Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Capuse politice la Transgaz
-- Activitatea Transgaz este monopolizata de ani de zile de afaceri dictate politic * Directorul companiei, Ioan Rusu (foto) , inscaunat de Tariceanu, a sarit in barca actualei puteri, pentru a-si pastra scaunul * Miza la Transgaz sunt contractele fabuloase primite de firmele politicienilor si o megaafacere de 200 de milioane de euro
ZIUA va prezinta astazi increngatura dintre liderii politici, oamenii de afaceri cu statut de inalti demnitari si companiile private con�duse de interpusii acestora din urma. Politicienii din toate partidele si vasalii lor au ignorat diferendele de orice fel si si-au dat mana peste bani.
Directorul Transgaz, Ioan Rusu, numit in functie de fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si aprobat pe linie politica de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, a abandonat partidul aflat in opozitie nu numai pentru a-si pastra locul, ci mai ales pentru a continua o afacere de 200 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de transport gaze din Romania. De la data numirii lui la Transgaz, Rusu si-a rasplatit functia prin afaceri oferite colaboratorilor apropiati ai lui Vosganian-Tariceanu, mai exact companiei Armax Gaz SA Medias, detinuta si condusa de consilierul lui Vosganian, Mircea Vescan.
Imediat dupa instalarea la putere a liberalilor, Transgazul a incredintat direct, prin "negociere cu o singura sursa", executarea de statii de reglare, masurare si predare (SRMP), pentru 100 de kilometri de conducta. In mod normal, valoarea unei astfel de lucrari ar fi trebuit sa fie de circa 100.000 de euro. Numai ca Rusu a ajustat valoarea, ajungand la peste patru milioane de euro, obligandu-i pe micii constructori sa lucreze cu Armax, companie cu obiect principal de activitate "fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice". In acest fel, in cateva luni de la instalarea guvernului PNL, cifra de afaceri a Armax a crescut cu aproape 10 milioane de euro.
In toamna anului 2007, compania Armax s-a asociat cu firma Pietro Fiorentini, formula in care a participat la o licitatie a Transgaz, pentru constructia unor statii de reglare-masurare. Desi grupul de firme a iesit de abia pe locul sase in urma licitatiei, totusi, initial, a fost declarat castigator, in dauna fabricantului german RMG Regel - Messtechnik, clasat pe primul loc. Dupa aproape un an de contestatii, Armax pierde licitatia, numai ca, intre timp, primise prin incredintare directa tocmai acele contracte, dar pe bucati mai mici, pe care le-a pierdut la licitatie.
Afacerea SCADA
Cea mai mare afacere pusa la cale de conducatorii Transgaz si cei ai Armax-Pietro Fiorentini este programul SCADA. Un sistem de control si colectare de date in transportul gazelor naturale, cerut de Uniunea Europeana. Pentru eficienta unui astfel de sistem, care sa poata fi si interconectat cu sistemul de teletransmisie european, era nevoie, mai intai, de modernizarea echipamentelor pe care urmeaza sa fie instalat sistemul. Or, modernizarea echipamentelor este exact detaliul omis din caietul de sarcini, pentru ca este elementul care schimba fundamental valoarea contractului. Mai exact, numai implementarea sistemului SCADA, conform documentatiei de licitatie, costa intre 10 si 15 milioane de euro, dar inlocuirea si modernizarea a peste 1200 de SRM-uri si a cinci statii de comprimare ridica valoarea contractului la 200 de milioane de euro. In aceste conditii, Armax-Pietro Fiorentini nici macar nu ar fi avut sansa sa participe la licitatie, cu atat mai putin sa stea la masa negocierilor ulterioare castigarii acesteia. Concret, Grupul Armax - Pietro Fiorentini nu ar fi putut niciodata sa participe la o asemenea licitatie, daramite sa o mai si castige. Motivul este unul extrem de simplu: grupul nu are niciun fel de experienta in domeniu. Asocierea cu orice fel de companie pentru a intruni conditiile impuse de statul roman aducea doar o crestere semnificativa a pretului ofertei lor si nicidecum nu ar fi putut candida real fara un sprijin subversiv din partea unui oficial al statului roman.
Soacra de la gaze
Pe fundalul unor astfel de afaceri, Rusu a fost reconfirmat in functie, prin parghiile legale detinute, conform algoritmului politic, de liderul PSD, Mircea Geoana. Strict tehnic, Rusu a primit deja oficial, de la ministrul Economiei, Adriean Videanu, confirmarea in functie. Rusu nu a pendulat de unul singur intre doua puteri si nici nu a ramas pe functie numai gratie competentelor sale. Trebuie precizat ca si colaboratorul sau, fostul consilier al lui Varujan Vosganian, Mircea Vescan, presedinte al "Patronatului Roman de Gaze Naturale", a pendulat intre aceste doua formatiuni politice, PSD si PNL. Ba chiar a lucrat indeaproape, prin firma Schuck Pipeline Romania SRL, cu unul dintre membrii marcanti ai PSD, Iulian Iancu, a carui soacra, Maria Velicoglu, era asociat in companie. Incepand cu 1994, firma mixta romano-germana Schuck Pipeline Romania SRL din Medias, judetul Sibiu, a executat, vreme de cel putin trei ani, lucrari de zeci de miliarde pentru companiile de stat din domeniul gazului metan. Iancu a detinut, inainte ca firma in care soacra sa era asociat sa aiba contracte cu statul, functiile de director general al Distrigaz Nord SA Targu Mures, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si secretar de stat in Ministerul Industriilor.
Intrebari fara raspuns
Ioan Rusu a declarat reporterilor ZIUA ca nu a fost inregimentat politic niciodata, ci doar a facut parte din Partidul Comunist. Celelalte intrebari adresate lui Rusu pe adresa sa de e-mail de la Transgaz au ramas fara raspuns, desi reporterii ZIUA au asteptat trei saptamani elucidarea problemelor sesizate.
Petre NITEANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
DNA ce face? E un prejudiciu de 4 mil de euro!    de Mahacicala
Asta DA formulare   de NormanFinkel5
Pai nu cu salarii de 48 de milioane de lei vechi se fac economii   de octaaa
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01103 sec.