Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Un actor grabit
-- Principele Radu Hohenzollern-Veringen-Duda candideaza pentru Palatul Cotroceni * Betsy Myers, cea care a facut din Obama presedinte, se va implica si in aceasta campanie electorala
Principele Radu Hohenzollern-Veringen-Duda si-a anuntat ieri seara, la Palatul Elisabeta, candidatura la presedintia Romaniei, fiind, potrivit Casei Regale, primul competitor oficial pentru aceasta functie. In prezenta Principesei Margareta si a sustinatorilor sai, candidatul a explicat motivele si contextul angajarii sale in cursa electorala. Vestea ca un reprezentant al Familiei Regale vrea sa ocupe tronul lui Basescu de la Cotroceni a starnit o ploaie de critici si ironii din partea apropiatilor actualului sef al statului. Analistii considera ca noul candidat va lua mai degraba din electoratul liberalilor.
"Nu m-am asteptat la atata entuziasm, intelegere, curaj, speranta si simt civic. Am dorit, atat Principesa cat si eu, sa ajungem la o Romanie demna si cu instinctul cel bun. Dar nu ne-am gandit, pana la inceputul acestui an, ca suntem atat de aproape de <<Romania altfel>> (...) Ma bizui pe familia mea, pe cei care cred in noi si pe intreaga societate romaneasca. Acum sunt sigur ca speranta nu este lipsita de fond", scria ieri Principele Radu pe blogul personal.
Anuntul inscrierii in cursa pentru Cotroceni a venit dupa cinci zile de la vizita pe care Betsy Myers - fost sef de campanie electorala al presedintelui SUA Barack Obama - a facut-o la Bucuresti, la invitatia Principelui Radu. Inca de atunci, acesta a recunoscut ca ia in considerare perspectiva candidaturii, iar Betsy Myers (foto dreapta) a declarat ca Radu Duda este "singurul candidat pe care
l-ar sustine in cursa prezidentiala, daca va fi cazul". In echipa de campanie a candidatului a intrat si Cornel Comsa - fost consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Contestat la titlu
Radu Duda a primit titlul de Principe de Hohenzollern-Veringen, prin decizia Sefului Casei de Hohenzollern Sigmaringen, printul Friederich, in 1999. Totusi, in 2004, Casa Hohenzollern, prin avocatul Brad Johnson, i-a cerut sa nu mai foloseasca acest titlu nobiliar. "As vrea sa subliniez ca nu esti indrituit, in niciun fel, sa utilizezi numele familiei si titlul", se arata in scrisoarea oficiala, semnata Karl Friedrich Erbprinz von Hohenzollern. In document, Duda era acuzat, potrivit Mediafax, nu numai ca utilizeaza numele "von Hohenzollern", dar si ca pretinde sume "considerabile" pentru a vinde acest titlu celor interesati. La acea vreme, avocatul Casei Regale romane, Eugen Vasiliu, a precizat ca scrisoarea nu are valoare juridica, fiind semnata de fiul Sefului Casei de Hohenzollern Sigmaringen, printul Friederich. Indoielile s-au risipit in 2007 cand, prin noul Statut al Casei Regale, semnat de Regele Mihai, Radu Duda a primit titlul de "Principe al Romaniei", cu apelativul de "Alteta Regala".
Raceala intre Palate
Apropierea Principelui de politica a devenit evidenta in perioada in care acesta a exercitat functia de Reprezentant special al Guvernului. In vara anului 2004, premierul Adrian Nastase i-a propus lui Radu Duda un loc de senator pe listele PSD, precizand ca il apreciaza in mod deosebit, indiferent de titlurile nobiliare pe care le detine. "Nu stiu daca este print, daca este... - sigur nu este baron! -, daca este duce si imi este absolut indiferent. Stiu ca este un om de cuvant si un om deosebit pentru care am o foarte mare pretuire", spunea Nastase.
