Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Profetii despre trecut
-- De trei zile-ncoace, nu atat Miorita in varianta Becali ma preocupa, cat extraordinara similitudine dintre evenimentele dramatice de la Chisinau si cele pe care le-am trait acum doua decenii in Romania. Multi comentatori s-au precipitat sa vorbeasca despre asta, dar s-au referit mai mult la decembrie 1989; dupa mine, paralela trebuie sa se faca inainte de toate cu 1990, din ianuarie in iunie si mai departe.
Sigur, sunt si deosebiri: Piata Universitatii a fost un fenomen in esenta lui preelectoral, in vreme ce, la Chisinau, agitatia a explodat abia dupa ce s-a aflat rezultatul alegerilor din 5 aprilie. Uluirea pe care a provocat-o scorul neasteptat de inalt pe care l-ar fi obtinut, pentru a treia oara consecutiv, comunistii lui Voronin a scos literalmente lumea din fire, aducand-o in strada. Probabil asta s-ar fi intamplat la noi daca PDSR ar fi aparut subit pe 4 noiembrie 1996 pentru a declara ca ar fi obtinut, pe cai misterioase, peste 50% din sufragii; din fericire asta nu s-a intamplat, si, la 17 noiembrie, am iesit in piata ca sa sarbatorim infrangerea lui Ion Iliescu.
DatorAm aceasta deosebire catorva persoane - nu multe - care au determinat luarea unor decizii pe care, din pacate, fratii nostri etno-lingvistici, intelectuali si politici de peste Prut nu le-au putut lua. Una dintre acestea a fost decizia de a crea o structura politica supraordonata partidelor, cu candidati unici la toate nivelele, de la cel local la Presedintia Romaniei, si de a persevera cu consecventa pentru consolidarea acestei structuri si dupa alegerile din 1992. O alta a fost decizia de a declara explicit si de a actiona consecvent in ideea ca Romania apartine spatiului european si euro-atlantic, si mai ales ca o guvernare fara PDSR si fara Ion Iliescu va grabi procesul de integrare a tarii in organizatiile garante ale valorilor democratice, NATO si UE. In fine, dar deloc in ultimul rand, decizia de a sustine explicit si pragmatic eforturile legitime si necesare ale NATO si UE de pacificare a Balcanilor de vest. Fara aceste trei paliere de decizie politica, azi eram - asa, snobi, versatili, sofisticati si cu nasul pe sus cum ne stie o lume intreaga - in aceeasi galeata, scuzati, cu restul romanilor de la est de Prut, fie ei din Republica Moldova sau din Ucraina, cu porti cat mai inguste spre Occident, la granita cu UE de la Nagylak sau B�k�scsaba.
Similitudinile cu Piata Universitatii raman totusi flagrante: aceeasi confruntare dintre fortele politice ale restauratiei si cele doritoare de democratie si de modernizare, in care mass media controlata politic difuzeaza imagini false accentuand exclusiv caracterul violent al unei manifestatii filmate asa incat sa inspaimante. Reactia autoritatilor de a denunta o incercare de lovitura de stat, si anume una fascista, intra de asemenea in dosarul asemanarilor. Lipsesc, deocamdata, minerii, dar asta doar fiindca dl Voronin nu simte nevoia sa mascheze in vreun fel actiunea fortelor represive.
O singurA bucurie, meschina si cu totul colaterala, mi-a provocat comentariile pe marginea crizei politice din Republica Moldova: dl Ion Iliescu a declarat ca acuzele aduse de Republica Moldova Romaniei ar fi o schema propagandistica obisnuita, care reflecta o anumita mentalitate. Sunt probleme care tin de starea de spirit din societatea din Republica Moldova, pe care conducerea politica nu o intelege, si de aceea arunca raspunderea pe seama altora. Nu va vine sa credeti? Mai urmeaza: "Conducerea politica a statului trebuie sa fie receptiva, deschisa la ce se intampla in societate si nu sa adanceasca lucrurile prin asemenea atitudini ostile la adresa populatiei, pentru ca punand pe seama altora - factorul extern - asta arata lipsa de deschidere, de receptivitate, de intelegere a problemelor proprii si, totodata, de a cauta solutii democratice de rezolvare a problemelor". Dragi golani de ambele sexe si consoartele aferente, luati aminte, dupa 20 de ani, dl Iliescu vede, in fine, paiul din ochiul lui Vladimir Voronin! O fi stiut el ceva, profetul din Damaroaia, doar noi n-am vrut sa-l credem...
Zoe PETRE 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce tace basescu? Dar EBA ?    de octaaa
placa-i deja stricata   de Tudor190
A r h i v a
  Voronin, bolsevicul    2 comentarii
  Culpabilizarea Romaniei, arcul de cerc    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.