Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Justitia paralizata
-- Ministrul Catalin Predoiu cauta solutii, in timp ce grefierii continua protestele
Ieri, in intreaga tara, au avut loc proteste spontane ale personalului auxiliar si conex din Justitie - grefieri, aprozi si arhivari - nemultu�miti de neacordarea unor sporuri salariale.
Incetarea lucrului de catre personalul auxiliar al instantelor si parchetelor este sinonima cu blocarea intregii Justitii. Actiunea acestora a tensionat si mai mult relatiile cu conducerea ministerului, dupa ce mult timp nu a existat nicio reactie la varf, in legatura cu revendicarile protestatarilor.
Pe langa Bucuresti, si judetele Arges, Mures, Tulcea, Harghita, Dolj, Bihor, Suceava, Timis au avut parte de manifestari in strada ale personalului amintit. Miercuri, ministrul Catalin Predoiu le ceruse celor care au oprit lucrul si au pichetat sediul Curtii de Apel Bucuresti sa inceteze protestele, aratand ca va informa din nou Guvernul despre problemele salariale din sistem si ca nu se vor lua decizii fara consultarea sindicatelor.
Grefierii reclama neplata drepturilor salariale restante, castigate prin sentinte definitive si irevocabile, in conditiile in care unii dintre ei spun ca intra la sedinte si cu 150 de dosare. Exista asemenea sporuri aferente perioadei 2003-2008, din care s-a platit doar o transa din trei. "Salariile noastre sunt cuprinse intre 600 si 1800 de lei. Nu ni se platesc nici orele suplimentare si nici zile libere nu ne putem lua, pentru ca nu are cine sa intre la sedinte.", a spus Ileana Barabas, prim-grefierul Tribunalului Harghita. De partea protestatarilor s-a declarat si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), care a aratat ca, inca de la inceputul acestui an, UNJR a atras atentia asupra subfinantarii sistemului judiciar, asupra pericolului blocarii activitatii instantelor si parchetelor. "In conditiile in care insisi reprezentantii puterii executive sunt cei care nu au respectat Protocolul incheiat anul trecut cu privire la esalonarea platii drepturilor salariale restante catre personalul din Justitie, orice demers al acestora nu poate fi considerat decat legitim.", au aratat reprezentantii UNJR.
Dialogul surzilor
Ministrul Catalin Predoiu s-a intalnit ieri cu reprezentantii Federatiei sindicale "Projust", dupa ce afirmase ca protestele sunt "neproductive, nefondate si bazate pe zvonuri neadevarate". In ce priveste pericolul blocarii conturilor ministerului, Predoiu a spus ca acesta "este un pericol permanent".
Impreuna cu sindicalistii, a stabilit ca, deocamdata, isi vor primi drepturile salariale cei care le-au obtinut prin hotarari judecatoresti irevocabile, insa protestatarii spun ca aceasta solutie nu e multumitoare, deoarece drepturile respective sunt stabilite printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru toti angajatii din personalul auxiliar. Oricum, situatia ar fi cel putin ciudata, deoarece angajati absolut egali ar primi salarii diferite.
Ministrul a mai afirmat ca, in ultima luna, conducerea institutiei a avut trei intalniri cu reprezentantii personalului auxiliar si ca o noua intalnire ar fi programata pentru saptamana viitoare. Lucru contrazis de "Projust", care a informat ca timp de un an aceste intalniri nu au avut loc, iar despre una programata in curand nu au cunostinta. Membrii federatiei au anuntat ca luni vor picheta sediul ministerului, nemultumiti ca, potrivit OUG nr. 75/2008, drepturile salariale ale personalului din Justitie pot fi platite in trei transe, in decurs de 18 luni.
Efectele crizei
Fara semnatura grefierului, orice hotarare judecatoreasca este nula de drept, iar fara grefieri nu se va putea consemna ce spun partile la proces. In plus, fara acestia, nicio incheiere/hotarare judecatoreasca, adresa, act al procurorului, sau citatie nu va mai putea fi redactata, intrucat acestia se ocupa de culegerea si intocmirea lor, sub indrumarea magistratilor. De asemenea, fara agenti procedurali, nu va mai fi posibila nicio procedura de citare rapida in cazurile care se solutioneaza prin proceduri de urgenta. Din personalul auxiliar mai fac parte si arhivarii, care se ocupa de gestionarea dosarelor, atat la instante, cat si la parchete. Fara acestia nu va mai avea cine sa tina registrele de evidenta, cine sa care dosarele in fiecare zi la magistrati si in salile de judecata, iar partile din dosare, inclusiv avocatii, nu vor mai putea studia niciun dosar in arhive.
Adrian-Nicolae POPESCU, Razvan SAVALIUC 
A r h i v a
  Fumigena Ciorogarla    
  Becali in celula cu spionul Floricel    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.