Principele nu a candidat pentru PSD si a ramas Repre�zentant special al Guvernului si in administratia Aliantei D.A., apropiat al premierului Tariceanu, nu si al presedintelui Basescu. De altfel, relatiile dintre Palatul Elisabeta si Palatul Cotroceni s-au racit in perioada suspendarii sefului statului, iar presedintele Basescu nu a fost invitat la nunta de diamant pe care Regele Mihai I si Regina Ana au serbat-o in 2008. In schimb, la eveniment au fost prezenti oamenii de afaceri Dan Voiculescu si Dinu Patriciu, precum si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Averea: Sase tablouri si un depozit
In declaratia de avere facuta de Radu Duda, in noiembrie 2007, in calitate de Reprezentant special al Guvernului, nu apar terenuri sau cladiri, singurele bunuri trecute in document fiind sase tablouri in valoare totala de 5800 de euro. La capitolul "active financiare", Reprezentantul special declara un depozit de 125.000 RON. Veniturile lui Radu Duda in 2007 erau constituite din salariile primite de la Guvern (46.992 RON) si MApN (10.080 RON), drepturi de autor (3200 RON), diurne (3.051 euro si 2.676 dolari) si donatii pentru cheltuieli de reprezentare: de la Rege (42.000 RON) si Principesa Margareta (84.000 RON).
Artist, demnitar, colonel
Nascut intr-o familie de medici, la Iasi, la 7 iunie 1960, Radu Duda a absolvit Liceul Internat din orasul natal, iar in 1984 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Zece ani mai tarziu, pe vremea cand era actor si asistent universitar, la prima actiune de terapie prin arta, adresata copiilor din orfelinate, a intalnit-o pe Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei, cu care s-a casatorit in 1996. La 1 ianuarie 1999, Radu Duda a devenit Principe de Hohenzollern-Veringen, moment care a reprezentat sfarsitul carierei artistice din teatru, film si televiziune. Potrivit site-ului personal, Principele Radu si-a inceput cariera militara in 2002 cand, dupa absolvirea Colegiului National de Aparare din Bucuresti, a devenit capitan in rezerva al Armatei Romaniei, apoi colonel.
In 2006, a obtinut titlul de doctor in stiinte militare. Este absolvent al
Colegiului George C. Marshall din Germania (2003) si al John F. Kennedy School of Government, Univer�sitatea Harvard (2004). Radu Duda
a detinut calitatea de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei din anul 2002 pana in anul 2008. In prezent,
Principele este consilier al Majestatii Sale Regele Mihai. In februarie 2009 a trecut in rezerva, ultima functie ocupata in armata fiind de consilier al ministrului Apararii.
Analistii nu-i vad procentele
Sociologii si analistii politici apreciau "la cald" ca Principele Radu nu are foarte multe sanse de izbanda in incercarea de "a urca dealul Cotroceniului", electoratul monarhist reprezentand foarte putin din totalul votantilor.
Analistii chestionati de ziarul ZIUA sunt de parere ca Duda ar avea sanse de reusita doar daca va aparea in ultima clipa un dezechilibru politic. Pe de alta parte, sociologul Mircea Kivu este de parere ca Duda ar putea chiar sa "fure" din voturile candidatului PNL, Crin Antonescu, avand in vedere ca o parte a electoratului liberal imbratiseaza principiile monarhiste. Analistul politic Stelian Tanase este de parere ca "numai pe entuziasm, simpatie sau pentru un titlu regal, nu cred ca Principele Duda va castiga procente la alegerile prezidentiale". "Nicaieri in lume nu se voteaza asa. Important este ce promiti oamenilor. Trebuie sa ai un program, or, pana acum, Principele Radu nu a venit cu niciun proiect, nici de stanga, nici de dreapta, nici de centru", a precizat Tanase, la Realitatea Tv. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice, sustine ca Principele Radu&#65533;nu are nicio sansa, pentru ca nu este un jucator de rangul celorlalti candidati.
