a slabit 76 de kilograme in sapte luni (1986 afisari)
 Jordan si Peter Andre, maraton de sex! (1939 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.