Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Lunea Mincinosului
Spectacolul "Mincinosul" (foto) de Carlo Goldoni vine, in premiera, pe scena Teatrului Nottara, luni (orele 19.30) si pe 28 si 29 aprilie, de la aceeasi ora, la Opera Nationala, dupa succesul rasunator pe care l-a inregistrat in Iasi, Bacau, Suceava, Galati, Braila, unde s-a jucat cu casa inchisa.
Cu o distributie de exceptie, formata din Sebastian Papaiani, Mircea Constantinescu, Claudiu Bleont, Valentin si Bogdan Uritescu, Liliana Pana, Axel Moustache, Radu Zetu, Razvan Oprea, Teodora Calagiu, Miriana Liurca, Adrian Anghel, Izabela Barbu si Anda Timbala, comedia pusa in scena de Toma Enache ne invita sa cugetam asupra paradei vietii. Poate fi iubit omul, chiar daca este de parada, cu toate mastile lui pe care de multe ori e obligat sa le poarte? Dar ce s-ar intampla daca ar renunta sa mai fie o fiinta fatarnica?
"Montarea piesei m-a facut sa ma gandesc obsesiv la vorbele lui Sartre <<omul este o fiinta de parada>>. Da asa este! Parada la nunta, la inmormantare, parada zilnica la serviciu, la cumparaturi, in pat, si pentru ca toate acestea sa fie desavarsite e nevoie de foarte multe masti. Acest mincinos, ne poate deschide ochii, sentimentele si mintea mai abitir decat ar putea sa o faca altcineva. Imi place sa cred ca in realitate nu sunt o ruda atat de apropiata a <<Mincinosului>> desi, intr-un fel sau altul, toti suntem rude mai apropiate sau mai indepartate de el, cel putin in unele momente. Sper ca in sfarsit acest <<Mincinos>> sa ne invete ce este sinceritatea si ma refer aici la sinceritatea fata de noi insine si sper sa ne ajute sa vedem anumite adevaruri pe care ne e frica sa le rostim." a declarat Toma Enache. Comedia, care este una a naravului, minciuna, coordonata dintre bine si rau, se termina intr-o aureola a binelui, dar cu indoiala daca este benefica sau daunatoare. "Chiar daca se desfasoara sub umbrela <<Mincinosului>>, sper ca acest spectacol sa lase in fiecare din noi un sambure de adevar si o masca gata de dat la o parte", a adaugat regizorul.
Maestrul Sebastian Papaiani s-a despartit de tragedia "Oblomov" pentru a intra in "acest joc al mintii care este comedia: "Mi-a fost frica de comedie. Comedia este spontana, nu gandeste. La comedie cuvintele sunt adevarate. Spectacolul comic are mult mai multe verbe decat tragedia. Asemenea fotbalului, teatrul este o arta colectiva. Daca unul canta fals, strica tot jocul. Recunosc ca, mi-a fost teama sa nu fiu eu cel care falseaza".
Departe de a fi un spargator al jocului, Valentin Uritescu a catalogat prestatia maestrului Papaiani drept una de geniu. "Cu foarte putine repetitii, a reusit sa-si intre in rol peste noapte, dandu-ne o adevarata lectie de teatru", a declarat artistul.
Adriana VASILIU 
 Afisari: 167  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cercetatorii...    1 comentariu
  Icoane de altadata    
  Pastele cu Pavelescu    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00928 sec.