Glume cu Patriciu
Liderii partidelor politice au primit cu reticenta anuntul Principelui. Consilierul prezidential Cristian Preda a interpretat acid anuntul, publicand pe blogul sau un banc cu talc: "Un ascultator intreaba la Radio Erevan: Ce e mai greu? Ca Radu Duda sa convinga electoratul monarhist ca Margareta poate fi sotie de presedinte, sau ca Antonescu sa convinga electoratul liberal ca el e adevaratul monarhist? Raspuns: Nu mai insistati, dle Patriciu!". Pe de alta parte, seniorul taranist Ion Diaconescu a apreciat ca "toata situatia actuala cu Duda candidat, intai la tron si acum la Presedintie, mi se pare neserioasa". Nici liderii pedelisti nu au primit mai bine vestea, sustinand ca anuntul facut de Principele Radu va avea consecinte negative asupra familiei de Hohenzollern. Fostul sef al statului Ion Iliescu nu ii acorda prea multe sanse Principelui Radu, admitand ca acesta isi exercita un drept constitutional pe care il are orice roman. De aceeasi parere sunt si liberalii. Lui Radu Campeanu i se pare cam hazardata aceasta candidatura: "Cred ca prezenta lui ca un candidat in fata lui Basescu nu este benefica, pentru ca nu are sanse, dar ii da sanse lui Basescu, ceea ce este un lucru negativ pentru Romania". Din punctul de vedere al conservatorilor, avem de-a face cu o candidatura interesanta prin pozitia pe care o are competitorul. "Nu stiu ce sorti de izbanda va avea, dar, intr-un fel, va colora o cursa electorala si asa destul de atipica", a afirmat deputatul Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC.
Candidatul sincer
Daca Principele si-a oficializat ieri candidatura cu pretentia de a fi primul competitor inscris in cursa pentru Cotroceni, alti aspiranti la inalta functie se afla deja in plina campanie, imprastiind vestea prin Bucuresti. Este cazul lui Ovidiu Stoenescu, presedintele Asociatiei Romanilor Sinceri. Prin fluturasele distribuite (vezi foto), Stoenescu isi face cunoscuta ambitia de a deveni primul om in stat si saluta crestineste: "Hristos a Inviat!".
Pagina realizata de Irina S. CHIROIU, Cornelia G. POPESCU si Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 2765  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Ha,ha : un presedinte nu prea...rege si totusi....rege ?! Ce vremuri dom'le :ce vremuri !!!   de Marius Adrian Porojnicu
Nu e vorba de indignare,nemtene.   de vida clara
actor grabit ? (titlu mediocru pentru acest articol)   de Watchdog
   de Watchdog
despre Duda ...   de Pinkie
Din gura presei...   de Mark
nu e musai sa il alegeti pe duda   de Dan Petre
cine   de Andrei1232000
Mare-i gradina ta Domane ! da parca fusi prea generos cu Romnaia !! Prea multi prosti   de Ghita Bizonu'
Duda noastra   de Mona G.
SA LE FIE FRICA?   de stan patitu
Prostanacul, Crin si Duda, trei Doamne si toti trei!    de Un Agricultor
Lovitura de imagine si speranta de mai bine   de georgems
Haios   de brebenel
Zodia Berbecului sau Vremea Dudai-Voda...   de Mache
este minunat ca alaturi de-un papagal....   de akimottte
Candidatura cel putin ciudata    de octaaa
O Duda ...   de Pinkie
O hotarare onorabila   de george nemteanu
Aladine,sa nu uiti totusi de lampA.Frecand-o,poti ajunge sa tzi se lumineze ochii.   de vida clara
Actorul Ronald Reagan a fost presedinte 8 ani in cea mai dezvoltata tara.   de Aladin
Da mai ratacila,dar,totusi,de ce?   de vida clara
Se pare ca,in comparatie cu Elena Basescu,nu foloseste trambulina parinteasca....   de vida clara
EuLupu   de EuLupu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02471 sec.