Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Monstrul face pui
-- Productia de energie se imparte in doua companii cu o "caciula" deasupra condusa de Ionut Popa, fostul viceprimar al lui Videanu
In ultimii zece ani, fiecare ministru care s-a "perindat" prin Ministerul "Industriilor" (sau cum se va fi numit de-a lungul timpului actualul Minister al Economiei), si au fost vreo cinci - sase, a avut o preocupare majora: elaborarea unei strategii energetice.
Evident, nici ultimul ocupant al fotoliului, Adriean Videanu, nu se lasa "mai prejos". El a anuntat, miercuri, la Cernavoda, ca restructurarea sectorului de producere a energiei (care ar trebui sa fie parte integranta a strategiei energetice) este aproape finalizata, urmand sa fie prezentata intai Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) si apoi lansata in dezbatere publica.
"Suntem aproape gata cu restructurarea productiei de energie. Acest lucru trebuie discutat cu fiecare companie din subordinea Ministerului Economiei (ME) din zona productiei de energie. Ma intereseaza opinia managerilor. Voi informa CSAT in urmatoarea sedinta asupra acestor decizii, apoi vom incepe dezbaterea publica", a spus ministrul Economiei. In urma procesului de restructurare a sectorului de productie a energiei vor rezulta mai multe companii integrate, care vor fi functionale pana la sfarsitul acestui an. Adriean Videanu nu a precizat numarul companiilor care vor rezulta in urma reconfigurarii sectorului energetic, dar a spus ca "vor fi 2 - 3 - 5 companii". "Noua strategie care vizeaza restructurarea in productia de energie difera fundamental de vechea restructurare a sistemului. Sunt trei principii de baza in realizarea ei, primul este valorificarea resurselor energetice de baza precum apa, uraniu, titei, carbune. Daca criza economica trece in trei, patru, cinci ani, criza energetica va ramane zeci de ani. Valorificarea resurselor este importanta pentru securitatea energetica a tarii", a afirmat Videanu. El a precizat ca un alt principiu este cel care vizeaza functionarea unei piete concurentiale.
Restructurarea dupa Videanu
Surse din piata ne-au declarat ca, de fapt, se preconizeaza aparitia a doua companii, care vor cuprinde hidrocentrale, termocentrale care produc energie pe baza de gaze, pacura si carbune, precum si companiile miniere care le deservesc. Pentru ca se lucreaza si la aparitia unei legi a holding-ului, deasupra acestor companii va exista "o caciula", o alta companie, care va fi actionarul celor doua si care le va coordona. La aceasta a treia companie va fi director general conducatorul Oficiului pentru Privatizare si Participatiile Statului (OPSPI), trecut recent de la AVAS la ME, Ionut Popa, fost vice-primar general al lui Adriean Videanu. Pentru cele doua companii inca nu s-au "gasit" conducatorii. Formula nu este noua. Electrica SA este "caciula" sub care isi desfasoara activitatea mai multe companii, printre care Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud si ElectricaServ.
Astfel, din prima companie vor face parte hidrocentralele Portile de Fier I si II, Electrocentrale Bucuresti (care cuprinde termocentralele din Bucuresti, Mures si Constanta), termocentralele Mintia - Deva, Paroseni, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), toate functionand pe huila, precum si Compania Nationala a Huilei (furnizorul combustibilului).
In cea de-a doua companie vor intra toate celelalte hidrocentrale (precum Lotru, cele de pe Olt etc), complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), precum si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).
Reamintim, fostul Guvern a avut initiativa promovarii unei Ordonante de Urgenta prin care distribuitorul de energie Electrica urma sa "inghita" Hidroelectrica si cele trei complexuri energetice din Oltenia, structura pe care comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, o numea "monstru energetic".
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Ford stapan absolut la Craiova    
  Deficit in scadere    
  Venituri bugetare diminuate    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00976 sec.